StoryEditor

Podológia - starostlivosť o chodidlo a nechty nôh

16.05.2016, 20:00
V pedikérskej a podologickej praxi sa najčastejšie stretávame s rôznymi problémami vyskytujúcimi sa na chodidlách. Najčastejším je zarastenie nechtov a to hlavne z dôvodu nesprávneho strihania.

Tento problém sa vyskytuje ako u starších klientov tak aj u mládeže, kedy zodpovednosť strihania nechtov prechádza z rodiča na dieťa. Ošetrenie zarastajúcich nechtov nie je v dnešnej dobe nutné riešiť len chirurgicky. Orthonyxia je jedným z riešení, ktoré vykonávajú odborní pedikéri s vyšším vzdelaním tzv. podológovia.

Orthonyxia =  rovnanie nechtu je terapia, kedy sa individuálne vyrobená spona z dentálneho drôtu aplikuje na okrajové časti nechtovej platničky. Dĺžka terapie je veľmi individuálna v závislosti od miery a spôsobu poškodenia nechtovej platničky.

Prečo by sa pravidelná kontrola nechtov nôh a chodidiel mala stať pravidelnosťou u ľudí s cukrovkou?

Diabetická polyneuropatia je jednou z troch najčastejších neskorších komplikácií cukrovky. Práve tu dochádza k znecitliveniu nôh a tak sa veľmi ľahko môže vyskytnúť „malý defekt“ na chodidle, ktorý môže spôsobiť veľké problémy vedúce až k amputácií. Predísť sa dá práve dennou kontrolou plosiek nôh, medziprstového priestoru a nechtov, ktorá zaberá pár minút denného života.

Pokiaľ to nezvláda sám diabetik, je vhodné aby edukáciou prešiel aj rodinný príslušník. Ideálnym riešením je zveriť sa do rúk odborníka v pravidelných intervaloch 4-6 týždňov a nechať si odborne ošetriť svoje chodidlá.

Čo môže diabetik očakávať od samotného ošetrenia?

Odborný pedikér či podológ pristupuje k chodidlám svojho klienta veľmi individuálne. Už pri prvej návšteve sa oboznamujeme nielen s chodidlami klienta ale spoznávame jeho životný štýl, koníčky, prácu. Pozoruje postavenie chodidla, výber správnej obuvi a rovnako tak správnej ponožky. Každý defekt na chodidle má svoj dôvod a tak počas hodinového ošetrenia prechádza klient samotnou edukáciou. Snahou je vždy zvýšiť komfort chôdze nášho klienta a poradiť, ako sa čo najlepšie starať o svoje nohy.

Viac o podológii a o starostlivosti o nohy si môžete prečítať aj v novom čísle časopisu Diabetik 5-6/2016.

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
29. apríl 2024 06:35