StoryEditor

8. marec 2018 - Svetový deň obličiek

07.03.2018, 18:44
Obličky plnia nepretržite radu dôležitých funkcií nevyhnutných pre správne fungovanie organizmu a celkovo pre život. Zámerne upriamujeme pozornosť na túto podceňovanú problematiku, ktorej rozvoj býva zväčša skrytý, bezbolestný a nenápadný, ale časom pri „nekonaní“ vedie k orgánovému zlyhaniu a svojim nezvratným poškodením ohrozuje neustále väčší počet ľudí.

Medzinárodná federácia pre ochorenia obličiek a Medzinárodná nefrologická spoločnosť preto každoročne vyhlasuje Svetový deň obličiek (World Kidney Day), ktorý si pripomíname už tradične druhý marcový štvrtok. Cieľom je informovať širokú verejnosť o možnostiach prevencie a oboznamovať ľudí s formami pomoci. Faktom je, že chronické ochorenie obličiek - Chronic Kidney Disease (CKD) sa u nás ešte stále považuje za zriedkavé ochorenie.

Nezabúdajte na vyšetrenie

Aktívny skríning sa prakticky nerobí a ochorenie sa diagnostikuje často až v pokročilom štádiu, keď už nie je možné zastaviť jeho progresiu do zlyhania obličiek s nevyhnutnosťou zahájenia dialyzačnej liečby, respektíve transplantácie obličky. Kedy by sme mali myslieť na vyšetrenie obličiek? Rozhodne je to výzva pre všetkých pacientov s ochorením diabetes mellitus, ďalej pri obezite, hypertenzii, hepatálnych ochoreniach a ak máme v rodine výskyt obličkových ochorení.

 

Čo najviac škodí obličkám? Poznajme rizikové faktory:

  • Nevhodná životospráva – zlý životný štýl
  • Zanedbávanie priebežného pitného režimu v podobe bezpečných tekutín
  • Nedostatočná fyzická kondícia – nedostatok pohybu
  • Dlhodobo nesprávne stravovanie, nevhodná kombinácia živín
  • Hyperalimentácia - negatívne dopady prejedania sa - vznik nadváhy, obezity
  • Hypertenzia – vysoký krvný tlak
  • Hypercholesterolémia – porucha metabolizmu tukov, vysoký cholesterol
  • Hyperglykémia – nekontrolovaná hyperglikemická toxicita
  • Nadmerná konzumácia kuchynskej soli
  • Vedomé užívanie toxínov – alkohol, fajčenie, drogy
  • Nadmerné užívanie voľno predajných liekov
  • Nekontrolované užívanie ordinovaných liekov
  • Neracionálne užívanie výživových doplnkov a proteínových preparátov

 

Choroba zlého životného štýlu

Celoživotné civilizačné ochorenie - diabetes mellitus 2. typu  patrí medzi multikomplexné ochorenie a vysoký rizikový faktor, pri ktorom ľudia bez aktívneho prístupu k liečbe pri dlhodobo zlej kompenzácii zbytočne prichádzajú o to najcennejšie – svoje obličky. Žiaľ, ani hrozivé čísla štatistík zatiaľ neviedli naše politiky k zavedeniu legislatívne ukotvenej celoživotnej prevencie v podobe povinnej systémovej edukácie dostupnej pre každého pacienta už pri záchyte ochorenia.

Alarmujúce trendy

Podľa najnovších publikovaných štatistických údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) bolo ku dňu 31. 12. 2016 v starostlivosti diabetologických ambulancií 368 084 liečených pacientov s ochorením diabetes mellitus. Za posledných 12 mesiacov však pribudlo celkovo 21 752 novozistených pacientov, z toho až 1 210 pripadalo na diabetes 1. typu – postihujúci prevažne deti, ktoré pri cielenej výchove od útleho detstva a podpore rodín dokážu efektívne predchádzať akýmkoľvek komplikáciám a rizikám celoživotného ochorenia.

Tento dlhoročne stúpajúci trend je alarmujúci, pritom musíme brať do úvahy, že asi polovičný počet pripadá na ľudí, ktorí o svojom ochorení vzhľadom na nenápadný priebeh zatiaľ nevedia, ale dlhodobé hyperglykémie už poškodzujú organizmus. Práve hyperglykemická toxicita pomaly postupne spôsobuje závažné komplikácie a orgánové poškodenia.

Diabetická nefropatia

Diabetická nefropatia patrí medzi chronické komplikácie, ktorým vieme rešpektovaním ordinovanej terapie, zosúladením režimových opatrení, úpravou stravovania a pohybovou aktivitou elegantne predchádzať.

Zmieňované štatistiky NCZI uvádzajú, že v sledovaní nefrologických ambulancií za rok 2016 bolo 190 668 pacientov, pričom opakovane medziročne vzrástol počet chorých s poškodením obličiek spôsobený ochorením diabetes mellitus o 2,8 % na 35 795 osôb a tiež počet chorých s poškodením obličiek hypertenziou o 1,4 % na 22 802 osôb.

Pravidelnú dialyzačnú liečbu podstúpilo 4 424 pacientov. Podľa základnej diagnózy bolo najčastejšou príčinou dialyzačnej liečby poškodenie obličiek spôsobené ochorením diabetes mellitus (35,4 %), ďalej pyelonefritída (13,2 %), primárna glomerulonefritída (12,9 %) a poškodenie obličiek hypertenziou (10,4 %).

Nevedomosť škodí

Celý život sa venujem liečebnej výžive s cieľom pomáhať pacientom zvládať svoje ochorenia prostredníctvom racionálneho zosúlaďovania režimových opatrení. Poznáte ma ako „lietajúcu edukačnú sestru“ pracujúcu v diabetológii, odkedy sa však ako nutričná sestra pohybujem na dialyzačných sálach a vidím koľko ľudí zbytočne prichádza o svoje obličky, tvrdím že najhoršia diagnóza je „slabá, ľahká, nová.... cukrovka bez kontroly“, ktorá i keď navádza klamlivý pocit, že pokiaľ nič nebolí nemáme problém a nemusíme nič riešiť, dostáva priestor pripravovať nás o to najcennejšie. Pritom všetci máme možnosť bojovať proti „sladkej nevedomosti“ minimálne svojim prístupom a aktívnym záujmom o problematiku.

Mgr. Klaudia Šugrová, MHA

Viac zaujímavých tém si prečítate v pripravovanom čísle časopisu Diabetik 3-4/2018!

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
19. apríl 2024 18:37