StoryEditor

Hľadajte modré oblasti šťastia

22.05.2018, 21:58
Otázka akí ste šťastní, je oveľa zložitejšia a ťažšie merateľná. Neznamená šťastie pre každého niečo iné? Ak neochvejného optimistu postihne životná katastrofa v podobe choroby alebo bankrotu, negatívny efekt tejto udalosti vyprší o šesť mesiacov. Podobne, ak pesimista vyhrá v lotérii milióny, o pol roka je rovnaký mrzutec, ako bol pred výhrou. Prečítajte si, aký recept na šťastie našli odborníci.

Touto témou sa v posledných desaťročiach zaoberajú psychológovia, filozofovia, sociológovia a iní výskumníci. Existujú rozličné dotazníky, metódy a prieskumy skúmajúce tento „problém“. Najčastejšie používaným je dotazník organizácie Gallup. Podľa tejto organizácie sú prekvitajúce krajiny také, ktorých obyvatelia rozmýšľajú pozitívne o svojich životoch a preferujú viac šťastia, radosti, záujmov a rešpektu. Tieto krajiny majú nižší výskyt chorôb, práceneschopnosti, stresu, smútku a hnevu.

Podľa Gallup World Poll najšťastnejší ľudia žijú v Dánsku, Singapúre, Kostarike, Mexiku a Kanade. Šťastie v týchto krajinách je pociťované a prežívané rozlične, v závislosti od naturelu ich obyvateľov, ako aj hodnôt, ktoré vyznávajú. Naopak medzi najnešťastnejšie krajiny patria Zimbabwe, Arménsko, Moldavsko, Bielorusko a Albánsko. V Butáne napríklad politici už roky vyhodnocujú HDŠ – hrubé domáce šťastie, namiesto hrubého domáceho produktu.

Šťastie môžeme priťahovať

Podľa prieskumov za asi 40 percent nášho šťastia sú zodpovedné naše gény, 15 percent životné okolnosti a asi 40 percent máme v našej moci my. To je pomerne veľa. Ak neochvejného optimistu postihne životná katastrofa v podobe choroby alebo bankrotu, negatívny efekt tejto udalosti vyprší o šesť mesiacov. Podobne, ak pesimista vyhrá v lotérii milióny, o pol roka je rovnaký mrzutec, ako bol pred výhrou... Z výskumu internetového prehliadača Google vyplynulo, že z hesiel, ktoré zadávame do vyhľadávača sa dá posúdiť to, ako sme šťastní oveľa presnejšie, ako z akéhokoľvek podrobného dotazníka. Podľa neho sú napríklad majitelia psov šťastnejší ako majitelia mačiek...

Naše každodenné aj celoživotné šťastie sa dá rozdeliť do troch hlavných oblastí:

A./ Každodenné potešenie.

B./ Hrdosť.

C./ Zmysel života.

Ideálne je, ak sa všetky tieto oblasti prelínajú každým naším dňom a každou našou aktivitou. Napríklad deti. Napĺňajú nás hrdosťou, dávajú nášmu životu zmysel, ale každodenné potešenie zo starostlivosti o ne už môže byť trochu nižšie. V prieskumoch približne na úrovni umývania riadov!

Šťastné oblasti sveta

Spoločnými znakmi šťastných modrých oblastí je rovnoprávnosť obyvateľov, dobrá zdravotná starostlivosť, s dôrazom na prevenciu a historicky najstaršie vzdelávanie dievčat.

Viac si môžete prečítať v najnovšom čísle časopisu Diabetik 5-6/2018.

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
27. apríl 2024 04:43