Šofér, autoStockExpert
StoryEditor

Nové zákony o diabetikoch za volantom

23.01.2018, 11:11
Doc. MUDr. Emil Martinka, PhD. (Slovenská diabetologická spoločnosť): "Koncom minulého roka sa v médiách objavila správa, že v roku 2018 vstúpi do platnosti nová Smernica komisie EU, ktorá upravuje okolnosti vydávania a odoberania oprávnení pre vedenie motorových vozidiel pre diabetikov. Tí sa začali obávať, či nebudú plošne postihnutí a neohrozí to negatívne ich súkromný a pracovný život.

V médiách sa minulý rok objavili správy, že 1. januára 2018 vstúpi do platnosti nová Smernica komisie EU 2016/1106 z júla 2016, ktorá dopĺňa predošlú Smernicu z roku 2006. Upravuje okolnosti vydávania a odoberania oprávnení pre vedenie motorových vozidiel pri dvoch skupinách ochorení: diabetes mellitus a kardiovaskulárne ochorenia. Keďže implementácia Smerníc EU sa očakáva aj v národnej legislatíve, mediálna informácia o tejto úprave vzbudila širokú a búrlivú a kritickú diskusiu, najmä medzi pacientmi s diabetes mellitus pre obavu z plošného odoberania vodičských oprávnení, pre mnohých aj s následkom straty zamestnania či živnosti a pod.

Hneď v úvode treba upresniť, že obavy sú skreslené a v zásade neopodstatnené, pretože oproti doterajšiemu stavu nedochádza k žiadnym radikálnym zmenám. Naviac, jednotlivé pojmy a požiadavky Smernice už boli do našich predpisov (Vyhláška Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, ktorou sa vykonáva zákon o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov č. 9/2009 Z.z. príloha V.) zapracované s účinnosťou od 1.1.2017 a neočakáva sa zmena obsahu ani v eventuálnej novele v roku 2018.  Ani v porovnaní s donedávna platnými predpismi na Slovensku do 1.1.2017, nepridáva  Smernica v zásade žiadne nové vylučovacie kritériá.

V praxi sa teda v zásade neočakávajú žiadne podstatné zmeny, len sa upresňujú podmienky týkajúce sa hypoglykémie tým, že sa zužuje priestor subjektívneho posudzovania a zavádzajú sa pravidlá a požiadavky na spoluprácu, edukáciu a zodpovednosť. Aj doposiaľ, pokiaľ pacient trpel syndrómom neuvedomovania si hypoglykémie, alebo opakovanými ťažkými hypoglykémiami, nemal byť uznaný ako zdravotne spôsobilý  pre vedenie motorového vozidla. Naviac, požiadavka preukázania nadobudnutia vedomostí ohľadom hypoglykémie a absolvovanie pravidelných lekárskych vyšetrení je logickým vyústením, ktoré chráni predovšetkým samotného pacienta.

Píše Doc. MUDr. Emil Martinka, PhD. (Slovenská diabetologická spoločnosť). Viac si prečítate v novom čísle časopisu Diabetik 1-2/2018, ktoré sme práve poslali do tlače a vychádza 30.1.2018!

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
20. apríl 2024 10:14