StoryEditor

Topinambury, glykemický index a diabetes

02.05.2018, 19:55
Topinambury sú prirodzeným zdrojom vitamínov, minerálnych látok, bielkovín (dôležitých aminokyselín). Okrem množstva stopových prvkov (železa, fosforu, vápnika, mangánu, horčíka a zinku) obsahujú inulín (polysacharid blízky škrobu a buničine), ktorý sa v organizme štiepi na jednoduchý cukor – fruktózu.

Topinambury obsahujú aj vitamíny (B1, B2, H, C a D). Obsahujú až 80 % vody a vďaka inulínu a pektínu (obe látky sú vlákninou) pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v organizme, regulujú krvný tlak, chránia pečeň a obličky. Z rovnakého dôvodu pôsobia očisťujúco, pomáhajú organizmu zbaviť sa rôznych jedov, ako aj rakovinotvornych ťažkých kovov a toxínov organického pôvodu.  Pomáhajú tiež zvyšovať odolnosť organizmu pri infekciách.

Zo Severnej Ameriky

Helianthus tuberosus, tak znie latinský názov slnečnice hľuznatej. Hoci ju volajú sladký či židovský zemiak, rastlina patriaca do čeľade astrovitých dorastajúca až do výšky troch metrov so zemiakmi nemá nič spoločné, iba ak to, že pochádza zo Severnej Ameriky a meno topinambur je odkazom na meno indiánskeho kmeňa Tupinamba. U nás sú topinambury menej známe, respektíve len pomaly prenikajú na taniere konzervatívnych slovenských stravníkov. Je to škoda, pretože majú unikátne liečivé vlastnosti.

Napriek tomu bolo pre niekoľkými rokmi ich pestovanie obmedzené zákonom, vraj z dôvodu extrémnej invazívnosti tejto rastliny, ktorá vytláča naše pôvodné rastlinné druhy. Najväčším pestovateľom v Európe je v súčasnosti a aj tradične bolo Francúzsko. Francúzi tiež topinambury do Európy priviezli. Z Francúzska  sa ich pestovanie rozšírilo aj do iných končín Starého svetadielu, avšak od začiatku 17. storočia začali topinambury vytláčať zemiaky.  

Inulín a jeho pozitívnych vplyv na zdravie

Inulín je prírodný polysacharid, ktorý sa skladá z 97 % fruktózy a 3 % glukózy. Má všestranné účinky pri liečbe, ale najmä prevencii civilizačných ochorení (srdcovo-cievne ochorenia, obezita, cukrovka, rakovina hrubého čreva). Pre ľudský organizmus je veľmi významný, pretože vytvára zdroj živín a optimálne podmienky pre bifidobaktérie (v hrubom čreve sa správa ako prebiotikum) a chráni ho tak pred zápalovými a nádorovými chorobami. Podporuje syntézu vitamínov a vstrebávanie minerálnych látok, napríklad vápnika. Posilňuje imunitný systém a znižuje glykemický index potravín.

Tým, že má veľmi malú energetickú využiteľnosť – len 4 kJ na gram, prirovnávajú sa jeho vlastnosti k vláknine. Aj preto má očistný účinok na tráviaci trakt – v čreve sa spáva ako „zdravotná metla“, čistí vnútorný reliéf čriev, viaže nepotrebné a škodlivé látky ako ťažké kovy, cholesterol, nasýtené mastné kyseliny, jedovaté chemické zlúčeniny a odvádza ich z tela. Viaže na seba tiež tekutiny a uľahčuje vyprázdňovanie. Ako optimálna sa uvádza dávka 5 až 10 g inulínu na deň. Žalúdkom a dvanástnikom prechádza inulín bez toho, aby sa rozložil. Za bežných podmienok sa v tráviacom trakte nerozkladá na glukózu a fruktózu (respektíve, pri hydrolýze vzniká predovšetkým fruktóza), čo znamená, že následne ani nezvyšuje hladinu krvného cukru, z čoho profitujú predovšetkým diabetici 2. typu. Inými slovami: zlepšuje toleranciu glukózy a inzulínovú odpoveď.

Okrem topinambura sa inulín nachádza aj v koreňoch čakanky a púpavy a v hľuze jakonu, ale v malom množstve aj v rajčinách, cibuli, špargli a vo veľmi malom množstve aj v banánoch. Obsah v topinamburoch sa uvádza od 15 do 20 %, v čakanke od 13 do 20 %, v špargli od 10 do 15 %, v cesnaku od 9 do 16, pór obsahuje od 3 do 10 % a banány len necelé percento.

Topinambur v kuchyni

Varením, dusením či pečením sa znižujú liečivé účinky inulínu zo skonzumovaných topinamburov, preto je lepšie hľuzy postrúhať s jablkom alebo mrkvou a jemne osladiť medom. Na trhu sú k dispozícii aj sušené extrakty z topinamburov, šťava či samotná vláknina inulín. Konzumácia topinamburov sa odporúča v aktívnej prevencii proti civilizačným chorobám, ako sú rakovina, cukrovka či srdcovo-cievne ochorenia. Šťavu z čerstvých topinamburov možno použiť na upokojenie slabého či pokazeného  žalúdka. Okrem toho majú topinambury:

  • Pozitívny vplyv na zažívanie (správa sa ako prebiotikum a probiotikum)
  • Podporujú vstrebávanie vitamínov a minerálnych látok.
  • Zlepšujú citlivosť voči inzulínu.
  • Majú pozitívny antistresový účinok; regulujú aj krvný tlak.
  • Ako zdroj vitamínov a minerálnych látok majú silné antioxidačné účinky.

Topinambury, glykemický index a diabetes

Ak porovnáme obyčajné zemiaky a topinambury, veľmi rýchlo sa dopracujeme k zisteniu, že v diéte diabetika by topinambury mali mať svoje miesto. Prípadne by táto – pre nás stále ešte exotická hľuza, mohla časť zemiakov aspoň nahradiť. Glykemický index „obyčajných“ zemiakov je totiž v porovnaní s topimanburmi veľmi vysoký. Pripomeňme si len, že glykemický index (GI) je systém na vyhodnotenie množstva sacharidov v potrave. Je to číslo, vyjadrujúce postavenie potraviny na škále od 0 do 100, v závislosti od toho, ako rýchlo sa cukor z potraviny vstrebáva, a ako ovplyvňuje hladinu krvného cukru. GI zemiakov sa pohybuje v stredných či dokonca vyšších úrovniach: varené zemiaky majú GI okolo 60, zemiaková kaša má hodnotu 83 a pečené zemiaky až 93. V porovnaní s desiatkou na škále GI sú topimanbury jednoznační víťazi! Je to tak pre spomínaný vysoký obsah fruktózy, ktorá sa nevstrebáva a nezvyšuje tak hladinu glukózy. Topimanbury možno v kuchyni využiť ako zemiaky – variť, dusiť so zeleninou, zapekať, urobiť z nich placky, alebo nahradiť nimi v zemiakových jedlách časť zemiakov. Aj takým spôsobom sa dá znížiť GI škrobových jedál a prospieť svojmu zdraviu aktívnym prístupom v prevencii civilizačných chorôb.

Jana Matisová

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
17. apríl 2024 12:41