Pixabay
StoryEditor

Do elektronickej zdravotnej knižky budú nahliadať aj posudkoví lekári

02.01.2019, 08:43
Autor:
TASRTASR
Počnúc 1. januárom bude mať do elektronickej zdravotnej knižky pacienta prístup viac osôb. Vyplýva to z novely zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorá v utorok vstúpila do účinnosti. Právna norma reaguje na spustenie elektronického zdravotníctva do praxe.

 Po novom bude mať do elektronickej zdravotnej knižky prístup napríklad posudkový lekár úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, posudkový lekár Sociálnej poisťovne, znalec, ktorého ustanovil súd. Rovnako zdravotnícky pracovník obce alebo vyššieho územného celku, ktorý vykonáva zdravotnú posudkovú činnosť na účely posúdenia odkázanosti osoby a lekár samosprávneho kraja.

Novela zákona spresňuje nielen rozsah prístupu zdravotníckych pracovníkov, ale tiež mení spôsob zapisovania a rozsah zapisovaných údajov do pacientskeho sumára, ako aj vydávanie elektronických preukazov pracovníka v zdravotníctve. Poskytovateľovi, ktorý vedie zdravotnú dokumentáciu v národnom zdravotníckom informačnom systéme, odpadne povinnosť viesť a uchovávať zdravotnú dokumentáciu v písomnej podobe. Pri nefunkčnosti informačného systému poskytovateľa alebo nefunkčnosti národného zdravotníckeho informačného systému či zo špecifických dôvodov sa bude rátať s možnosťou viesť zdravotnú dokumentáciu aj naďalej v papierovej forme.

Od 1. januára 2022 sa vypúšťa aj štatistické spracúvanie lekárskeho predpisu a lekárskeho poukazu na účely zdravotného poistenia, ako aj poplatok za takúto službu. Zavádza sa aj nový systém úhrady za poskytnutú lekárenskú starostlivosť, a to na základe tzv. dispenzačných záznamov.

Úpravou prechádza aj tzv. viacnásobný elektronický recept. Po novom bude lekárovi umožnené, aby mohol pri prepustení osoby z ústavnej zdravotnej starostlivosti predpísať pacientovi lieky, zdravotnícke pomôcky či dietetické potraviny potrebné na liečbu na 30 dní.

Za odporúčanie odborného lekára sa bude považovať aj odporúčanie ošetrujúceho lekára v prepúšťacej správe pri prepustení pacienta z nemocnice. V súlade so skutočnou dĺžkou výrobného procesu individuálne pripravovaných liekov a na základe identifikovaných problémov z praxe sa predĺži doba ich výdaja.

 

Čo je elektronická zdravotná knižka?

Ide o záznam zdravotnej dokumentácie (zdravotná karta) o pacientovi v elektronickej podobe. Obsahuje dôležité informácie o zdravotnom stave, o očkovaniach, o vyšetreniach, o predpísaných liekoch. Okrem lekárov, má k nej prístup aj samotný pacient. Dostane sa k nej prostredníctvom Národného portálu zdravia. Kvôli bezpečnosti a ochrane zdravotných záznamov k prihláseniu potrebuje  elektronický občiansky preukaz (eID kartu).

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
23. apríl 2024 14:05