StoryEditor

DIA HAPPENING v Trenčianskych Tepliciach

07.05.2018, 20:00
Život s cukrovkou nie je jednoduchý, ale dá sa zvládnuť. Niekedy to ide ľahšie, inokedy sa veci skomplikujú, ale to už akosi patrí k životu. O tom, ako sa dá s týmto ochorením vysporiadať a prijať ho do života ako svoju súčasť, sme mali možnosť dozvedieť sa počas DIA HAPPENINGU.

Podujatie, ktorého cieľom bolo tiež zviditeľnenie závažnosti tohto ochorenia, sa konalo po prvý krát v Trenčianskych Tepliciach, v sobotu 5. mája 2018. Pozvanie prijali viacerí odborníci, ale rovnako aj laici, ktorí svojimi postrehmi a osobnými skúsenosťami pomohli účastníkom získať pocit spolupatričnosti, pochopiť toto ochorenie, hľadať cestu a spôsob ako sa k cukrovke postaviť, ako o nej zmýšľať a tiež akú cestu liečby si vybrať.

Plnohodnotný život

Viackrát bolo zdôraznené, že ak chce človek s diabetom žiť plnohodnotný život čo najdlhšie bez komplikácii, nestačí spoliehať sa len na tabletky a injekcie. Základom úspechu je zmeniť životosprávu, upraviť stravovací režim, mať dostatok vhodného pohybu, dodržiavať odporúčania lekára, ale tiež je potrebné vzdelávať sa a informovať o novinkách v liečbe, pretože ako všetky odvetvia, tak aj medicína neustále napreduje.

Zaujímaví hostia

Podujatie sme otvorili DIA hymnou a krátkym spotom o DIALINKE, ktorú prevádzkuje ZP Dôvera. Prítomných privítal primátor Trenčianskych Teplíc PhDr. Štefan Škultéty spolu s Doc. MUDr. Zbyňkom Schronerom, PhD., ktorý pochádza z nášho mesta. Počas trojhodinového programu sobotného popoludnia sme mali možnosť vypočuť si podnetné príspevky od viacerých významných a zaujímavých hostí.

Okrem pána docenta Schronera, to bola pani Mgr. Klaudia Šugrová, MHA, MUDr. Janka Gáliková, Mgr. Ivan Lenorák, Bc. Ján Švolík, Ing. Eva Korená a Mgr. Janka Pavlusíková. Celým podujatím nás sprevádzali spevák Jožko Pavlusík a herec Števko Richtárech.

Skúsenosti pacientov

Vďaka arteterapeutke Soničke Zeliskovej sme sa mohli presvedčiť, že aj nevidiaci diabetik dokáže pomáhať iným. So svojim zložitým životným osudom sa popasovala aj vďaka keramike. Janko Švolík trpí diabetom už viac ako 56 rokov. Za túto dobu si odkladal pomôcky, ktoré pri liečbe potreboval. Vďaka jeho zbierke dia pomôcok sme mali možnosť nahliadnuť do minulosti liečby cukrovky.

Zástupcovia firiem ABBOTT, DW a ZP Dôvera pracovali individuálne, poskytovali poradenstvo ohľadom zdravotníckych pomôcok, uskutočňovali rôzne merania súvisiace so zdravím. Súčasťou podujatia bola aj ochutnávka bielkovinového chlebíka a zdravých chipsov zo zmesí FORBAK.

Dobre využitý čas

Pre deti bol pripravený malý detský kútik. Každý, kto prišiel, mal možnosť plnohodnotne stráviť čas a okrem množstva informácií a informačných materiálov, si so sebou odniesol aj časopis Diabetik. Tí najúspešnejší získali jednu z hodnotných cien v tombole. Ak sa vám nepodarilo prísť, nevadí, vidíme sa v roku 2019! Projekt podporila zdravotná poisťovňa Dôvera v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska z grantového programu DôveraPomáha diabetikom.

Katarína Holá

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
25. apríl 2024 07:39