Potraviny na zvýšenie nízkeho krvného tlaku sú väčšinou rastlinného pôvodu.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Úprava stravy pri nízkom krvnom tlaku

04.10.2023, 09:00

Aj nízky tlak môže byť pre diabetika problémom. Sprevádza ho nevoľnosť, únava, rozmazané videnie či nesústredenosť.

Oveľa častejšie sa spomína problém s vysokým krvným tlakom (s hypertenziou) a pozornosť je zameraná na to, ako sa dá tlak znížiť aj úpravou stravy. Ale sú aj diabetici, ktorým namerali krvný tlak 110/70 mmHg a niekedy aj nižší (105/65 mmHg). Môžu sa dostaviť nepríjemné príznaky, ktoré diabetik pociťuje pri zmene polohy tela, napr. pri raňajšom vstávaní z ľahu alebo počas dňa zo sedu. Sprevádza ho nevoľnosť, únava alebo má rozmazané videnie a je nesústredený. Nízky tlak môžu mať nielen diabetici, ale aj štíhle dievčatá a ženy, jedinci s poruchou výživy, napr. pri anorexii alebo bulímii, ale aj ženy v tehotenstve alebo aj chudí seniori, ktorí sa nesprávne stravujú a hlavne zabúdajú dodržiavať pitný režim. Keď problémy s nízkym krvným tlakom (hypotenziou) pretrvávajú, je potrebné poradiť sa s lekárom.

Hypotenzia môže znepríjemniť život diabetikovi, podobne ako stav hypoglykémie. Hypoglykémiu si diabetik už vie preliečiť, ale ako môže predísť nízkemu krvnému tlaku a ako si má pri ňom pomôcť? Aj tieto informácie by si niektorí diabetici radi osvojili, tak ako sa učili počítať sacharidové jednotky (SJ) v jedle.

Prevencia hypotenzie

Potrebné je dodržiavať pravidelný a dostatočný pitný režim. Denne vypiť 2 až 2,5 litra pitnej vody. Občas je vhodné doplniť tekutiny minerálkou s vyšším obsahom sodíka, ako je Sulinka, Salvator, Fatra, Cigeľka, alebo Korytnica pre obsah železa a Budiš pre obsah draslíka. Žiadnu uvedenú minerálnu vodu nie je vhodné piť počas celého dňa. Stačí denne vypiť 500 ml niektorej minerálky a celkový denný príjem tekutín doplniť pitnou vodou, čajmi alebo riedenou zeleninovou alebo ovocnou šťavou v pomere 1:2. Tristo mililitrov ovocného nápoja je potrebné započítať do počtu SJ v jedle za 1 SJ.

Ani káva nemusí pomôcť

Mnohí sa domnievajú, že čierna káva (0 SJ) zvyšuje krvný tlak, ale nemusí to platiť pre každého. Má vplyv na obličky, ktoré povzbudzuje k zvýšenému vylučovaniu tekutín z tela, čím sa krvný tlak znižuje a telo odvodňuje. Ale tlak znižuje tiež čierny a zelený čaj, čaj zo žihľavy, z petržlenovej vňate alebo z prasličky...

Pri hypotenzii je potrebné, aby sa krvný tlak zvýšil, a tento účinok má napríklad rozmarín. Okrem vody sa môžete hydratovať aj bylinkami.

Ako pomôže stravovanie

Tak ako vysoký, aj nízky tlak krvi sa dá ovplyvniť konzumáciou vhodných potravín, koreninami a kuchynskou soľou. Vhodné je zabezpečiť stravou pravidelný príjem vitamínu C, B12 a železa.

- Vitamín C podporuje pôsobenie adrenalínu na zvýšenie tlaku a jeho hlavným zdrojom je ovocie a zelenina. Bohatým zdrojom sú čierne ríbezle (65 g/1 SJ), citróny (167 g/1 SJ), limetka (94 g/1 SJ), kivi (72 g/1 SJ) a tiež brokolica, ružičkový kel, paprika, t. j. zelenina, ktorá v množstve do 200 g v porcii neovplyvní glykémiu.

- Železo (Fe) dopĺňa energiu a znižuje únavu. Medzi potraviny bohaté na železo patria okrem mäsa a vnútorností (0 SJ) aj obilniny, strukoviny, tekvicové semienka (76 g/1 SJ) alebo naturálna ryža (varená nelúpaná ryža 42 g zodpovedá 1 SJ). Železo umožňuje dostatočné okysličenie buniek, pomáha znižovať pocit vyčerpania a posilňuje imunitný systém. Preto by v strave nemali chýbať potraviny bohaté na železo, napríklad hovädzie mäso a pečeň, vajcia, listová zelenina, cvikla, strukoviny, oriešky a orechy. Pri nízkom krvnom tlaku sa odporúča zvýšiť príjem sodíka v strave, čo sa dá riešiť miernym dosolením jedla.

