pexels.com
StoryEditor

Nohy potrebujú pravidelnú očistu a hydratáciu

20.04.2018, 08:53
Najhrubšia pokožka ľudského tela sa nachádza na chodidle a je zaťažovaná celou váhou nášho tela, čo znamená, že na chodidlá je vyvíjaná vysoká tlaková záťaž.

Hrubnutie pokožky nôh môže byť dané genetický alebo mechanicky napríklad výberom nesprávnej obuvi – obuv by mala byť dostatočne veľká, široká a vysoká. Pri opätku vyššom ako 4 cm je každý cm navyše vyvíjaný o 10% vyšší tlak na priečnu klenbu. Tvorba zhrubnutej kože v oblasti priečnej klenby je ochranná reakcia nášho organizmu. Každý otlak, každé zhrubnutie pokožky niečo signalizuje. Naše telo nám dáva signál.

Pravidelná očista nôh
Zhrubnutú pokožku na chodidlách odporúčam ošetrovať na sucho brúsnym pilníkom zrnitosti 80/120. Následne nohy umyjeme, prípadne im doprajeme krátky soľný kúpeľ, ktorý si môžeme pripraviť z 8 polievkových lyžíc soli a 2,5 litra vlažnej vody. Nohy utrieme do sucha. Dôraz kladieme na medziprstový priestor, kde je najčastejší výskyt interdigitálneho mykotického ochorenia.

Vyberte si vhodný krém
Či už doprajeme našim nohám relaxačný alebo očistný kúpeľ, po osušení pokožky by sme mali jednoznačne ošetriť nohy hydratačným krémom, penou alebo masťou. Krém, penu či masť vyberáme podľa typu pokožky a dôležité je, aby bol skutočne určený na nohy. Vyhnime sa používaniu telových mliek a doprajme nohám to, čo im patrí. Tak ako pokožka na tvári potrebuje hĺbkovú starostlivosť, tak aj koža na chodidlách vyžaduje intenzívnu hydratáciu.

Hydratácia pokožky nôh
Po osušení je vhodné použiť krém, penu či masť s obsahom Urea tj kyselina močová, ktorá hydratuje pokožku a zadržiava v bunkách kože obsah vody. Koncentrácia obsiahnutej kyseliny je veľmi rozhodujúca. U pacienta s cukrovkou je vhodná voľba produktu bez obsahu parfémov a konzervačných látok. Obsah Urea 10% je ideálny pre každodenné použitie po dobu 4 týždňov. Následne odporúčam odborné ošetrenie u pedikéra, ktorý odporne opracuje pokožku nôh a zhodnotí jej stav. V prípade výskytu ragád t.j. hlbších prasklín odporúčam koncentráciu urea vyššiu – 20-40%. Aj tu je dôležitá odborná rada a ošetrenie ragád s možnosťou odľahčenia miesta výskytu tlaku a následného rozloženia na okolitú časť a to buď úpravou vložky do topánky alebo aplikáciou haply.

Zuzana Mayer

podologička

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
19. apríl 2024 20:44