StoryEditor

Aj bežné ochorenie vám môže rozhádzať glykémie

30.09.2015, 08:37
Autor:
(dia)(dia)
Čo robiť, aby vás vírusy a baktérie neprevalcovali a nerozhádzali glykémie.

A je tu opäť obdobie, kedy sa ozývajú akútne infekcie horných dýchacích ciest a nosa. „Väčšinou nebývajú závažné, majú skôr mierny priebeh,“ hovorí diabetologička MUDr. Katarína Černá. Ak ste však diabetici, môže aj takéto na prvý pohľad banálne ochorenie spôsobiť dekompenzáciu diabetu.

 

CRP test

Tridsaťosem na teplomere, príšerná bolesť hlavy a hrdla, nekontrolovateľne skákajúca glykémia sú jednoznačné signály, že sa v organizme rozpútala vojna. Môže ísť síce len o bežnú virózu, no takéto prejavy ochorenia sú typické aj pre bakteriálnu infekciu, ktorú je už nutné liečiť antibiotikami. „Spoľahlivým a objektívnym odlíšením vírusovej infekcie od bakteriálnej je vyšetrenie hladiny tzv. C-reaktívneho proteínu - CRP z krvi, ktorý robíme priamo v ambulancii,“ hovorí diabetologička.

 

Testujte doma

V súčasnosti máte ako pacienti v rukách možnosť urobiť si CRP test aj doma. Stačí, keď si ho kúpite v lekárni a koncentráciu C-reaktívneho proteínu si zistíte z jednej kvapky krvi odobratej z bruška prsta. Podľa výsledku budete schopní pomerne presne rozlíšiť, či ide o vírusovú alebo bakteriálnu infekciu. Ak pôjde o vírusového pôvodcu ochorenia, vyliečite sa za pár dní v pokoji, v teple doma, s bežne dostupnými prostriedkami a pri tom nemusíte vôbec navštíviť všeobecného lekára. Pokiaľ potrebujete konzultovať rozhádzané glykémie, svojmu diabetológovi zatelefonujte. Iná situácia nastane v prípade, keď vám CRP test vyhodnotí pozitívny výsledok. Vtedy jednoznačne choďte k lekárovi, ktorý vám pravdepodobne predpíše antibiotiká.

 

Vírusy, imunita, baktérie

Zapamätajte si však, že vírusy a baktérie vyvolávajú tie isté ochorenia, avšak liečba je rôzna. Pri vírusovej infekcii sa musí spamätať váš imunitný systém a naštartovať tvorbu protilátok. Antibiotiká pri tomto type ochorenia v žiadnom prípade neužívajte a nepresviedčajte ani svojho lekára, aby vám ich predpísal. Antibiotiká totiž pri vírusových ochoreniach poškodzujú imunitný systém a váš organizmus sa proti vírusom nebude vedieť brániť. Mohli by ste sa tiež ohroziť nežiaducimi reakciami na antibiotiká a navyše hrozí, že vás v budúcnosti môžu ohroziť multirezistentné baktérie, ktoré už nebudú reagovať na žiadne antibiotiká.

 

Rozhádzané glykémie

Prejavy typického prechladnutia určite všetci poznáte, pre vás ako diabetikov je však podstatná informácia o tom, že každé ochorenie, teda aj obyčajná viróza, vám môže rozkolísať hladinu cukru v krvi. „Za celý komplikovaný proces, ktorý spôsobil výkyvy cukru v krvi pri vírusovej alebo bakteriálnej infekcii, sú zodpovedné vírusy a miniatúrne mikróby, ktoré sa dostali do tela a spôsobili rozvrat v imunitnom systéme,“ tvrdí MUDr. K. Černá.

 

Strata vody

„Ak množstvo cukru v krvi prekročí tzv. obličkový prah, cukor začne odchádzať z tela močom a strháva vodu. Keď pacient začne viac močiť, dochádza k strate nielen vody, ale aj minerálov. Dochádza k dehydratácii, ktorá môže najmä vtedy, keď má diabetik vysoké teploty, vážne ohroziť jeho stav. Preto je nevyhnutné vypiť aspoň 3 litre tekutín denne. Ideálne sú bylinkový, zelený alebo mätový čaj a minerálne vody ochutené citrónom a bez cukru,“ pokračuje diabetologička.

