StoryEditor

V Bratislave otvorili nové dialyzačné stredisko

19.04.2018, 20:02
Pacienti z Bratislavy budú mať od apríla k dispozícii pod jednou strechou nové dialyzačné stredisko a niekoľko odborných ambulancií. „Nové stredisko bude slúžiť predovšetkým juhovýchodnej časti mesta a dialyzačná starostlivosť tak bude pre miestnych obyvateľov výrazne lepšie dostupná. Navýšenie kapacity však bude mať pozitívny dopad na celý bratislavský región,“ hovorí riaditeľ siete dialyzačných stredísk MUDr. Martin Kuncek.

Nové dialyzačné stredisko sa začalo stavať v máji 2017. Vzniklo v objekte bývalej materskej školy a následne skladu potravín z prvej polovice 20. storočia. Dvojposchodová budova stojí na vlastnom pozemku spoločnosti B. Braun Avitum CZ/SK a nachádza sa na rozhraní zástavby rodinných domov a panelákov. Výhodou je aj jej umiestnenie približne 200 metrov od autobusovej zastávky.

Na prízemí objektu nájdu pacienti dialyzačné stredisko a na prvom poschodí odborné ambulancie. Vedľa nich sa nachádzajú aj kancelárie a školiace miestnosti. Posledné poschodie patrí technickému zázemiu, kde bude umiestnená aj úpravňa vody, ktorá bude pre miestnych pacientov vyrábať tzv. ultra čistú vodu, používanú v dialyzačnom procese. Zaistí to technológia Aquaboss, európska a aj svetová špička medzi úpravňami ultra čistej vody.

Takisto aj samotné dialyzačné prístroje patria k tým z poslednej generácie. Pacienti budú mať na pätnástich pohodlných polohovacích lôžkach k dispozícii televíziu a internet. Začne sa s dvojzmennou dennou prevádzkou, ale v prípade záujmu sa do budúcnosti počíta aj s nočnou zmenou. „V začiatkoch bude nové stredisko fungovať ako satelitné stredisko nášho centra v Hlučínskej ulici. Ja aj vrchná sestra budeme zatiaľ zastrešovať obidve zariadenia.

Už teraz je záujem zo strany pacientov veľký a evidujeme aj pacientov, ktorí sa k nám hlásia z iných stredísk,“ hovorí vedúci lekár dialyzačných stredísk v Bratislave na Hlučínskej ulici a vo Vrakuni MUDr. Ľubomír Polaščín. Pacienti tu oceňujú vysoký komfort, ústretový prístup personálu a v neposlednom rade aj dôsledné dodržiavanie štandardov ošetrovateľskej starostlivosti a používanie kvalitného materiálu a pomôcok.

Dôležité vyšetrenia a odborná starostlivosť pod jednou strechou

Ochorenia obličiek patria medzi komplexné, polymorbídne. Pacienti veľmi často trpia na celý rad pridružených ochorení s dlhodobými zdravotnými komplikáciami, ktoré si takisto vyžadujú lekársku starostlivosť. Priemerný vek dialyzovaných pacientov je 71,8 rokov u žien a 68,3 rokov u mužov, čiže seniorský vek.

V areáli preto postupne vznikne ďalších päť odborných ambulancií, ktoré budú vychádzať v ústrety potrebám pacientov – nielen tých, ktorí sú tu dialyzovaní. Ako prvá tu zaháji svoju prevádzku nefrologická ambulancia a nasledovať bude urologická ordinácia a chirurgická ambulancia, špecializovaná na hojenie rán. Neskôr by tu mali ordinovať aj odborníci z radov diabetológov a geriatrov.

„Pacienti si v príslušných odborných ambulanciách budú môcť zabezpečiť napríklad všetky potrebné vyšetrenia pre zaradenie na čakaciu listinu na transplantáciu,“ hovorí členka Lekárskej rady B. Braun Avitum a súčasne krajská nefrologička MUDr. Monika Alaxinová, CSc. Pacienti s ochorením obličiek často trpia súčasne na cukrovku, vysoký krvný tlak, kardiovaskulárne a metabolické poruchy, problémy pohybového aparátu, alebo dokonca na rakovinu.

Širokospektrálna odborná starostlivosť v jednom komplexne pre nich môže znamenať významné uľahčenie ich komplikovanej životnej situácie. „Sme veľmi radi, že môžeme obyvateľom Vrakune ponúknuť ďalšie skvalitnenie zdravotnej starostlivosti v podobe supermoderného dialyzačného strediska nadnárodného prevádzkovateľa dialyzačných stredísk s vysokým štandardom,“ hovorí starosta Vrakune JUDr., Ing. Martin Kuruc.

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
22. apríl 2024 16:58