StoryEditor

Aké potraviny treba jesť, aby sme sa vyhli obličkovým kameňom?

18.09.2018, 22:06
Pite viac tekutín, konzumujte menej sodíka a jedzte jedlá bohaté na vápnik.

Keďže väčšina kameňov obsahuje vápnik, lekári historicky odporúčali pacientom obmedziť množstvo vápnika v ich strave. Bolo to logické odporúčanie, ale bolo to zlé.

Na začiatku deväťdesiatych rokov skupina lekárov Harvardovej univerzity sledovala štyri roky viac ako 45 tisíc mužov, ktorí nikdy nemali obličkový kameň a prišli k prekvapujúcemu záveru. Diéty s vysokým obsahom vápnika skutočne znižujú riziko obličkových kameňov.


Skupina pokračovala v sledovaní týchto pacientov 14 rokov a opäť zistila, že ,,vápniková diéta“ bráni vzniku kameňov, aj keď ochranný účinok bol zrejmý len u mužov mladších ako 60 rokov. Diéty s vysokým obsahom horčíka, draslíka a tekutín sa tiež javili ako vhodné.


V roku 2005 skupina rozšírila svoju analýzu na viac ako 240-tisíc pacientov. Zistili, že obezita a prírastok hmotnosti, najmä u žien, zvyšujú riziko tvorby kameňa.

Americká urologická asociácia odporúča:

  • Pite najmenej 2,5 litra tekutín denne.
  • Obmedzte príjem sodíka na 2300 miligramov denne.
  • Spotrebujte denne 1000 až 1200 miligramov vápnika.


Bežna je tiež mylná predstava o tekutinách. Voda nie je jedinou tekutinou, ktorá chráni pred obličkovými kameňmi. Aj káva, čaj, víno, alkoholické nápoje a pomarančový džús môžu tiež pôsobiť ochranne. Sóda a iné sladké nápoje na druhej strane zvyšujú riziko tvorby kameňov .


Rada na koniec. Obráťte sa na svojho lekára, ktorý vám môže ponúknuť konkrétne odporúčania v závislosti od chemického zloženia vašich kameňov.

New York Times

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
21. apríl 2024 05:14