 

Stresová reakcia

Akákoľvek infekcia, ktorá vás postretne, môže vo vašom organizme vyvolať stresovú reakciu. „Vtedy sa začnú v tele vyplavovať hormóny, ktoré pôsobia opačne ako inzulín. Okrem zvýšených hladín cukru v krvi sa začnú v organizme hromadiť aj ketolátky, ktoré môžu prehĺbiť rozvrat látkovej premeny,“ varuje MUDr. K. Černá.

 

Úprava liečby

Máte diabetes 2. typu, liečite sa diétou alebo tabletkami? Počas infekcie sa môže stať, že budete musieť na prechodné obdobie prejsť na liečbu inzulínom. „Takáto úprava liečebného režimu je, samozrejme, možná len po dohovore so svojím diabetológom, eventuálne počas pobytu v nemocnici,“ hovorí lekárka. Ak ste diabetici 1. typu, úpravu dávok inzulínu konzultujte tiež so svojím diabetológom.

 

Zmena režimu

V prípade, že máte horúčku a ste na inzulíne, podľa diabetologičky bude nevyhnutná potreba zmeny režimu. „Diabetik bude potrebovať o 20 až 30 % vyššie dávky inzulínu na deň ako zvyčajne. Nemožno zabúdať na lieky znižujúce teplotu, sprchu a zábaly. Teplota nad 39 stupňov zaťažuje obličky a srdce, preto je nevyhnutná kontrola u lekára, ktorý zváži antibiotickú liečbu, doplní vyšetrenia alebo v niektorých prípadoch rozhodne o nevyhnutnosti hospitalizácie diabetika.“

 

Vyššie dávky

Keď navštívite lekára, informujte ho o všetkých ťažkostiach, ktoré máte. Chutí vám jesť? Cítite nevoľnosť? Zvraciate? Máte hnačku? Na všetky otázky odpovedajte pravdivo. „Ak diabetik pri akútnom ochorení nezvracia, ani nemá hnačku a jeho fyzická aktivita je normálna, podá si bežnú dávku bazálneho inzulínu a dávku rýchleho inzulínu si koriguje podľa aktuálnych hladín cukru v krvi. Ak sú hladiny cukru v krvi v rozmedzí od 10 do 14 mmol/l , potom je potrebné zvýšiť dávku rýchleho inzulínu o 2 jednotky. Ak sú hladiny cukru v krvi v rozmedzí od 14 do 17 mmol/l , potom je potrebné zvýšiť dávku rýchleho inzulínu o 3 jednotky,“ odporúča MUDr. K. Černá. V prípade, že vyššie hladiny cukru v krvi pretrvávajú, opýtajte sa na ďalší postup svojho diabetológa.

 

Keď je zle

Čo robiť pri akútnej infekcii sprevádzanej vracaním a nechuťou do jedla? „Pred každou aplikáciou inzulínu si skontrolujte cukor v krvi. Ak zvraciate a neprijímate potravu, rýchly inzulín si nepodávajte alebo si ho podajte len ako korekciu na aktuálne zvýšenú hodnotu cukru v krvi. V prípade, že zvraciate po podaní rannej dávky inzulínu, popíjajte pomaly džús, odšťavené ovocie, minerály s vyšším obsahom sodíka a draslíka, ľahšie mäsové vývary a aktívnejšie si sledujte hladinu glykémie,“  radí diabetologička. Ak vracanie pokračuje, mali by ste byť hospitalizovaný za účelom podania infúznej a antibiotickej liečby.

 

Vyhodnotenie CRP testu

< 10 mg/l – obvyklá hladina

10 – 30 mg/l – zvýšená hladina

>30 mg/l – výrazne zvýšená hladina

 

90 % infekcií spôsobujú vírusy.

