Kontrola hladiny glykémie a dobrá kompenzácia cukorkvy, môže účinne znížiť riziko  vzniku komplikácií.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Kolísanie glykémie ovplyvňuje krvný obeh

22.06.2023, 09:00

Komplikácie cukrovky súvisiace s krvným obehom sú výsledkom dlhodobej nerovnováhy glykémie v organizme.

Cukrovka je ochorenie, ktoré ovplyvňuje viaceré telesné systémy. Jednou z komplikácií zle kompenzovanej alebo neliečenej cukrovky sú komplikácie krvného obehu. Kľúčom k ich zníženiu je dobrá prevencia a spolupráca s odborníkmi.

Problémy s krvným obehom spojené s cukrovkou možno riešiť na viacerých úrovniach. Pri ich úspešnom zvládaní je potrebná určitá sebadisciplína, ako aj pravidelnosť. Hlavne v dodržiavaní odporúčaného liečebného režimu spojeného so zdravým pohybom.

Starostlivosť o hladinu glykémie je jedným z kľúčov k prevencii obehového systému

Komplikácie cukrovky súvisiace s krvným obehom sú z dlhodobého hľadiska naviazané na prejavy nerovnováhy glykémie v organizme. Vznikajú prevažne v dôsledku hyperglykemických stavov a následného poškodenia cievnych stien. Riziko ich vzniku možno ovplyvniť dobrou spoluprácou s ošetrujúcim lekárom v rámci preventívnych opatrení a budovaním sebadisciplíny pacienta spojenej s každodennými návykmi.

Dobrou správou je, že výsledky sledovania 1,7 milióna ľudí s diabetom, ktoré boli aktualizované v apríli tohto roku, ukazujú, že výskyt hospitalizácií diabetických pacientov s kardiovaskulárnymi problémami sa za posledné štvrťstoročie znížil. Znížil sa aj počet prípadov infarktu myokardu. Možno teda povedať, že presná prevencia prináša úspešné výsledky.

Ako vyzerá prevencia komplikácií cukrovky súvisiacich s krvným obehom:

- Na odhalenie včasných príznakov komplikácií je potrebná lekárska pomoc a pravidelné vyšetrenia. Odporúčané konzultácie a nastavenie režimu vrátane stravovacieho plánu vypracovaného odborníkom. Prípadná úprava dávkovania inzulínu alebo iných liekov na úspešnú kontrolu glykémie.

- Povinnosťou diabetika je potom prísna kontrola hladiny cukru v krvi a snaha o odstránenie jej výkyvov, dodržiavanie odporúčaného liečebného režimu a diéty.

- Pri fyzickej aktivite na rozprúdenie krvného obehu, je dôležitá skôr frekvencia ako trvanie. Snažte sa o viacnásobné niekoľkominútové prestávky v cvičení počas dňa.

- Chôdza je skvelá na podporu krvného obehu; ak z nejakého dôvodu nemôžete ísť von, stavte na cviky, ako sú drepy, zdvihy nôh, a zamerajte sa na prekrvenie lýtok.

Pravidelné cvičenie alebo vhodné cvičenie je veľmi dobrým spôsobom, ako predchádzať diabetickým komplikáciám a tiež ako predchádzať dlhodobo zvýšenej hladine cukru v krvi.

- Pri podozrení na problémy s krvným obehom môžu lekári odporučiť vyšetrenie zraku, testy krvi a moču na kontrolu hladiny cukru a cholesterolu a testy na kontrolu funkcie obličiek.

- Odporúča sa tiež prestať fajčiť.

- K zlepšeniu celkového krvného obehu môžete prispieť aj vďaka prítomnosti určitých látok podporujúcich krvný obeh v bežne dostupných potravinách. Ak však užívate lieky na zriedenie krvi, musíte dôsledne dodržiavať odporúčania lekára a zohľadniť možné kontraindikácie niektorých potravín a doplnkov.

Ako súvisí zlý krvný obeh s cukrovkou?

Diabetici častejšie bojujú s artériovým ochorením dolných končatín, ktorá narúša cirkuláciu a znižuje prísun kyslíka do svalov. Neplnenie tejto prirodzenej funkcie môže viesť k tvorbe plakov vo vnútri ciev, čo zhoršuje schopnosť krvného obehu.

Zlý krvný obeh spojený s cukrovkou často spôsobuje príznaky na nohách, ako sú:

- Suchá koža a pomalšie hojenie poškodenie kože.

- Nedokrvenosť končatín, pocit chladu, modrasté nohy.

- Výskyt bercových vredov, praskanie kože na chodidlách.

- Lámanie nechtov, vypadávanie vlasov.

- Brnenie alebo necitlivosť končatín.

Možné komplikácie cukrovky spojené s krvným obehom

Komplikácie cievneho obehu pri cukrovke sú spôsobené nedostatočným prietokom krvi, ktorá sa ťažko dostáva do rôznych častí tela tak, ako je pre ňu prirodzené. Časom sa cievy zužujú pod vplyvom nekontrolovanej hyperglykémie alebo nedodržiavania liečebného režimu, ktorý vedie k zvýšenej hladine cukru. V prípade ochorenia periférnych tepien sa hromadí tuk a blokuje prietok krvi (hovoríme o ateroskleróze, známej aj ako kornatenie tepien).

Krvné cievy prenášajú kyslík a živiny do našich orgánov. Po ich poškodení vznikajú u diabetikov pridružené komplikácie ochorenia.

Patrí k nim mozgová príhoda, slepota, infarkt myokardu, zlyhanie obličiek, poškodenie kože, necitlivosť končatín (diabetická neuropatia, ktorá zvyšuje riziko amputácie), kŕče pri chôdzi, mravčenie alebo pálenie v nohách a zle sa hojace infekcie. Tieto komplikácie sa môžu prejaviť až po niekoľkých rokoch. Dodržiavanie odporúčaní odborníkov na úspešnú liečbu cukrovky môže účinne znížiť riziko ich vzniku.

(www.diastyl.cz)

01 - Modified: 2023-06-19 18:33:46 - Feat.: 0 - Title: S cukrovkou sa zhoršuje aj sluch 02 - Modified: 2023-05-31 15:13:19 - Feat.: 0 - Title: Boj so suchou pokožkou: Hydratovať nestačí 03 - Modified: 2023-05-18 08:28:07 - Feat.: 0 - Title: Ako starnutie ovplyvňuje naše srdce 04 - Modified: 2023-04-13 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chodenie naboso má mnoho benefitov, diabetici by sa mu mali vyhnúť
01 - Modified: 2024-03-25 13:53:56 - Feat.: - Title: Chrípka dokáže ohroziť na živote 02 - Modified: 2023-09-01 06:05:49 - Feat.: - Title: Hlivu a jej účinok na glykémie štúdujú vedci 03 - Modified: 2023-11-21 12:02:21 - Feat.: - Title: HUBAMI pre lepšie glykémie 04 - Modified: 2023-11-21 09:38:05 - Feat.: - Title: Kolísanie glykémie ovplyvňuje krvný obeh 05 - Modified: 2023-03-15 08:00:00 - Feat.: - Title: Tisícky Slovákov netušia, že majú cukrovku
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
15. apríl 2024 01:06