Skôr než urobíte hocičo iné, vypite veľký pohár vody. Je to najrýchlejší spôsob, ako liečiť vašu červenú, podráždenú pokožku. Takže sa uistite, že do seba dostanete aspoň osem pohárov denne.Pixabay
StoryEditor

Nebojte sa zaradiť do pitného režimu aj slovenské minerálne vody

29.05.2018, 19:59
Dostatok tekutín v tele je základnou podmienkou na správnu funkciu všetkých orgánov a na dobrú látkovú výmenu. Človek každý deň stratí 1,5 - 2 litre tekutín v závislosti od vonkajšej teploty a fyzickej aktivity. Ak nie je úbytok vody vyrovnaný optimálnym pitným režimom, znižuje sa výkonnosť a pocit pohody. Nedostatok vody v tele sa prejavuje malátnosťou, únavou, poruchou koordinácie pohybov a chôdze.
Ak strata tekutín výrazne presahujú ich príjem, môžu vznikať poruchy krvného obehu, pokles krvného tlaku. svalové kŕče, bolesti hlavy, triaška, nevoľnosť, kolaps až tepelný šok.
Koľko tekutín potrebujeme?
Potreba tekutín je veľmi individuálna, závisí od telesnej hmotnosti, veku, pohlavia, zloženia a množstva stravy, telesnej aktivity organizmu, zdravotného stavu a od teploty okolitého prostredia. Príjem tekutín počas celého dňa v dostatočnom množstve je nevyhnutný na zachovanie optimálneho zdravia človeka.
Odporúčaná denná spotreba tekutín je 30 - 35 mililitrov na kilogram hmotnosti tela pri bežnom zaťažení. Dospelý človek by mal preto vypiť denne 2 - 3 litre tekutín. Smäd nie je správnym ukazovateľom, kedy máme piť. Keď už máme pocit smädu, je to počiatočný príznak dehydratácie. Preto je lepšie piť častejšie v malých dávkach, ako raz a veľa, čo by mohlo spôsobiť žalúdočné problémy.
Nealkoholické nápoje
Nápoje, ktoré pijeme, by mali mať určité optimálne vlastnosti. Najmä v lete nesmú byť príliš studené. Vlažné prechádzajú telom postupne a osviežia ho preto omnoho viac. Ľadové nápoje okrem nachladenia môžu spôsobiť zhoršenie trávenia a vyvolať aj zápal sliznice žalúdka. Základom na správny pitný režim je pravidelné celodenné pitie rôznych nealkoholických nápojov, pričom najčastejším nápojom by mala byť stolová voda.