- Horčík, ktorý premieňa cukry na energiu, a preto je nevyhnutný pre ľudí trpiacich nízkym krvným tlakom, a to najmä v lete, keď je spolu s draslíkom jedným z najužitočnejších minerálov v boji proti únave.

- Dôležitý je aj príjem bielkovín, čím sa zabezpečí doplnenie vitamínu B12. Vhodná je pravidelná strava, rozdelená na menšie a častejšie porcie. Keď sa naraz skonzumuje výdatne jedlo, telo spotrebuje na trávenie zbytočne veľa energie a mozog bude hladovať.

- Pomôže správny životný štýl, kam patrí pravidelný pohyb, nenáročné cvičenie, napr. bicyklovanie, relaxačné prechádzky, turistika, tanec, gymnastika alebo plávanie.

- Pestrá a správne zložená strava zabezpečí všetko potrebné. Naproti tomu ľahká strava s vysokým podielom zeleniny zlepšuje srdcovú činnosť a reguluje krvný obeh.

- Jesť pravidelne a primerane. Tým sa zabezpečí nielen lepšia glykémia, ale môže sa upraviť aj krvný tlak.

Pozor na ovsené kaše

Z toho dôvodu nie je vhodné vynechať raňajky, lebo okrem nízkeho tlaku by klesla aj glykémia. Pripomínam, že nie sú vhodné raňajky bohaté na sacharidy a draslík, ako napr. známa ovsená kaša s banánom, ktorá je vhodná pre diabetika, ale nie pri nízkom krvnom tlaku, najmä pred stresovým dňom. Ovsené vločky majú nízky obsah sodíka a banán obsahuje draslík, ktorý pomáha znížiť krvný tlak. Vhodnejšie sú raňajky s porciou kvalitnej bielkovinovej potraviny a doplnené o potravinu s obsahom vitamínov skupiny B, napr. cereálne pečivo (15 g/1 SJ), porcia syra, varené vajce (0 SJ) alebo mliečny výrobok (0 – 1 SJ podľa druhu). Dobrým tipom na ranné zvýšenie nízkeho krvného tlaku je nalačno vypiť pohár vody s citrónom.

Obmedzte sacharidy

Pri nízkom krvnom tlaku by mal byť základom celodennej stravy nižší podiel sacharidových potravín s vyšším glykemickým indexom (GI), ako je zemiaková kaša, rozvarená biela ryža, cestoviny alebo biely chlieb a biele pečivo. Menej vhodné je aj často konzumovať zemiaky pre obsah draslíka. Do jedálneho lístka je potrebné zaradiť viac zeleniny a ovocia a z bielkovinových potravín jesť najmä biele mäso z hydiny a rýb.

Dôležitá je disciplína

Rovnako ako pravidelný pitný režim, aj zdravá strava je základom zdravia. Ak má byť liečba nízkeho krvného tlaku úspešná, je potrebné jesť primerane, pravidelne a vyberať zdravé potraviny a dodržať pitný režim počas celého dňa, hlavne v letných mesiacoch. Seniori by si mali ustrážiť nielen pitný režim, ale aj pobyt na slnku, lebo pre nich stačí vystaviť sa slnečným lúčom len na 15 minút, aby získali potrebný vitamín D.

Komplikácie cukrovky sú vzájomne prepojené. Preto je lepšie, keď sa týmto stavom dá predchádzať. Príčina nízkeho krvného tlaku nie je dodnes celkom objasnená. Nízke hodnoty sú často zisťované u lekára iba náhodne pri kontrolnom meraní krvného tlaku. Väčšina ťažkostí je taká špecifická, že spojitosť sa nedá vždy dokázať. Problémy ako napríklad závraty sa častejšie vyskytujú u dievčat a žien počas menštruácie alebo keď precenia používanie jednostranných diét na chudnutie, a starší ľudia mávajú nízky krvný tlak pre dehydratáciu, lebo nepociťujú smäd.

Hypotenzii sa dá úspešne predísť, keď sme disciplinovaní, máme pevnú vôľu a cieľ využiť zozbierané vedomosti pre zdravý životný štýl a naučiť sa zdravo žiť.

 

Ovocie normalizuje krvný obeh

Vhodné sú celozrnné výrobky, z ovocia broskyne, bobuľové ovocie, granátové jablká, marhule, hrušky, hrozno, čerešne, grapefruit, mandle, vlašské orechy alebo pistácie. Ovocie pomáha zlepšovať imunitný systém, odstraňuje únavu, nervové vyčerpanie a normalizuje krvný obeh. Potraviny na zvýšenie nízkeho krvného tlaku sú väčšinou rastlinného pôvodu, pretože sú bohaté na vitamíny a pomáhajú udržiavať telo zdravé a hydratované.

