Ak zlyháva srdce, hromadí sa v organizme tekutina, ktorá môže spôsobovať opuchy nôh a chodidiel. Niekedy sa tekutina hromadí aj v brušnej oblasti. Príznakom zadržiavania vody v tele môže byť aj náhly nárast hmotnosti. Keď zistíte, že sa vaše nohy nafúkli natoľko, že vám sú tesné topánky, že vaše členky, zápästia či prsty sú výrazne opuchnuté, alebo objavíte silné známky otlačenia od ponožiek, môžete sa potýkať s problémom zadržiavania tekutín. Edém, ako sa opuchom a nadmernému hromadeniu tekutiny v bunkách tiež hovorí, môže byť známkou srdcového zlyhania a ďalších foriem kardiovaskulárnych ochorení. Edém zvyčajne začína práve v oblasti nôh, na členkoch, prstoch, rúk a chodidlách, teda častiach tela, ktoré sú najviac vzdialené od srdca, kde je krvný obeh chudobnejší. Pri nevysvetliteľnom opuchu preto neváhajte s návštevou lekára.Pixabay
StoryEditor

Nohy v zime pravidelne ošetrujte

18.01.2018, 13:59
Diabetes nebolí, no napriek tomu dlhodobo spôsobuje problémy, ktoré môžu bolieť. V počiatočných štádiách sú to často nenápadné zmeny, ktoré signalizujú pokračujúce ochorenie.

Prvou hlavnou obeťou procesov zmien v tele diabetika je cievny systém. Neskôr sa pridáva hormonálny a nervový systém, následne tiež imunita.

Zmeny v cievnom systéme

Prvé výrazné poškodenie cievneho systému sa prejavuje na periférnych cievach, na nohách a niekedy aj na rukách. Spôsobuje ich neschopnosť ciev dopravovať do kritických oblastí, do prstov, či do päty, dostatok kyslíka a potrebných živín. Často sa tiež objavujú bolesti nôh, ktoré zase signalizujú neurologické zmeny.

Celá noha a chodidlo je necitlivé (občas sa objavuje aj precitlivenosť) a preto sa vytvárajú podmienky pre vznik poranení. Pokožka je nesprávne vyživovaná a krehká, vďaka čomu vznikajú na jej povrchu defekty. Práve preto je pravidelná kontrola celých nôh a predovšetkým chodidiel nevyhnutnou súčasťou prevencie.

Ochrana nôh

Povrch kože na nohách môže postupne dostávať nebezpečný charakter. Pokožka chodidla sa nepotí a zaniknú na nej mazové žľazy, čo vedie k extrémnemu vysúšaniu. Pokožka na nohách stráca svoje obranné funkcie a zvonku môžu do organizmu prenikať rôzne patogény a infekcie. Veľmi častým prípadom sú kvasinkové a plesňové ochorenia nôh, ktoré majú na povrchu nôh ideálne podmienky pre svoj rast.

Predchádzať im môžete správnou a pravidelnou hygienou, preventívnymi opatreniami pri pobyte na kúpaliskách, verejných priestranstvách, zdravotníckych zariadeniach a všade, kde hrozí šírenie infekcie. Veľmi dôležitá je tiež správna vzdušná a nezdeformovaná obuv, kvalitné ortopedické vložky a vždy aj čisté bezšvové ponožky.

Ošetrujte a kontrolujte

Absolútne najdôležitejšie je nohy pravidelne kontrolovať – buď samostatne alebo s pomocou poučených blízkych a členov rodiny. Potom je nevyhnutné si pravidelne denne umývať nohy bez použitia agresívnych kozmetických prípravkov.

Vzhľadom na suchú pokožku a jej neschopnosť vlastnej hydratácie musíte pokožku nôh pravidelne a výdatne natierať vhodným zvlhčujúcim krémom. Po jeho aplikácii si nedávajte ponožky priamo na pokožku, pretože všetok krém sa vpije do textilu a nie do vašich nôh. Dobrou pomôckou je napríklad chrániť si natreté plochy plastovou fóliou a po čase ju odstrániť.

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
20. apríl 2024 10:12