unsplash.com
StoryEditor

Ako som začala edukovať diabetikov

03.04.2018, 21:22
"V polovici minulého roka som dostala neopakovateľnú príležitosť pracovať s vami, s diabetikmi. Bola to pre mňa veľká výzva a stále ňou zostáva, pretože je iné učiť sa a iné byť ten kto učí. Rozprávať sa s vami o stravovaní nie je ako skúška počas štúdia." Ing. Barbora Kasáková, NEDÚ Ľubochňa

Rozhovory, ktoré s vami vediem počas individuálnych edukácii, mi dávajú veľa skúseností. Tie ma posúvajú ďalej, obohacujú ma a tým robia moju prácu plnohodnotnejšou. Mojou náplňou práce je aj skupinová edukácia, ktorú som sa snažila pripraviť tak, aby bola pre našich pacientov zaujímavá a otvorila im nový pohľad na svoj problém. Veľa zložitých problémov má jednoduché riešenia. A ja som tu pre vás, aby sme spolu našli tú najschodnejšiu cestu.

Chcem, aby ste naše edukácie brali ako hru, v ktorej budete víťaz vy. Cieľom mojej edukácie je pacientov posunúť tou správou cestou, ktorou sa majú poberať po príchode domov. Niekoľko pacientov ma požiadalo, aby som im poskytla časť mojej edukačnej prezentácie. Z tohto dôvodu som sa rozhodla podeliť sa aj s vami , milí čitatelia, o časť mojej edukácie. Viem, že počítať SJ v jedle ste sa už naučili.

Obed za 5 SJ

Polievka: vývar s mäsovými guľkami (1 SJ). V mäsových guľkách je použité ako spojivo biele pečivo, ktoré započítame do počtu SJ v jedle.

Hlavné jedlo

A.) Vyprážaný rezeň so zemiakovou kašou: Vyprážaný rezeň (1 SJ), lebo mäso obaľujeme v cestíčku mlieka, vajca a múky. Mäso je zdrojom bielkovín a tukov. Vyprážaný rezeň obsahuje viac tukov, ktoré sa môžu pri nesprávnej tepelnej úprave znehodnotiť. Okrem toho nadbytočné množstvo prijatého tuku negatívne pôsobí na naše cievy a telesnú hmotnosť. Preto vyprážané pokrmy neodporúčam. Zemiaky ako potravinu započítavame, avšak glykemický index je rozdielny pri ich úprave. Zemiaková kaša pripravená s mliekom a maslom sa bude pomalšie vstrebávať a pomalšie zvyšovať glykémiu, ako kaša pripravená len z rozmixovaných zemiakov (6 PL, 3 SJ). Ale varené zemiaky by bola vhodnejšia alternatíva. Aby bola táto verzia jedla lepšia pre Vašu glykémiu, odporúčam pridať porciu zeleniny. Napr. šalát okyslený citrónovou šťavou, pretože na vašom tanieri prevládajú sacharidy. Kyslé prostredie má schopnosť spomaliť vstrebávanie sacharidov.

B.) Opečené mäso so zeleninovou oblohou a zemiakovými kroketkami: Dusené mäso je výborným zdrojom bielkovín a tukov, vajíčko obsahuje prospešné zložky pre Vaše zdravie a je aj cenným zdrojom bielkovín a tukov. Tieto potraviny nezapočítavame do počtu SJ. Hrášok a kukurica obsahuje vlákninu a aj sacharidy. Patria do skupiny započítateľnej zeleniny (1 SJ). Zeleninová obloha zo šalátu a póru nezvýši glykémiu. Aj táto zelenina je zdrojom vlákniny a pomáha tráveniu. Zemiakové kroketky sú zdrojom sacharidov. Toto jedlo Vám pri porovnaní s vyprážaným rezňom so zemiakovou kašou udrží lepšie glykémiu na dlhší čas a Vy sa pri tom istom počte SJ viac zasýtite.

Obed za 6 SJ

A.) Polievka paradajková (1 SJ). Prečo? Pretože je polievka zahustená múkou a zjemnená smotanou. Tieto potraviny počítame do sacharidového obsahu. Ako sladidlo je použité neenergetické sladidlo, ktoré sa do počtu SJ nepočíta.

Špagety s mäsovými guľkami a paradajkovou omáčkou (5 SJ). Do mäsových guliek bola pridaná škrobovina a paradajková omáčka je zahustená múkou. Dosladená je sladidlom stévia a dochutená bylinkami (1 SJ). Omáčka je zdrojom sacharidov a tukov, mäsové guľky sú bohaté aj na bielkoviny. Cestovina je sacharidová potravina. Hrsť špagiet 180 g zodpovedá 4 SJ.

