Diabetici v Luhačoviciach SNÍMKA: DiamartSNÍMKA: Diamart
StoryEditor

Diabetici 1. typu v Luhačoviciach

17.05.2022, 09:33

Pandemická situácia dovolila spolku diAktiv po ročnej prestávke opäť zorganizovať a zrealizovať už 22. medzinárodné stretnutie večne mladých diabetikov.

Stretnutie sa uskutočnilo minulý rok koncom októbra (28. 10. 2021 – 31. 10. 2021) v moravskom kúpeľnom meste Luhačovice. Prednášky v edukačných blokoch, workshopy a panel expertov tradične zaplnili koncertnú sálu a menšie salóniky Spoločenského domu, ktorý je mimoriadne vhodný na realizáciu takýchto stretnutí.

Šimurdove dni diabetikov

Diabetická hymna La Révolution z produkcie DIAstyl-u navodila už na začiatku slávnostnú atmosféru. Stretnutie otvoril predseda diAktiv-u Vlastimil Milata, ktorý všetkých prítomných prekvapil nielen zaujímavým programom, ale aj hosťami.

Na začiatku pripomenul myšlienku založenia medzinárodného stretnutia diabetikov, jeho vývoj a význam veľkého lekára, poradcu, priateľa a učiteľa všetkých diabetikov, čestného člena diAktiv-u a Svazu diabetiků ČR, diabetológa MUDr. Jindřicha Šimurdu, ktorý vo veku 96 rokov 5. 3. 2021 opustil na dôsledky prekonaného ochorenia COVID-19 rodinu, česko-slovenskú diabetológiu a priateľov diabetikov.

Účastníci preto schválili návrh, aby sa stretnutie premenovalo na Šimurdove dni diabetikov, ktoré budú tak ako doteraz organizované v jeho milovaných Luhačoviciach.

Minister vystúpil online

Plánované prezenčné vystúpenie ministra zdravotníctva ČR Adama Vojtěcha sa vďaka moderným technológiám uskutočnilo online. Všetkých prítomných prekvapil mimoriadne otvoreným príhovorom a prehľadom o aktuálnom dianí v českej diabetológii. Vyzdvihol multidisciplinárnu spoluprácu, aktivity spolkov a ústavov a Pacientsku radu ako významný poradný orgán ministra zdravotníctva.

Táto pochvala všetkých účastníkov potešila, keďže predseda Pacientskej rady je Vlastimil Milata. Minister zdravotníctva účastníkov ubezpečil, že ministerstvo bude aj naďalej efektívne pomáhať diabetikom, čo sa v ČR celkom pekne darí vďaka rozumným rozhodnutiam.

Život s diabetom za veľkou mlákou

Ako sa žije s diabetom mellitus za veľkou mlákou, online pútavo porozprával Jan Táborský. Mnohých určite prekvapil, že život s chronickou chorobou v USA nie je jednoduchý a je veľmi drahý. Vysvetlil problémový systém zdravotného poistenia, a tým aj dostupnosti lekárov špecialistov, moderných liekov a zdravotníckych pomôcok, ale aj konkrétne problémy, ktoré má aj on, hoci je podnikateľ.

Genéza pacientskych organizácií

Čestnú Šimurdovu prednášku o význame pacientskych organizácií v zdravotnej politike predniesla Andrea Bukovská. Vysvetlila zdravotnú politiku, genézu diabetických pacientskych organizácií v ČR a vo svete, vybrané aktivity a významný podiel pacientskych organizácií na rozvoji diabetológie, edukácie, medializácii problematiky diabetes mellitus, organizácii edukačných a rekondičných pobytov detských aj dospelých diabetikov všetkých typov, ale aj na významnej pomoci počas pandémie COVID-19 zabezpečením výroby a distribúcie respirátorov a edukáciou širokej verejnosti.

 

Každodenný život diabetika

Workshopy boli zamerané na každodenný život diabetikov 1. typu. Tipy a triky pre optimálne využitie inzulínovej pumpy Minimed 780G predstavila Marie Libichová z Metronic-u a optimálne využitie systému FreeStyle Libre Hana Šmýdová z Abbott-u. Starostlivosť o nohy diabetikov, prevenciu a liečbu mykotických ochorení odborne vysvetlila a prakticky ukázala Monika Kadeřábková.

Partneri, vďaka ktorým sa takéto veľké stretnutie mohlo uskutočniť, Medtronic, Abbott, Lilly, Promedica, Novo Nordisk, Lázně Luhačovice a časopisy DIAstyl a DIAKAR magazín predstavili svoje novinky pre diabetikov vo výstavných stánkoch, kde sa účastníci dozvedeli všetko potrebné.

01 - Modified: 2023-11-21 11:52:51 - Feat.: - Title: Komentár Zuzany Richnavskej: Spišiačiku by v Amerike už aj naliali 02 - Modified: 2023-11-21 14:14:09 - Feat.: - Title: DIADOR: týždeň plný hier, turistiky aj vzdelávania 03 - Modified: 2023-11-21 15:44:54 - Feat.: - Title: Venujte pozornosť chodidlám, môžete predísť nepríjemnostiam 04 - Modified: 2022-10-23 16:29:37 - Feat.: - Title: Diabetik Patrik: Otužovanie mi pomáha zostať zdravým a v kondícií 05 - Modified: 2022-07-19 12:00:00 - Feat.: - Title: Krajské srdce na dlani aj pre DIASABI
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
13. máj 2024 23:33