Ak je diabetes správne kompenzovaný, človek sa cíti úplne v poriadku a je schopný vykonávať prakticky akékoľvek povolanie.SNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

CUKROVKA: Akým povolaniam sa vyhnúť?

25.10.2023, 09:00

Na pozore by sa mali mať aj vodiči s cukrovkou. Ak si neuvedomujú nástup hypoglykémie alebo nevedia rozoznať jej príznaky, nemali by šoférovať.

S cukrovkou môžete cvičiť, cestovať a vykonávať mnohé ďalšie aktivity. Týka sa to aj pracovnej oblasti. Ak je diabetes správne kompenzovaný, človek sa cíti úplne v poriadku a je schopný vykonávať prakticky akékoľvek povolanie. Hrozbu akútnych komplikácií je nevyhnutné brať na vedomie a treba na cukrovku myslieť aj pri výbere povolania. Žiadny zamestnávateľ nemôže potenciálneho zamestnanca diskriminovať pre cukrovku, avšak na druhej strane v prípade ťažkej a nerozpoznanej hypoglykémie (nízka hladina cukru v krvi) môže diabetik ohroziť nielen seba, ale aj svoje okolie. Riziko je najmä u pacientov s diabetom 1. typu, ktorí si musia pichať inzulín. Pri nich je potrebné počítať s prípadnou náhlou hypoglykémiou a výber povolania treba tomuto faktu prispôsobiť.

Nevhodné typy povolaní

Opatrnosť je potrebná pri fyzicky náročných povolaniach alebo pri pozíciách, ktoré sú náročné na koncentráciu. Každý diabetik musí zvážiť, ako môže jeho prípadná hypoglykémia ohroziť ďalšie ľudské životy – napríklad letecký dispečer má zodpovednosť za iných, potápač pracuje v podtlaku, taxikár prepravuje tovar a pasažierov a pod.

Existuje skupina povolaní, ktoré nepredstavujú hrozbu v zmysle akútnych komplikácií, napriek tomu je lepšie sa im vyhnúť.

– Práca v špinavom prostredí znamená riziko infekcie a pri diabete sa horšie hoja rany.

– Práca zaťažujúca zrak, ako je hodinárstvo alebo výroba miniatúrnych komponentov, tiež nie je vhodná.

– Nevhodná je aj pásová výroba, keď sú prestávky v presne daných intervaloch a je problém vzdialiť sa z pracovného miesta v prípade potreby.

– Takisto nie je vhodná práca, ktorá by mohla viesť k neúmernej konzumácii jedla, ide o pozície kuchár, pekár, cukrár.

Riziká práce na zmeny

Práca na zmeny, najmä rôzna frekvencia nočných zmien, je jedným z rizikových faktorov, ktoré prispievajú k rozvoju cukrovky 2. typu, a to aj u ľudí, ktorí nemajú vo svojej genetickej výbave zakódovanú vyššiu náchylnosť. K nedostatku spánku medzi zmenami sa pridružujú nezdravé návyky: nepravidelné stravovanie, nedostatok pohybu, priberanie na hmotnosti.

Lekári preto osobám s chronickými ochoreniami takéto zamestnanie ani neodporúčajú. Zladiť liečebný režim s pracovnými nárokmi a podmienkami je všeobecne možné, vyžaduje to však hľadanie kompromisu, otvorenú komunikáciu o probléme, nezatajovanie diagnózy, niekedy určitú adaptabilitu, asertivitu a primerané sebavedomie zo strany diabetika.

Vďaka samokontrole a dobrej informovanosti je možné zvládať aj nároky zmenovej prevádzky, nepravidelného pracovného času a záťaže. Telo totiž funguje na vyšších princípoch – na tzv. cirkadiánnom rytme – a ten závisí od toho, ako sa počas dňa mení vylučovanie hormónov. Ak je teda narušené striedanie bdenia a spánku, bude to mať vplyv aj na zmeny hladín rôznych hormónov.

Kľúčové je vybudovať, udržovať a posilňovať motiváciu k liečbe a hľadanie zlatej strednej cesty medzi požiadavkami liečby a prianím žiť svoj vlastný život vrátane pracovného uplatnenia.

Na čo si treba dať pozor pri výbere povolania?

• Dbajte na pravidelný prísun stravy. Ak nie je k dispozícii jedáleň s výberom jedla vhodného aj pre diabetika, najlepším variantom je pripravovať si jedlo doma. Vhodné sú najmä potraviny s nízkym glykemickým indexom, ktoré zasýtia na dlhší čas a glykémia „nelieta“ hore-dole.

• Starajte sa o nohy. Zabezpečte si pohodlnú obuv a ponožky s antibakteriálnou vrstvou, venujte zvýšenú pozornosť akýmkoľvek otlakom, opuchom, odreninám, drobným trhlinkám a ranám, oddychujte s nohami vo zvýšenej polohe.

• Doprajte si pravidelný oddych. Relaxácia pomáha vždy a pre diabetika je kľúčová.

• Pozor na hmotnosť. Je všeobecne známe, že obezita výrazne zvyšuje riziko rozvoja cukrovky a diabetici, ktorí v noci jedia, majú dvakrát až trikrát vyššie riziko zhoršenia cukrovky. Vyvážená strava a pravidelný pohyb primeraný stavu.

Vodiči s cukrovkou

Samostatnou kapitolou je vedenie motorových vozidiel, či už pre vlastné potreby, alebo ako profesionálny vodič. Podľa štatistík Slovenskej diabetologickej spoločnosti je až štvornásobne vyššie riziko spôsobenia dopravnej nehody pri pacientovi s ťažkou hypoglykémiou. Pre profesionálnych vodičov prirodzene platia prísnejšie kritériá – zdravotnej prehliadke sa podrobujú každý rok a sú povinní doložiť pravidelné meranie glukózy. V prípade diagnostikovania syndrómu zhoršeného rozpoznávania hypoglykémií musí byť vodičský preukaz odobraný.

Pre ostatných vodičov platia o niečo miernejšie pravidlá a môžu viesť motorové vozidlo iba vtedy, keď im nehrozí hypoglykémia. Ak si vodič neuvedomuje jej nástup alebo nerozoznáva príznaky, nemôže byť držiteľom vodičského oprávnenia. Ak už k takej príhode došlo, nie je možné vodičský preukaz vydať ani obnoviť, kým neuplynú 3 mesiace od poslednej príhody.

Kým pri neprofesionálnych vodičoch sa do celkového počtu započítavajú iba hypoglykémie v bdelom stave, pri profesionálnych vodičoch aj tá, ktorá prebehla v spánku. Zámerné zatajovanie zo strachu, že dôjde k odobratiu vodičského preukazu, sa nevypláca a diabetik škodí predovšetkým sám sebe.

PharmDr. Jana Dubajová, farmaceutka, Lekáreň Dr.Max Žilina
01 - Modified: 2023-07-24 15:52:09 - Feat.: 0 - Title: Diabetes vám môže zaklopať na dvere: Zamerajte sa na dedičnosť, stravu a fyzickú aktivitu 02 - Modified: 2023-05-29 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Diabetik za volantom 03 - Modified: 2022-12-04 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Aj očiam chýba pohyb vonku, interiér ich ničí 04 - Modified: 2022-06-07 19:42:21 - Feat.: 0 - Title: Docent Zbynek Schroner: Cukrovka si vyžaduje spoluprácu pacienta
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2024-03-25 13:11:23 - Feat.: - Title: prof. MUDr. MILAN KVAPIL, CSc., MBA
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 09:06