 

Vzduchom a dotykom

Prenos vírusov podľa lekárky MUDr. K. Černej nastáva kvapôčkovou infekciou, kašľom, kýchaním alebo blízkym kontaktom s chorými. Vstupnou bránou infekcie sú sliznica nosa, hltana, hrtana a dolných dýchacích ciest.

 

Horúčka a zápal

Signálom bakteriálnej infekcie môže byť podľa diabetologičky aj žltkasto-zelenkavá sekrécia zo zapálenej sliznice. „Častým prejavom býva aj horúčka. Pri nesprávnej liečbe bakteriálnej infekcie hrozia navyše ďalšie komplikácie, ako zápal prínosových dutín, ucha, hltanových mandlí, zápal priedušiek či pľúc.“

 

Spúšťač diabetu

„Každé vírusové aj bakteriálne ochorenie dokáže „spustiť“ diabetes. Vírus nepoškodzuje priamo bunky pankreasu, ale spustí alarm v imunitnom systéme. Začnú sa vytvárať protilátky proti bunkám pankreasu a naštartuje sa celý metabolický proces diabetu – časté močenie, cukor v moči, zvýšený smäd,“ hovorí MUDr. K. Černá.

 

MUDr. Katarína Černá odporúča:

Počas choroby buďte doma a v teple.

Pravidelne a často si kontrolujte hladiny cukru v krvi, robte tak aj pri akýchkoľvek subjektívnych pocitoch.

Ak nemáte doma glukometer, kontrolujte si cukor v moči pomocou diagnostických močových prúžkov.

Snažte sa udržať si hladinu glykémie v norme. Predídete tým ťažkej dekompenzácii a urýchlite liečbu svojho ochorenia.

Vysoká horúčka často spôsobuje malátnosť a slabosť, ktoré môžu spôsobiť, že si glykémiu nebudete môcť kontrolovať sami. Požiadajte o pomoc rodinu alebo blízkych priateľov.

 

CRP test slúži na odlíšenie vírusovej infekcie od bakteriálnej.

 

Prvá pomoc

Lieky užívajte presne podľa odporúčania.

Fyzickej aktivite sa načas vyhýbajte, dôležitý je teraz pre vás pokoj v teplej posteli.

Diabetologička MUDr. K. Černá odporúča ľahký odev, zvlhčovanie miestnosti, časté vetranie, ľahkú stravu bohatú na vitamíny, napríklad cesnak, zázvor, kyslú kapustu, citróny, citrusové plody, surovú zeleninu, teplé nápoje a lieky znižujúce teplotu.

Pri bolestiach v krku kloktajte slanú vodu, šalviu alebo repík.

 

Adept na hospitalizáciu

Každý diabetik na tabletkách alebo na inzulíne, ktorý opakovane zvracia, má horúčku, bolesti brucha, krku, hlavy a je slabý, by mal byť hospitalizovaný.

 

Pozor na komplikácie

Aj banálna infekcia, ktorej liečbu zanedbáte, vám môže priniesť vážne komplikácie. Riziko ich vzniku je totiž vo vašom prípade dvakrát vyššie ako u zdravej populácie.

 

Každá infekcia môže zhoršiť existujúci diabetes.

 

Myslite na prevenciu

doma udržiavajte príjemné teplo

často vetrajte

otužujte sa

chodievajte na prechádzky

dajte sa zaočkovať

zdravo sa stravujte, čím zabezpečíte dostatočný prísun vitamínov a minerálnych látok

jedzte menej a častejšie

pite minerálne vody a nesladené čaje

ak máte nadváhu, schudnite

športujte

 

Vírus je v porovnaní s baktériou niekoľkonásobne menší.

 

(ivk)

01 - Modified: 2007-10-01 05:40:45 - Feat.: 0 - Title: Mercedes končí sponzorstvo ATP
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2023-10-22 12:19:08 - Feat.: - Title: Krivé zuby môžu viesť k chronickým bolestiam hlavy. Vedeli ste to? 04 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 01:34