Infekcia močových ciest je nepríjemná v ľubovoľnej sezóne, ale štúdie podľa časopisu Reader's Digest ukazujú, že je vyššia pravdepodobnosť jej vývoja v lete, najmä u žien mladších ako 44 rokov. Môže to byť spôsobené vyšším rizikom dehydratácie, preto treba dbať na pitný režim, čo zriedi moč a vypláchne baktérie. Príliš studená voda je pre organizmus v horúčavách zbytočným šokom, menej chladná je vhodnejšia. Dobrým prostriedkom na zahasenie smädu sú aj nesladené čaje. Sladené nápoje, naopak, neuhasia smäd, spôsobujú zubné kazy a podporujú chuť do jedla. Často sú tiež zdrojom umelých farbív, stabilizátorov a konzervantov.Pixabay
StoryEditor

Pitný režim cukrovkára v zime

24.01.2019, 06:00
Autor:
(dia)(dia)
To, že k správnej životospráve patrí pitný režim, vieme všetci. Počas dňa si doprajme hrejivé nápoje. Viete tiež, ktoré minerálne vody sú vhodné?

 Zahreje nás čaj, rum vynechajte

Vhodný je zázvorový čaj alebo čaj z jablkových šupiek so škoricou. Menej vhodný je čierny alebo zelený čaj, ktoré ochladzujú a sú vhodné do pitného režimu v lete. Teraz máme chladnú jeseň a potrebujeme telo zahriať. Nie rumom v čaji, ale čajmi, ktoré nám ponúka príroda.

Každý nápoj pijeme príjemne teplý. Citrón pridávame do čaju, keď už je mierne vychladený, vhodný na pitie, aby sme vitamín C z citróna nezničili. Nápoje nepijeme studené a minerálnym sýteným vodám sa radšej vyhnime. Môžu spôsobiť plynatosť a nie každá minerálna voda je vhodná pre všetkých. Niekto môže mať problém s vysokým tlakom alebo so žlčníkom, s obličkami a podobne.

Rekapitulácia stolových a minerálnych nápojov nám možno pomôže pri našich problémoch. Minerálne vody nemáme piť denne pre ich vyšší obsah minerálov. Niekedy pomôžu pri trávení, pálení záhy, odvodniť, ale tiež pri metabolizme sacharidov a na podporu funkcie pankreasu pre obsah horčíka, sodíka, vápnika, chrómu, zinku a pod. Sýtené minerálne vody môžu zvýšiť plynatosť a kyslosť žalúdka. Preto všetko s mierou a nech nie sú minerálne stolové vody naším jediným pitným režimom.

 

Nekontrolované pitie liečivej stolovej vody môže narušiť rovnováhu vody a soli a potom už nepomáha, ale škodí. Aj teplota nápoja môže spôsobiť problém. Nie každá tekutá potravina patrí do pitného režimu. Napr. polievka a mlieko sú jedlá, káva odvodňuje, tak pri jej pití je potrebné príjem vody doplniť.

Náhrada kávy, ako sú melta alebo cigória z koreňa čakanky, neobsahujú kofeín, ale obsahujú inulín, rozpustnú vlákninu, ktorá priaznivo pomáha aj diabetikovi. Keďže neobsahuje kofeín, neodvodňuje a nezvyšuje krvný tlak.

Spoliehať sa len na minerálnu vodu, že pomôže upraviť glykémiu pri cukrovke, by bolo nesprávne. Len primeraná liečba, správna strava a pohyb zabezpečia dobrú glykémiu, o ktorú nám pri cukrovke ide. Ale niektoré minerálne vody dodajú do tela minerály, ktoré je potrebné pri cukrovke doplniť. Napr. chróm, ktorý normalizuje glukózový metabolizmus a pomáha udržať hladinu cukru v krvi.

Posilňuje účinok inzulínu, ale má aj vplyv na metabolizmus tukov a je nápomocný pri chudnutí. Keďže stres je nepriateľom dobrej glykémie, chróm pomáha proti stresu, a to je jeho ďalšia prednosť. Aby sa v tele správne využil, potrebné je dohliadnuť na správny pomer chrómu a zinku. Zinok pomáha aj pri hojení rán, zrakovej ostrosti a pri ateroskleróze.

 

Ktorú minerálnu alebo stolovú vodu si vybrať?

Vhodné sú Korytnica, Fatra, Budišská, Sulinka alebo Vincentka pre obsah chrómu a zinku pri cukrovke, chorobách srdca a tráviaceho traktu, ale aj keď chýba v tele vápnik. Fatra pomáha aj pri žlčových kameňoch, pálení záhy, ale potrebné je upozorniť na jej vysoký obsah sodíka, čo zasa nepomôže pri vysokom tlaku krvi a keď sa tvoria opuchy. Tiež sú diabetické komplikácie, ako sú choroby obličiek, kde je potrebné soľ obmedziť. Aj keď sú minerálne vody s liečivými účinkami, nemali by sme ich piť denne, keďže obsah minerálov v nich je privysoký. Nevhodné sú sýtené, lebo môžu zvýšiť plynatosť a tá spôsobí problém tiež. Najlepšie je ich piť v izbovej teplote a nesýtené.

Vhodná je pre diabetika aj Koruna alebo Kláštorná voda. Osviežia, doplnia minerálne látky a tiež pitný režim. Keď hladina cukru v krvi občas prekročí obličkový prah a cukor odchádza močom, telo sa zbavuje súčasne močením nielen vody. Vtedy je potrebné viac piť, aby sme straty vody nahradili a predišli dehydratácii. Ideálne je piť bylinkový, zelený, mätový čaj alebo vodu ochutenú citrónom, bez cukru. Diabetik by sa mal venovať prevencii a stravu si upraviť tak, aby sa do podobnej situácie nedostal. Preto jeho strava by mala mať primeraný obsah sacharidov, ktoré sú vyčíslené na SJ a prispôsobené liečbe. Treba prijímať sacharidy s nízkym glykemickým indexom, s obsahom vlákniny, ktoré pomalšie zvyšujú glykémiu a tiež ho zasýtia na dlhší čas. Jesť pravidelne zeleninu, surovú ako šalát a dochutenú citrónom alebo jablčným octom. Uvarenú alebo sparenú, ale v každom prípade konzumáciou zeleniny si diabetik glykémiu nepokazí, keď v porcii nezje viac ako 200 g (okrem započítateľnej zeleniny).

 

Mária Štefáková

diétna sestra, Národný endokrinologický a diabetologický ústav Ľubochňa

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
20. apríl 2024 08:24