StoryEditor

Slováci najviac dôverujú učiteľom, najmenej politikom

15.10.2018, 21:04
Autor:
(dia)(dia)
Slováci najviac veria učiteľom a lekárom, najmenej politikom a vláde. Vyplýva to z prieskumu Poštovej banky, ktorý pre ňu od 26. septembra do 1. októbra  2018 na vzorke 514 respondentov realizovala agentúra Nielsen.

 V prvej päťke najdôveryhodnejších inštitúcií a odvetví sa okrem učiteľov a doktorov umiestnili aj banky, automobilky a letecké spoločnosti. Politici v tomto prieskume prepadli, keďže v priemere dosiahli na škále jedna (najhoršie) až desať (najlepšie) nižšiu známku ako trojka. Spolu s nimi v rebríčku dôveryhodnosti pohorela aj vláda. Tá sa s priemerným hodnotením, iba o niečo lepším než trojka, umiestnila na druhom najhoršom mieste.

 Učitelia víťazia všade

 Učitelia v prieskume zvíťazili bez ohľadu na to, či ich hodnotili ženy, muži, mladí, prípadne starší ľudia. Dôverujú im respondenti bez ohľadu na stupeň vzdelania, nezáleží ani na tom, čí sú z dediny alebo mesta.

 Napriek dôležitosti ich povolania a vysokej spoločenskej hodnote, pedagógom stále chýba dostatočné docenenie, ako aj vhodné podmienky, ktoré by im uľahčili náročnú prácu. Učebné materiály si často krát musia vyrábať „na kolene“. Mnohí z nich ukrajujú z vlastných prostriedkov a voľného času, aby poskytli žiakom kvalitnejšie informácie.

 Poštová banka sa preto rozhodla podporiť učiteľov, školy, ale aj žiakov, aby mohli pokračovať vo svojej práci. Prostredníctvom grantu Nápad pre školy prerozdelí medzi víťazné projekty, zamerané na nové formy vyučovania finančnej gramotnosti, dohromady 50-tisíc eur. Školy sa dozvedia viac na www.napadpreskoly.sk.

 

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
19. apríl 2024 05:34