StoryEditor

Hladina cukru v krvi ovplyvňuje takmer všetko, sex nevynímajúc

14.12.2015, 23:29
Autor:
(dia)(dia)
Znie to jednoducho. Stačí mať svoju cukrovku pod kontrolou a diabetik sa môže vyhnúť viacerým komplikáciám spojeným s týmto chronickým ochorením.

Komplikácie, akútne aj chronické, závisia v mnohých prípadoch od toho, ako dlho diabetik svojím ochorením trpí a ako je, v reči odborníkov, kompenzovaný. Jednoducho, či má svoju cukrovku, konkrétne svoje glykémie, pod kontrolou. Ak si vďaka dobrému manažmentu dokáže jedinec udržiavať optimálnu hladinu krvného cukru, mnohé z typických komplikácií nemusia nastať. Platí to aj o problémoch v intímnom živote. Znie to jednoducho, no realita má neraz ďaleko od dokonalosti.

 

Vysoká glykémia

Vysoká hladina cukru v krvi ovplyvňuje v živote diabetikov takmer všetko, sex nevynímajúc. Každý pacient by sa mal snažiť o čo najlepšiu glykémiu. Jednak sa vyhne akútnym komplikáciám – hyper- a hypoglykémii, a jednak predchádza chronickým, medzi ktoré patria diabetická retinopatia, nefropatia a polyneuropatia. Teda poškodenie sietnice oka, obličiek a ciev a nervov. Ak sa diabetikovi dlhodobo nedarí udržať si svoje glykémie pod kontrolou, problémy v intímnom živote sa začnú prejavovať ako prvé.

 

Poruchy erekcie

Dlhodobo zle kompenzovaní diabetici môžu mať problémy s poruchami erekcie. Erektilnou dysfunkciou trpia diabetici až päťkrát častejšie ako zdraví muži. Spôsobuje ju poškodenie nervov a nedostatočná cirkulácia krvi. „Cievny systém dostáva pri zle liečenej a nekompenzovanej cukrovke poriadne zabrať,“ píše v knihe Diagnóza: cukrovka z vydavateľstva Kontakt doc. MUDr. Jozef Michálek. „Je logické, že sa postupne poškodzujú

aj cievy chúlostivých orgánov dôležitých v sexuálnom živote. V inej situácii sú mladí diabetici, ktorým síce ešte cievne zmeny nehrozia, ale predsa len žijú vo zvýšenom napätí, a to tiež môže viesť k psychicky podmieneným sexuálnym poruchám, k poruchám erekcie.“ V takýchto prípadoch však nie sú potrebné lieky, skôr pomôže návšteva sexuológa, psychológa, psychoterapeuta, prípadne psychiatra. Pokiaľ ide o diabetikov II. typu, mužov stredného a staršieho veku, alfou a omegou je dobrá kompenzácia cukrovky. Podľa docenta Micháleka farmaceutický priemysel dnes ponúka pomerne širokú paletu liekov, ktoré odstránia erektilnú dysfunkciu, teda poruchu stoporenia pohlavného údu. Hradí si ich však pacient sám.

Mnohí diabetici sa obávajú nielen porúch erekcie, ale aj dôsledkov takejto liečby. A kladú si otázku: nemôžu nastať nejaké nevhodné interakcie liekov na diabetes s liekmi na liečbu porúch erekcie? Podľa docenta Mihálika by nemali nastať: „Problematickejšia je ich kombinácia s liekmi na vysoký krvný tlak. A diabetici mávajú pomerne často vyšší krvný tlak. Takíto pacienti by sa mali poradiť so svojím diabetológom alebo kardiológom, ktorý liek a za akých podmienok môžu užívať.“ Podľa dostupnej literatúry majú aj mladí muži-diabetici, problémy s nejakou formou erektilnej dysfunkcie v oveľa mladšom veku v porovnaní so svojimi rovesníkmi. Nemusí sa tak však stať v každom prípade. Podľa docenta Mihálika

všetko závisí predovšetkým od kompenzácie cukrovky. „A tak práve táto hrozba – v oblasti, na ktorú sú muži zvlášť citliví – môže poslúžiť ako pomerne výrazný stimul pre pacienta. Aby sa snažil niečo so svojím vysokým krvným cukrom urobiť.“ Nie raz sa stane, že práve problémy v sexuálnom živote prinútia pacienta k zodpovednosti.