Potraviny živočíšneho pôvodu sa vyznačujú najmä tým, že obsahujú soľ, ktorá má vplyv na krvný tlak. Nevyhýbať sa soli, keďže je to rýchly pomocník na úpravu nízkeho krvného tlaku, ale nie je ani potrebné soľou plytvať.

Ktoré ovocie pomôže?

Mišpuľa (medlar) je menej známy druh ovocia, ktorý vzhľadom pripomína marhuľu (100 g je 1 SJ). Medzi jej užitočné vlastnosti patrí eliminácia hypotenzie a zlepšenie regenerácie tkanív. Má priaznivý vplyv na prácu kardiovaskulárneho systému. Vyrovnáva krvný tlak a bráni jeho prudkým výkyvom. Je to ovocie, ktoré má širší význam pre zdravie pre obsah minerálov, ako je železo, fosfor, sodík, draslík, horčík alebo jód. Ovplyvňuje hladinu inzulínu v krvi a tým znižuje glykémiu.

Marhule sú vhodné pre obsah kyseliny askorbovej, vitamín B, vápnik a vlákninu. Tieto prospešné látky zlepšujú činnosť srdca, zloženie krvi a výkonnosť. Marhule sa môže konzumovať samostatne, ale aj ako súčasť šalátu s prídavkom ďalších druhov ovocia. Na dochutenie môžeme pridať trochu kyslej smotany. Jedna až dve marhule zodpovedajú 1 SJ.

Hrušky z našich sadov sú rovnako známe ovocie a majú mnoho pozitívnych účinkov. Uvádza sa, že sú prevenciou mŕtvice. Hrušky normalizujú krvný tlak pre obsah železa, medi a fosforu. Jedná malá zodpovedá 1 SJ.

Banány nepatria medzi alergény a pre obsah draslíka mierne zvyšujú krvný tlak. Jeden malý banán diabetik počíta za 2 SJ.

Granátové jablká (58 g/1 SJ) sú najsilnejším antioxidantom, ktorý chráni telo. Ovocie sa používa na zvýšenie krvného tlaku a ako prevencia rozvoja anémie, ktorá často sprevádza hypotenziu.

Hrozno zlepšuje zloženie krvi, čo normalizuje celkovú pohodu. Má výrazný obsah glukózy. Jednej SJ zodpovedá 1 malý strapec.

Grapefruit prispieva na zlepšenie krvného tlaku, odstraňuje závraty, ospalosť vďaka obsahu kyseliny askorbovej a vitamínov skupiny B.

Citrón posilňuje imunitný systém a cievne steny, ktoré sa vyznačujú vysokou koncentráciou vitamínov, aminokyselín a minerálov.

TIP

Pre lepšie zdravie by sme mali denne zjesť dve až tri porcie ovocia a diabetik by ho mal započítať do počtu SJ v jedle, keď chce mať aj dobrú glykémiu.

 

Ktorým potravinám sa vyhýbať?

Sú potraviny, ktorým je potrebné sa vyhnúť, keď máme nízky krvný tlak. Napríklad nie je vhodné piť príliš horúce nápoje, pretože teplo zvyšuje rozšírenie ciev a potenie. Taktiež horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa znižuje krvný tlak. Odporúča sa maximálne obmedziť alkohol, lebo zvyšuje rozšírenie ciev a spôsobuje pocit únavy.

Mária Štefáková, Národný endokrinologický a diabetologický ústav, n. o., Ľubochňa
01 - Modified: 2023-10-19 06:11:37 - Feat.: 0 - Title: Cukrovka a ochorenia srdca. Dá sa im predísť! 02 - Modified: 2023-08-23 09:47:26 - Feat.: 0 - Title: Ako prebieha preventívna prehliadka? 03 - Modified: 2023-05-18 08:28:07 - Feat.: 0 - Title: Ako starnutie ovplyvňuje naše srdce 04 - Modified: 2023-03-16 08:50:16 - Feat.: 0 - Title: Minerály. Telo bez nich nedokáže fungovať
01 - Modified: 2024-03-25 13:45:38 - Feat.: - Title: Ako začať chudnúť s cukrovkou 02 - Modified: 2024-01-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Stres u diabetika Ktoré potraviny pomôžu? 03 - Modified: 2023-11-21 14:46:42 - Feat.: - Title: RNDr. Petr Fořt, CSc.: Jedlom sa dá predĺžiť život, ale aj skrátiť 04 - Modified: 2023-08-06 06:46:18 - Feat.: - Title: Čo jesť pri OBEZITE? 05 - Modified: 2023-05-31 14:53:12 - Feat.: - Title: Bez úpravy stravy liečba diabetikov zlyháva
menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 23:16