StoryEditor

Využite prírodnú silu byliniek

26.04.2016, 18:08
Strava a zdravý životný štýl zohrávajú v tom, ako diabetik s druhým typom ochorenia svoje ochorenie zvládne, zásadnú rolu. Môžu v manažovaní diabetu pomôcť bylinky? Samozrejme, samotné chronické ochorenie bylinky nevyliečia, ale ruka v ruke s racionálnym stravovaním dávajú šancu optimalizovať hladinu krvného cukru.

Aj oficiálna medicínska veda – vzhľadom na to, že počty pacientov s diabetom budú neustále pribúdať, hľadá nové spôsoby, ako toto ochorenie liečiť.

Štúdie potvrdzujú účinnosť

Dobrou správou je, že mnohé rastliny či extrakty z liečivých rastlín a v nich obsiahnuté aktívne ingrediencie už preukázali, aspoň v laboratórnych medicínskych štúdiách, svoju terapeutickú schopnosť ovplyvniť glukózový metabolizmus či inými slovami normalizovať krvný cukor. K ďalším výhodám mechanizmu účinku antidiabetickej fytoterapie sa radí schopnosť ovplyvniť činnosť pankreasu prostredníctvom obnovenia funkcie beta-buniek pankreasu, schopnosť znižovať hladinu tukov, antioxidačný efekt či schopnosť zvýšiť senzitivitu na inzulín.

Posledný vymenovaný účinok sa napríklad týka extraktu zo zeleného čaju. A keďže zelený čaj má silné antioxidačné účinky, medicínske štúdie ukazujú, že ho možno považovať za prostriedok, ktorý tým, že redukuje oxidačný stres, pomáha predchádzať poškodeniu buniek spôsobenému priveľmi vysokou hladinou cukru v krvi, a tak eliminovať aj niektoré chronické komplikácie diabetu. Napríklad poškodenie obličiek. Podobné účinky sa pripisujú napríklad extraktu zo zázvoru či cesnaku.

Individuálna prevencia diabetu

Diabetes 2. typu je multifaktoriálne ochorenie. Je dedičné, ale to, či sa ochorenie prejaví, závisí od individuálneho stavu každého jednotlivca. Predpokladá sa, že ak je pacient na určitom predstupni ochorenia, vyvážená strava, hmotnosť čo najviac sa približujúca normálnym hodnotám a dostatok pohybu môžu pomôcť udržať inzulínovú senzitivitu. Diabetológovia upozorňujú, že každý, kto má v rodinnej anamnéze cukrovku v priamej línii, teda týmto ochorením trpeli jeho najbližší príbuzní, by si aj v súvislosti s cukrovkou mal prioritne udržať zdravú hmotnosť.

Pri rozvinutom ochorení možno za istú prevenciu považovať aj to, že pacient schudne a dodržiava redukčnú diétu. Dôležité sú predovšetkým režimové opatrenia. Teda nekalorická strava bohatá na vlákninu, s nízkym obsahom nasýtených tukov a jednoduchých cukrov a samozrejme pohyb. Ak napríklad vyšetrenie krvi odhalí hraničné hodnoty glukózy, okrem zmeny stravovacích návykov by sme mali pristúpiť aj k zintenzívneniu pohybovej aktivity. Mali by sme sa hýbať aspoň hodinu denne a tak, aby sme sa mierne spotili či zadýchali.

Mechanizmus účinku

Väčšina účinkov rastlinných antidiabetík – ako sme spomenuli vyššie – sa týka schopnosti meniť glukózový metabolizmus, a tak pomáhať regulovať normálnu hladinu krvného cukru, a tým predchádzať diabetu alebo rozvoju jeho chronických komplikácií. Aspoň toľko hovoria výsledky laboratórnych štúdií. Najznámejšie bioaktívne látky z tejto kategórie sú flavonoidy ako qeurcetín a kampferol. Mangiferín a prokyanidíny, prírodné zlúčeniny nachádzajúce sa v rôznych rastlinách, ako sú jablká, hrozno či mango, vykazujú schopnosť znižovať hladinu krvného cukru prostredníctvom zvýšenia produkcie inzulínu.

Prečo je také dôležité bojovať proti vysokej hladine krvného cukru všetkými silami? Hlavným dôsledkom hyperglykémie – zvýšenej hladiny cukru pri cukrovke, je zvýšená reakcia krvného cukru s bielkovinami. Tento metabolický proces sa označuje ako glykácia, a metabolity tohto procesu označujeme ako glykačné produkty.

Zvýšená hladina cukru v krvi je zodpovedná za celý rad procesov, a glykácia je len jedným z nich, ktoré, zjednodušene povedané, sú zodpovedné za poškodenie buniek celého tela v dôsledku zápalových reakcií. V prípade diabetu množstvo nahromadených glykačných produktov priamo súvisí s rozvojom chronických komplikácií, a teda s poškodením obličiek, nervov či očnou retinopatiou.

Viac sa dočítate v najnovšom čísle časopisu Diabetik 3-4/2016, ktoré je stále v predaji.

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
18. apríl 2024 03:21