StoryEditor

Malá akadémia správneho stravovania detí edukuje a inšpiruje

08.06.2018, 10:16
V stredu 6. júna 2018 sa v novom golfovom rezorte RED OAK Golf Club v blízkosti Nitry konalo zážitkové edukačno-integračné stretnutie dia detí a ich kamarátov. Usporiadateľom akcie bolo občianske združenie KlauDIA, ktoré vedie Mgr. Klaudia Šugrová z Ústavu psychológie zdravia pri Lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika. Malá akadémia správneho stravovania detí je dobrovolnícka edukačná iniciatíva, ktorá vznikla pred dvoma rokmi v spolupráci s MUDr. Slávkou Kalinovou.

Počas celého školského roku navštevujú s týmto programom školy a škôlky, ktoré o to prejavia záujem. Farma Kameničany, významný pestovateľ paradajok na Slovensku nesúci Značku kvality SK, dlhodobo podporuje aktivity na podporu zdravého stravovania u detí produktovým a finančným plnením.

„Pre dobrú kompenzáciu u detí s diagnózou diabetes prvého typu (DM1) je zdravá strava zásadná. Naše cherry paradajky robia život nielen chutnejším, ale hlavne zdravším. Preto sme radi, že môžeme doprevádzať rôznorodé aktivity na podporu zvýšenia konzumácie lokálne vypestovanej zeleniny počas celého roku,“ uviedla finančná riaditeľka Katarína Labová, Farma Kameničany.

Program bol zahájený vystúpením mladej talentovanej speváčky Johanky Kováčovej zo ZUŠ Josefa Rosinského. Nasledovala krátka prednáška z úst pani Klaudie Šugrovej o zásadách správneho stravovania pre ľudí s diabetom. Na otázky všetkých prítomných odpovedali lekári z dia ambulancií Piešťany, Nitra, Trnava, Topoľčany či nemocnice FN Nitra. Spolu s nimi svoju zdravicu na mieste pridal i spevák skupiny Desmod Mário Kuly Kollár, ktorý sa s nepríjemnou chorobou tiež stretáva. Malých návštevníkov zaujal taktiež kreatívny maliarsky kútik, ktorý si pre deti pripravila Farma Kameničany. Plyšové hračky - paradajky Medulienka a Hranáčik inšpirovali deti k maľovaniu ich obľúbených paradajok a inej zeleniny.

Pozvanie na akciu prijala tiež realizátorka projektu Sladké deti, Diana Kutilová z Českej republiky. Predstavila svoju knihu Šípkové Růženky naruby, ktorá rozpráva príbeh malého dievčatka, ktoré sa musí naučiť žiť so svojou chorobou – diabetom. „Knižka je určená všetkým malým bojovníkom so životom, ktorý majú silu a odvahu bojovať so svojim zdravotným znevýhodnením.  Dáva im nádej, že z akejkoľvek nepriazne osudu môžu odísť silnejší a ako víťazi. Je tiež povzbudením pre rodičov, pre ktorých je prijať skutočnosť, že ich dieťa ochorelo, často najzložitejšie,“ uviedla Diana. „Je skvelé, že sa vďaka podpore partnerov darí dostávať knihu k tým najpotrebnejším – do nemocníc, škôl či priamo k deťom v mieste akcie,“ doplnila Diana. Farma Kameničany zakúpila a na mieste obdarovala 30 detí touto knihou a košíkom sladkých paradajok. A ďalej, po dohode s občianskym združením KlauDIA, už teraz plánuje sériu aktivít Malej akadémie správneho stravovania detí v školách a škôlkach na Slovensku.

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
18. apríl 2024 07:36