Krík a listy bazy čiernej obsahujú nebezpečný sambunigrín a s nesprávnou tepelnou úpravou môžu spôsobiť vážne žalúdočné ťažkosti.Flickr.com
StoryEditor

Drevo z bazy čiernej používali pri magických rituáloch

27.09.2018, 20:57
Baza čierna sa už v minulosti tešila veľkej obľube našich predkov. Kelti sa klaňali pred rozkvitnutým krom a hladili jeho kôru. Kto by bol odpílil z dreva, uvoľnil by zlé energie, ktoré by zasiahli celý jeho dom. Používali ho pri magických rituáloch rozjímania.

Pravdepodobne ešte z týchto čias sa v Čechách traduje „před bezem se má kleknout a pak smeknout“. Baza čierna (Sambucus nigra L.) je ker alebo strom dorastajúci do výšky 5 a viac metrov. Rastie medzi krovím, na okrajoch lesov a hájov, pri plotoch, okolo stavenísk a rumovísk.
 
Kvet a plody
Má charakteristicky voňajúce žltobiele kvety usporiadané do bohatých chocholíkov viacramenných vrcholíkov. Kvitne od mája do júla. Plody sú lesklé čierne kôstkovice s modročervenou šťavou, dozrievajú koncom augusta. Baza sa dá aj pestovať vysadzovaním v záhradách a parkoch. Darí sa jej všade, najlepšie však vo vlhkej humóznej pôde.
 
Liečivá baza
Nie je veľa rastlín, ktoré sú liečivé celé – od koreňa, cez listy až po plod. Prípravky z bazy sú obľúbené pre svoje liečivé účinky. Obsahové látky bazy čiernej tvoria glykozidy sambunigrín a rutín, éterický olej, sliz, živica, pektín, cholín, cukry, v plodoch sú hlavne glykozidické farbivá, organické kyseliny okrem iných aj kyselina askorbová, ďalšie vitamíny a do 9 % minerálnych látok.
 
Kedy a čo zbierať
U nás zbierame kvety, plody, ale niekedy aj listy. Kvety zbierame v celých súkvetiach s krátkou stopkou alebo bez nej. Zrezávame ich v suchom počasí a pozorne sušíme zavesené za hlavnú stopku alebo rozložené na papieri v tenkých vrstvách pri teplote do 45 °C. Schnú pomaly. Uschovávame ich v dobre uzavretých nádobách chránených pred svetlom a vlhkom.
 

Účinky
Kvetná droga má potopudný účinok, aj keď sa doposiaľ nepodarilo zistiť, ktorá látka ho podmieňuje. Výluhy z kvetov sa podávajú pri horúčkovitých ochoreniach a pri prechladnutí. Kvety majú aj močopudný účinok a využívajú sa v kombinácii s inými drogami v pediatrickej a geriatrickej terapeutickej praxi. Odvar z kvetov sa môže používať aj pri zápaloch očných spojiviek a pri zápaloch ústnej a hltanovej sliznice.


Zrelé plody zberáme tiež so stopkou alebo bez nej. Užívajú sa v rovnakých indikáciách ako výluhy z kvetov. Šťava z plodov má aj analgetické účinky a veľmi dobre pôsobí pri migréne a na tlmenie bolesti pri zápale trojklaného nervu. Nemá hypnotické účinky a je vhodným doplnkovým liekom aj pri bolestiach zhybov a svalov pri akútnych infekčných ochoreniach alebo bolestiach reumatického pôvodu.
 
Čaj, šťava aj lekvár
Kvety bazy čiernej sú súčasťou oficiálnej preháňavej čajoviny a iných prípravkov. Mladé listy (výhonky) sa odporúčali pri jarných kúrach podporujúcich látkovú premenu. Šťava alebo lekvár z plodov alebo ináč zavárané plody s vodou okrem pôsobenia pri neuralgii sú vhodným osviežujúcim chladiacim nápojom.


V terapeutických dávkach baza nemá nijaké škodlivé účinky. Pri nadmernom užívaní môže pôsobiť toxicky, čo sa prejaví zvracaním, prípadne závratmi. Predovšetkým treba dbať na to, aby sa plody nekonzumoval v surovom stave s výnimkou prípadov problémov so zápchou, pretože majú silný laxatívny účinok. Po tepelnej úprave sa tento účinok stráca.

 

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
23. apríl 2024 09:45