Pramenitá stolová voda
Predstavuje kvalitnú prírodnú pitnú vodu z podzemného zdroja, ktorá vyhovuje podmienkam na trvalé a priame požívanie. Stolové vody sú vhodnejšie na každodennú či dlhodobú konzumáciu, pretože obsahujú menej minerálnych látok potrebných na dennú potrebu organizmu. Okrem pramenitých stolových vôd sú v letnom období obľúbené vo zvýšenej miere aj prírodné minerálne vody. Tie obsahujú pestré zloženie minerálnych látok, ktorým je zabezpečený prirodzený prísun minerálov do organizmu človeka, pričom sa ľahšie vstrebávajú ako minerálne látky obsiahnuté v potrave a vo výživových doplnkoch.
Prírodná minerálna voda
Prírodná minerálna voda je zdravotne neškodná podzemná voda získaná z prirodzených alebo umelo navŕtaných schválených zdrojov minerálnej vody pôvodnej čistoty, obsahujúca zvýšené množstvo fyziologicky významných zložiek. Svojím špecifickým fyzikálnym, chemickým a mikrobiologickým zložením a zmyslovými vlastnosťami je v obmedzenom množstve a občasnom požívaní vhodná ako nápoj. Výber minerálnych vôd ponúkaných na trhu je pestrý a rozmanitý, pričom v spotrebiteľskej sieti prevládajú minerálne vody z domácich zdrojov pred vodami z dovozu. Trh ponúka rôzne druhy vôd, a to tak z hľadiska perlivosti: perlivé, jemne perlivé a neperlivé, ako aj z hľadiska rôznych chutí.
Minerálne vody (podľa obsahu pevných látok)
- slabo mineralizované – do 1000 mg/l
- stredne mineralizované 1000 – 5000 mg/l
- silne mineralizované 5000 – 15000 mg/l
- soľanky – nad 15000 mg/l
Perlivé minerálne vody
V minerálnych vodách je oxid uhličitý obsiahnutý prirodzene a dáva vode osviežujúcu, príjemnú a slabo kyslú chuť. Perlivé minerálne vody sú upravované povolenou technológiou tak, že sú dosycované oxidom uhličitým. Veľmi presýtené nápoje oxidom uhličitým nie sú vhodné v rámci pitného režimu na pravidelnú konzumáciu, pretože dráždia žalúdok, prekysľujú organizmus a bublinky vyvolávajú tlak na bránicu.
Jemne perlivé minerálne vody
Minerálne vody s nižším obsahom oxidu uhličitého sú vhodné pre ľudí, ktorí majú problémy s hrdlom a s hlasivkami, najmä pri pití vychladených perlivých vôd. Na trhu je veľmi obľúbený tento typ minerálnej vody, ktorá osvieži, ale nezaťaží organizmus. Prejavia sa tak hlavne pozitívne účinky minerálov potrebných na prirodzenú rovnováhu organizmu. Konzumenti najmä v letnom období dávajú prednosť jemne perlivým vodám pred neperlivými tzv. tichými vodami, ktoré sú úplne bez oxidu uhličitého.
Neperlivé minerálne vody
Sú upravované oddeľovaním oxidovaných nestabilných zložiek a tak sú zbavované bubliniek. Okrem klasických neochutených minerálnych vôd je na trhu v ponuke široký sortiment minerálnych vôd obohatených o celé spektrum ovocných a najnovšie aj bylinných chutí a aróm.
Ochutené minerálne vody
Čoraz populárnejšie sú rôzne novinky ako minerálne vody obohatené bylinnými extraktami bazou, lipou, púpavou, šalviou, šípkou, mätou, medovkou, rakytníkom a pod. Tieto produkty okrem uhasenia smädu ponúkajú aj niečo navyše pre náš organizmus v závislosti od pridaného rastlinného extraktu. Zároveň však obsahujú cukry a iné prísady, preto pri ich pití zvýšte pozornosť.
Uskladnenie minerálnych vôd
Prírodnú minerálnu vodu treba skladovať v tmavých, čistých a dobre vetraných skladoch. Optimálne sú chladné, suché a bezprašné priestory. Vystavovanie balenej minerálnej vody, podobne ako ostatných typov balených vôd vo výkladoch je neprípustné. Balená prírodná minerálna voda sa musí chrániť pred priamym slnečným žiarením tak pri preprave, ako aj pri samotnom skladovaní. V prípade, že voda je dlhodobo vystavená priamemu slnečnému žiareniu a vysokým teplotám, môžu sa v nej premnožiť prirodzene prítomné baktérie. Otvorenú balenú vodu je potrebné uchovávať v chlade a tme a čo najskôr po otvorení ju spotrebovať.
Trvanlivosť a obsah
Dátum minimálnej trvanlivosti minerálnej vody je určený podľa druhu spotrebiteľského obalu a podmienok plnenia, skladovania a prepravy tak, aby voda spĺňala kvalitatívne požiadavky. Vyznačený je na hornej časti fľaše. Minerálna voda nesmie vykazovať počas minimálnej trvanlivosti žiadne senzorické zmeny. Informácie na etiketách obalov prírodných minerálnych a pramenitých vôd uvádzajú pôvod; podrobné minerálne zloženie; spôsob skladovania; dátum analýzy; informácie o akreditovaných laboratóriách, ktoré analýzu vykonali; informácie o výrobcovi; o výrobnej dávke a doplňujúce informácie upozorňujúce na zvýšený obsah niektorej minerálnej látky. Vždy je vhodné prečítať si etiketu na obale prírodnej minerálnej vody, kde je uvedený obsah minerálnych látok vo vode. V prípade ochutených minerálnych vôd sa uvádzajú napr. aj pridávané zložky (cukor alebo náhradné sladidlá, látky ovplyvňujúce kyslosť, napr. kyselina askorbová a rastlinné extrakty).
Voda na každý deň
Na každodenné pitie pre ľudí bez rozlíšenia veku a zdravotného stavu sú vhodnejšie pramenité a balené vody s mineralizáciou 200 až 500 mg.l-1. Vhodné je piť minerálne vody s nízkou koncentráciou minerálov, aby sa zložením blížili k hodnotám telových tekutín a minerálnych látok v krvi. Minerálne vody by nemali obsahovať príliš veľa sodíka, pretože vo väčšom množstve spôsobuje hromadenie tekutín v tele. Naopak, prospešné sú napríklad horčík, vápnik a draslík. Vhodný pomer vápnika a horčíka v minerálnej vode by mal byť 2 : 1, čo je dôležité na optimálne vstrebávanie horčíka.
Bohatý pitný režim
Neochutené podobne ako ochutené minerálne vody by nemali byť základom pitného režimu, ale len jeho doplnkom. Minerálne vody je vhodné striedať a kombinovať s obyčajnou pramenitou vodou s nesladenými bylinkovými či ovocnými čajmi, alebo čerstvými ovocnými a zeleninovými šťavami, ktoré majú výbornú chuť a posilňujú náš organizmus o vitamíny, minerály a účinné fytoprodukty.
MVDr. Beáta Koréneková, PhD.
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
16. apríl 2024 21:10