B.) Paradajková polievka so syrom a opečeným rožkom (2 SJ). Prečo? Polievka je zahustená múkou a zjemnená smotanou (1 SJ). Za ďalšiu 1 SJ sme pridali tretinu bieleho opraženého pečiva (vhodnejšie bude celozrnné). Polievka je osladená neenergetickým sladidlom, napr. stéviou, ktorá nezvýši počet SJ.

Špagety so syrovou omáčkou a šunkou (4 SJ). Hrsť špagiet 180 g má 4 SJ. Cestoviny sú sacharidová potravina. Syrovou omáčkou so šunkou prijmeme tuky a bielkoviny na spomalenie vstrebávania sacharidov z hlavného jedla. Syrová omáčka je pripravená z taveného syra (0 SJ), nastrúhaného tvrdého syra (0 SJ), šunky (0 SJ) a byliniek. Takto pripravené špagety majú oproti paradajkovým špagetám nižší glykemický index. Na obed ste si nachystali jedlo za ten istý počet sacharidových jednotiek, ale pokiaľ sa rozhodnete pre variant B, viac sa zasýtite.

Obed za 7 SJ

V ponuke je polievka brokolicová so syrom (1 SJ). Polievka je zahustená múkou a zjemnená smotanou na varenie. Tieto potraviny započítavame do sacharidového obsahu. Brokolica a syr nezvýšia glykémiu (0 SJ).

A) Pečené mäso s naturálnou ryžou a so zeleninovou oblohou (6 SJ). Naturálna ryža obsahuje nestráviteľné šupky, tým je jedlo obohatené o vlákninu a je aj zdrojom sacharidov. V tomto prípade je na tanieri 11 PL ryže (5,5 SJ). Pečené bravčové karé je chudé mäso, nemá teda vysoké množstvo tukov, ktoré by mohli ovplyvniť triacylglyceroly v krvi, ale dostatočné množstvo, ktoré pozitívne ovplyvní glykémiu. Avšak pokiaľ chcete schudnúť alebo si strážite svoju telesnú hmotnosť, dajte si len polovicu mäsa z tejto porcie. Pri racionálnom stravovaní a chudnutí obmedzujeme príjem tukov. Šalátové listy sa nepočítajú do počtu SJ (0 SJ). Polovica malej upečenej cvikle, kúsok mrkvy a pár kusov višní zodpovedá (0,5 SJ). Bielkoviny sa nachádzajú v mäse a balkánskom syre. V tejto porcii jedla môžete prijať všetky potrebné živiny, ktoré pozitívne ovplyvnia vstrebávanie sacharidov, ale tiež vitamíny a minerálne látky.

B) Biela ryža s grilovanými kuracími kúskami (6 SJ). Množstvo bielej ryže v tejto porcii zodpovedá 12 PL (6 SJ). Ryža obsahuje sacharidy, ktoré započítavame do počtu SJ v jedle. Grilované kuracie kúsky sa nepočítajú ale sú zdrojom plnohodnotných bielkovín a  tukov. Pokiaľ si doma pripravíte pečené kuracie stehno a chcete si udržať telesnú hmotnosť alebo máte zvýšené triacylglyceroly v krvi, upečenú kožu zo stehna nezjedzte. Nachádza sa v nej vysoké percento nevhodných tukov. Takto pripravené kuracie mäso je síce zdrojom bielkovín a tukov, živín, ktoré majú schopnosť pribrzdiť trávenie sacharidov, ale táto porcia neobsahuje dostatok vlákniny, aj keď je mäso posýpané nakrájanou jarnou cibuľkou a posýpané sezamom. Preto variant A bude lepšie pôsobiť na vašu glykémiu pre vyšší obsah vlákniny, ktorá znižuje glykemický index pokrmu.

Žiť s diabetom

Nežijeme pre to, aby sme jedli, ale jeme pre to, aby sme žili. Začiatky sú ťažké pre každého, ale ako sa vraví „ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku“. V živote sú ťažšie ale aj ľahšie chvíle. Žijeme len raz a preto  to stojí za to, aby sme prehodnotili vlastný postoj k sebe a k svojmu problému. Vlastne k svojmu Ja. Majme sa radi a so svojou diagnózou žime a vychádzajme ako s priateľom a nie ako s nepriateľom. Nemá zmysel vzpierať sa, odmietať, alebo vzdať sa. S dobrým priateľom sa nám na spoločnej ceste pôjde ľahšie a ďalej zájdeme. Verím že vám bol môj článok prínosom a ukázal vám správny smer, ako si pripravovať jedlo. Jedlo, ktoré bude osožné nielen pre žalúdok aby ste sa zasýtili, ale aj pre vaše glykémie.

 

Ing. Barbora Kasáková

asistentka výživy

NEDÚ, n.o., Ľubochňa

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
23. apríl 2024 04:38