 

Diabetičky nie sú výnimkou

Diabetes vplýva aj na sexuálny život žien, aj keď ich problémy sú trochu iného druhu. Vysoké hodnoty glykémie spôsobujú aj ženám rôzne nepríjemnosti. Pacientky majú problémy so zníženým libidom a s dosiahnutím orgazmu. Sexuálny život diabetičkám komplikujú i pocity vaginálnej suchosti. Zároveň sú v porovnaní so zdravými ženami náchylnejšie na kvasinkové infekcie. „V tomto prípade nejde priamo o poruchy sexuálnej „funkčnosti“, ale každá diabetička si musí uvedomiť, že zle kompenzovanú cukrovku sprevádzajú opakované močové infekcie a časté zápaly pošvy,“ píše docent Michálek v knihe Diagnóza: cukrovka.

„A mykotické, teda plesňové infekcie, samozrejme, po všetkých stránkach limitujú kvalitu sexuálneho života.“ Problémy s kvasinkovými infekciami „sa držia“ diabetičiek o to úpornejšie, že cukor, respektíve jeho vysoká hladina v krvi, je pre takéto infekcie dobrou živnou pôdou.

 

Ako zabrániť opakovaným ťažkostiam

Vaginálna mykóza, kvasinková infekcia pošvy alebo kandidóza. Synonymá pre rovnaký problém. S nepríjemným ochorením prichádzajú do ambulancií gynekológov ženy často, príčinou takmer každej tretej návštevy sú práve mykózy. Uvádza sa, že aspoň raz za život sa s týmto problémom stretnú viac ako tri štvrtiny žien. Polovica z nich ide za lekárom opakovane.

Dá sa chronickým ťažkostiam zabrániť? Ak už vznikli, čo treba robiť? Kvasinky Candida albicans sa vyskytujú v koži, sliznici a v črevnom trakte. Rovnako gynekológovia, ako aj docent Michálek upozorňujú, že ak sa vnútorná rovnováha organizmu naruší, jeho odolnosť klesne a kvasinky víťazia. „Výsledkom sú výtoky, nepríjemné svrbenie. Cukor v telesných tekutinách diabetikov vyživuje baktérie aj kvasinky. K infekcii môžu prispieť aj mokré plavky, menštruačné tampóny, horúce kúpele a parfumované mydlá. Diabetičky musia počítať s častými mykózami už aj preto, lebo si ich so sexuálnymi partnermi opakovane vymieňajú. Gynekológ im predpíše tabletky na vkladanie do pošvy alebo iné lieky, ale to, ako rýchle liečba zaberie, závisí od stavu kompenzácie cukrovky. Problém pomáhajú riešiť aj vhodné prípravky na intímnu hygienu a konzumovanie potravín s probiotickými kultúrami,“ vysvetľuje odborník na cukrovku.

 

Aj muži majú infekcie

Hoci mykózy najčastejšie postihujú ženy, môžu sa nimi trpieť aj muži, i keď oveľa zriedkavejšie. Svrbenie, pálenie, pošvový výtok, neraz aj bolesti pri pohlavnom styku a močení. To sú typické príznaky vaginálnej infekcie kvasinkami. Kvasinky rodu Candida spôsobujú zápal pošvy. Jeho vznik prispieva užívanie antibiotík, hormonálna substitučná liečba, nadmerná konzumácia sladkého jedla, stres. Problémy však môžu byť výraznejšie aj počas tehotenstva alebo pri niektorých ochoreniach ako je práve cukrovka. Príčinou môže byť i nesprávna hygiena – predovšetkým nadmerné umývanie intímnych partií a používanie parfumovaných mydiel a vložiek.

 

Teplo a kvasinky

„V letnom období a aj počas teplej jesene sa stretávame so zvýšeným výskytom kvasinkových infekcií,“ hovorí MUDr. Peter Brenišin, z popradskej Gynekologickej ambulancie a ambulancie gynekologickej urológie Bren-Care, s. r. o. „Stačí si len uvedomiť,

že kvasinky sa veľmi rady a ochotne rozširujú v teplom a vlhkom prostredí. Znamená to teda, že si treba dávať pozor na správnu hygienu, najmä na kúpaliskách a plavárňach. Samozrejmosťou je sprcha aj pred vstupom do bazéna. Po odchode z bazéna by ste sa tiež mali osprchovať a ideálne by bolo vyutierať sa ihneď do sucha a prezliecť sa do suchého oblečenia alebo zvoliť plavky z rýchloschnúcich materiálov. Ak ostanete v mokrých plavkách, riskujete práve množenie kvasiniek. Kombinácia tepla a vlhka pomáha vytvoriť „optimálne prostredie“, za ktoré sa kvasinky čoskoro „odvďačia“ svojím typickým spôsobom.“ Ak je žena na vznik mykóz náchylnejšia, mala by striktne dbať na správnu hygienu. No priveľmi to s ňou nepreháňať.

