StoryEditor

Všetko, čo potrebujete vedieť o inzulíne

09.12.2015, 23:13
Autor:
(dia)(dia)
Liečba inzulínom je vnímaná vážne, pretože jeho podávanie stelesňuje prítomnosť cukrovky.

Dnes je inzulínom liečených oveľa viac diabetikov ako v minulosti.

 

Liečba inzulínom sa dnes ľahšie prijíma, pretože podávanie inzulínu je oveľa jednoduchšie ako v minulosti. Pri kombinácii vhodných typov sa dá dosiahnuť hladina inzulínu v krvi a následne aj cukru v krvi podobná ako u zdravého človeka. Tým sa cukor v krvi – glukóza, lepšie a bezpečne spracováva. U niektorých ľudí sú potrebné oveľa vyššie dávky inzulínu ako u iných. Na základe prieskumu sa zistilo, že takmer jedna tretina (30 %) pacientov s diabetom 2. typu liečených inzulínom si podáva viac ako 15 jednotiek prandiálneho inzulínu na pokrytie jedla, čo je viac ako 45 jednotiek prandiálneho inzulínu za deň.

 

Inzulínová rezistencia

Zvýšená potreba inzulínu sa nazýva inzulínová rezistencia. To znamená, že na dosiahnutie toho istého účinku je potrebné jeho väčšie množstvo. Najčastejšie je to dôsledkom zvýšenej hmotnosti a nedostatku pohybu. O závažnej inzulínovej rezistencii hovoríme vtedy, ak je potrebných viac ako 2,0 jednotky inzulínu na deň a kilogram telesnej hmotnosti.

Najčastejšie sa vyskytuje u pacientov s diabetes mellitus 2. typu, ale môže byť aj u pacientov s diabetom 1. typu. Pri inzulínovej rezistencii sa podávajú oveľa väčšie objemy inzulínu. Ideálne sa má aplikovať do podkožia s cieľom vytvoriť zásobu inzulínu v tukovom podkožnom tkanive, ktoré je blízko ku krvným kapiláram, nemá sa však podať do nich.

 

Vstrebávanie inzulínu ovplyvňuje:

A. Miesto podania. Inzulín sa podáva do podkožia brucha, ramena (oblasť m. deltoideus) a stehna. Z brucha sa najrýchlejšie vstrebáva, zo stehna najpomalšie. U krátko pôsobiacich analógov nie sú rozdiely v strebávaní z rozličných miest malé. Všeobecne sa odporúča inzulín podávaný s jedlom aplikovať do brucha a do stehna bazálny (nočný) inzulín.

 

B. Koncentrácia. Čím je inzulín koncentrovanejší, tým rýchlejšie sa vstrebáva. V súčasnosti na Slovensku sú dostupné inzulíny s koncentráciou 100 j/ml a v blízkej budúcnosti budú dostupné inzulíny s koncentráciou 200 j/ml.

 

C. Objem. Väčší objem má menší povrch, teda sa pomalšie vstrebáva a účinok inzulínu dlhšie pretrváva. Ak sa podáva viac ako 40 - 50 j rýchlo pôsobiaceho inzulínu, odporúča sa rozdelenie dávky. Takisto aj podávania väčšieho objemu inzulínu je bolestivejšie.

 

D. Hĺbka vpichu a hrúbka podkožného tuku. Obomi faktormi je ovplyvnená vzdialenosť na vstup inzulínu do krvi, a teda jeho pôsobenie. Najmä chudším pacientom sa odporúča vytvorenie riasy z kože, aby sa náhodne nepodal inzulín do svalu. Riešením je takisto používanie vhodnej dĺžky ihiel do inzulínového pera. U veľmi obéznych pacientov sa pre hrúbku podkožného tuku výrazne odďaľuje nástup účinku inzulínu, ale aj trvanie účinku.

 

E. Cvičenie, lokálna masáž a vystavenie sa teplu. Tieto faktory zvyšujú prekrvenie a vstrebávanie je rýchlejšie.

 

F. Vlastnosti. Inzulíny sú vytvorené s cieľom dosiahnuť želané vlastnosti. Pacient má poznať vlastnosti inzulínu, ktorý si podáva.

 

Podávanie inzulínu

Podávanie inzulínu je za bežných okolností takmer nebolestivé. Najväčšiu bariéru predstavuje strach.

Veľa pacientov, ktorí sa báli podávania inzulínu, konštatovali, že to nie je nič hrozné, že sa im po podaní inzulínu uľavilo. Často ľutujú, že s inzulínom nezačali skôr. Vnímanie vpichu významne ovplyvňuje ihla a objem podávaného inzulínu, nie však rýchlosť podania. Treba však zdôrazniť, že po podaní inzulínu má ihla zostať v rane a má sa napočítať pomaly do 5. Inak by sa nemusel inzulín dopraviť do podkožia, vytiekol by.

Miesto na podávanie inzulínu treba meniť, aby sa zabránilo zmenám v podkoží. Riešením pre pacientov, ktorí potrebujú vyššie dávky inzulínu, je používanie prandiálneho inzulínu s koncentráciou 200 j/ml. Je schválený na používanie v zahraničí. Počet pacientov, ktorý sa ním liečia, sa významne zväčšuje. Liečba je bezpečná. Z hľadiska nákladovosti terapie je koncentrovanejší inzulín cenovo rovnaký ako koncentrácia 100 j/ml. Príchod inzulínu s koncentráciou 200 j/ml na Slovensko očakáva v októbri 2015.

Nový inzulín so sebou prinesie nižšiu spotrebu inzulínoch pier, nebolestivé podávanie inzulínu a ľahšie dodržiavanie liečby, čo sa prejaví v lepšej kontrole cukrovky.

MUDr. Jozef Lacka, PhD., MBA., Diabetologická ambulancia, Trnava

PharmDr. Dominika Rubintová, lekáreň Marianum, Trnava

01 - Modified: 2007-12-03 15:06:00 - Feat.: 0 - Title: Komisár Almunia nalieha na zlepšenie dohľadu nad finančným sektorom
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2023-10-22 12:19:08 - Feat.: - Title: Krivé zuby môžu viesť k chronickým bolestiam hlavy. Vedeli ste to? 04 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 01:58