StoryEditor

Pri vianočnom stole máme byť striedmi, hodovanie vedie často k lekárovi

23.12.2018, 07:00
Autor:
TASRTASR
Prejedanie sa podľa zdravotníkov nezodpovedá potrebám organizmu, narušuje jeho rovnováhu a vyvoláva žalúdočné problémy.


Vianočné sviatky sú aj časom zvýšených návštev pohotovostí kvôli vyššiemu výskytu infekčných hnačkových ochorení, žlčníkových záchvatov, kŕčovitých bolestí žalúdka a iných tráviacich problémov. Dôvodom býva nekontrolované hodovanie, kombinovanie často nekombinovateľných jedál, ale aj málo pohybu. Podľa zdravotníkov takýto spôsob stravovania, ako aj prejedanie, nezodpovedá potrebám organizmu, narušuje jeho rovnováhu a vyvoláva niektoré zo spomínaných chorobných zmien.


Podľa vedúcej odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Márie Avdičovej hrozí aj riziko prenosných ochorení. ,,Sú to najmä majonézové šaláty, ktoré by sme mali pripraviť až v deň konzumácie. Ak sa na jeho prípravu použije majonéza vyrobená zo surových vajec, za 24 hodín môže dôjsť k premnoženiu baktérií a jedlo môže spôsobiť infekčnú hnačku. Opatrne treba postupovať aj pri pečení zákuskov a koláčov, kde sa napríklad používajú tepelne neupravené vajíčka - bielka aj žĺtka," konštatovala.


Čo sa týka kombinácie "tradičných" vianočných pokrmov, pozor by si podľa nej mali dávať hlavne ľudia, ktorí majú žlčníkové kamene. Na prípravu štedrovečerného šalátu by mali použiť namiesto smotany napríklad nízkotučný biely jogurt, či pred použitím mierne obvariť cibuľu.

Avdičová ďalej radí, že neslobodno zabúdať na disproporciu medzi príjmom a výdajom energie. Odporúča preto dostatočne energeticky náročný pohyb a dodáva, že rovnaké pravidlá ostražitosti je potrebné cez vianočné sviatky dodržiavať aj pri pití alkoholu.


Prejedanie sa počas sviatkov nemá podľa odborníkov dlhú históriu. Charakteristické je hlavne v posledných rokov v ekonomicky rozvinutých krajinách. Vyprážané mäsá, rozmanité údeniny, majonézové šaláty, zákusky - hlavne krémové, a k tomu namiesto aktívneho pohybu hodiny strávené pred televíznou obrazovkou - to všetko ostro kontrastuje s tým, ako vianočné sviatky prežívali naši predkovia. Tí napriek vyššej fyzickej aktivite boli v jedení podstatne skromnejší.

Vianočné menu sa väčšinou skladalo z jednoduchších polievok - kapustová s hríbmi, šošovicová, či fazuľová polievka a zemiakmi bez klobás a smotany, oblátky s medom, opekance s makom, vianočka, makovník či orechovník, nanajvýš kúsok údeného a ryba.

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
17. apríl 2024 00:03