mobilna aplikacia mysugar ROCHERoche
StoryEditor

Život bez komplikácií. Ako to dosiahnuť?

06.09.2021, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Pravidelné nosenie senzora a používanie bolusovej kalkulačky v aplikácii môžu zlepšiť percento hypoglykémií.


S Martinom sme sa prvýkrát stretli pred 4 rokmi v mojej ambulancii diabetológie po tom, čo bol s diagnózou diabetes mellitus 1. typu vyradený od svojej regionálnej detskej endokrinologičky. Stál predo mnou sympatický mladý dospelý muž, ktorý si priniesol denníček plný glykémií.

Hneď na začiatku sme sa dohodli, že sa budeme snažiť elektronizovať všetko, čo sa dá. Odporučila som mu sťahovať si dáta do počítačového programu senzora či glukomera jeden-až dvakrát týždenne v domácom prostredí, vytlačiť si to a k tomu robiť podrobné analýzy aspoň z posledných 3 – 4 dní. Hlavne si poznačiť atypické jedlá a celkový manažment jednotlivých športov vo vzťahu ku glykémiám a k dávke inzulínu podávanej perom.

Dostavil sa efekt edukácie

Zistila som, že Martinove obľúbené športy sú v zime bežkovanie a v lete bicyklovanie. Bola som rada, že už mal minimálne skúsenosti s glukózovým senzorom, ten som mu odporučila nosiť čo najviac. Výsledok vstupného glykovaného hemoglobínu bol 7,7 %, teda menej uspokojivý.

Od začiatku mi bolo jasné, že Martinovi pri vysokoškolskom štúdiu a aktívnom športovaní nevyhovuje fixný stravovací režim. Vysvetlila som mu zásady bolusového kalkulátora, ako si stanoviť sacharidovo-inzulínový pomer v jednotlivých denných periódach, ako si dopichovať podľa korekčného faktora na cieľovú glykémiu.

Efekt edukácie a pravidelného nosenia senzora sa dostavil, Martinov glykovaný hemoglobín klesal, od januára 2019 už bol vždy v pásme 6,0 – 6,5 % aj pri liečbe inzulínovými perami. Tešilo ma, že Martin vedie plnohodnotný život bez akútnych a chronických komplikácií diabetu, okrem štúdia sa plne venoval svojim záľubám. Naše stretnutia v ambulancii sa premenili na živé diskusie, stále som však mala pocit, že Martinovi ešte niečo chýba k plnohodnotnému manažmentu diabetu.

Aplikácia MySugr

Situácia sa zmenila pred rokom, keď som objavila „smart“ glukomer Accu-Chek Instant, kde hodnoty merané glukomerom sú automaticky zasielané priamo do mobilnej aplikácie MySugr. Aplikácia je prepojená s bolusovým kalkulátorom, navyše je možné do aplikácie podrobné zadávanie typu jedál, fyzickej aktivity, dávky bazálneho inzulínu. Zároveň umožňuje vytvárať prehľadné PDF správy a vyhodnocuje aj nové parametre glykemickej kontroly – odhaduje glykovaný hemoglobín, počíta percento hypoglykémie a hyperglykémie, priemernú glykémiu, smerodajnú odchýlku (parameter variability).

Okrem glukomera Accu-Chek Instant je možné prepojiť aplikáciu MySugr aj s inými aplikáciami, napríklad Apple Health, Dexcom G6...

Pri používaní glukózového senzora takmer na dennej báze je výhodou i to, že aj zo senzora je možné manuálne zadávať hodnoty glukózy do aplikácie MySugr k prepočtom dávky inzulínu. Bezplatné využívanie aplikácie MySugr je možné, ak sa odmeria glukomerom Accu-Chek Instant minimálne jedna glykémia mesačne.

Naučil sa žiť so svojím diabetom

Martin sa s aplikáciou hneď skamarátil, pravidelné nosenie senzora a používanie bolusovej kalkulačky v aplikácii mu ešte viac zlepšili percento hypoglykémií v priebehu dňa, a to aj napriek tomu, že má flexibilný stravovací režim a aktívny životný štýl.

A napriek tomu, že Martin žije so svojím diabetom pod jednou strechou už viac ako 10 rokov, kvalitou svojho života v mojich očiach prevyšuje svojich rovesníkov bez diabetu. Naučil sa žiť so svojím diabetom plnohodnotne so vztýčenou hlavou a s úsmevom, pravidlá, ktoré dodržiava pri domácom manažmente diabetu, z neho spravili muža, ktorý vo svojom živote hravo zdolá akúkoľvek prekážku.

Doc. MUDr. Miriam Kuricová, PhD.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 15:14