A zamyslieť sa, napríklad nad tým, v akom prostredí pracuje. Pokiaľ nie je pracovisko vybavené klimatizáciou, človek sa spotí, okrem pazúch a nôh, práve na intímnych miestach. Možno by pomohlo so sebou zobrať do práce aj náhradné nohavičky a počas dňa si ich vymeniť. Samozrejme, nosiť treba iba prírodné, vzdušné materiály. Dbať treba nielen na ich pranie, ale aj na plákanie, možno ich dokonca aj prežehliť.

 

Psychická hygiena

Kvasinky sa premnožujú preto, lebo žena prežíva intenzívny stres, žije v psychickom napätí, vplývajú na ňu klimatické zmeny či rozhádzané hormóny počas tehotenstva alebo menopauzy. Zvýšené riziko prepuknutia mykózy nastáva aj pri poruche imunitného systému a pri akomkoľvek inom ochorení, napríklad pri chrípke či diabete. K okamžitému premnoženiu kvasiniek dochádza aj vtedy, keď žena užíva antibiotiká, ktoré ničia okrem patogénov i normálnu vaginálnu flóru. Za príčinu opakovaného vzniku mykóz sa často považuje oslabená imunita.

 

Lepší sex napriek cukrovke

Neostáva iné, len zopakovať, že ak sa chce žena-diabetička vyhnúť opakovaným problémom v intímnom živote, predovšetkým kvasinkovej infekcii, nič nepomáha viac ako vyrovnaná glykémia. Dosiahnuť sa dá kombináciou pohybu, zdravého a pravidelného stravovania a zodpovedným sledovaním hladiny cukru v krvi. To je ideálna prevencia všetkých, nielen sexuálnych komplikácií sprevádzajúcich cukrovku.

Pomôcť môžu aj špecializované produkty určené na zvlhčenie intímnych partií, ochranu pred suchosťou a pálením nielen počas sexuálneho styku, ale v priebehu celého dňa. Vo forme gélov, určených špeciálne pre diabetičky sa dajú kúpiť v lekárni. Okrem takzvaných antimykotík vo forme mastí, čapíkov alebo tabletiek, ktoré sú určené na liečbu akútneho ochorenia je k dispozícii aj podporná liečba.

Za príčinu opakovaného vzniku mykóz sa často považuje oslabená imunita. Preto treba podporiť práve imunitný systém. Pomôcť môže takzvaná enzymatická liečba. V rámci prevencie odporúča doktor Brenišin znížiť konzumáciu sladkostí a zvýšiť prísun probiotík. Účinne pomáhajú aj špeciálne prípravky na intímnu hygienu a na úpravu pH pošvy. Pocity suchosti sa dajú odstrániť lubrikantmi.

 

Čo prispieva k zvýšenému riziku infekcie:

nevyvážený diabetes

nevyvážená strava

iné infekčné ochorenie

užívanie antibiotík

hormonálne zmeny – tehotenstvo, menopauza

tesná spodná bielizeň

 

Pozor na depiláciu

Gynekológovia poukazujú aj na to, že v súčasnosti módna úplná depilácia v oblasti v oblasti ohanbia a nad lonovou kosťou má síce pre mnohé vizuálny estetický význam, ale intímnemu zdraviu neprospieva. Ochlpenie zvyšuje imunitu pošvového vchodu, pretože zadržiava oveľa viac mikróbov ako koža. Znižuje teda riziko akejkoľvek infekcie, bakteriálnej aj kvasinkovej.

 

Dôležité!

Pri opakovaných infekciách by sa diabetičky mali zamyslieť nad hladinami svojej glykémie. Pokiaľ jej hodnoty kolíšu, infekcia sa bude opakovať. Nevyvážený, zle kompenzovaný diabetes vplýva na vaginálnu flóru veľmi negatívne.

 

Zásady pri opakovaných vaginálnych infekciách

1. Používajte sprchové šampóny, ktoré sú určené na intímnu hygienu.

2. Noste vzdušné oblečenie a bavlnenú bielizeň klasického strihu. V čase, keď vás mykóza doslova trápi, gynekológ odporúča nenosiť žiadnu bielizeň.

3. Skúste tiež obmedziť cukor, stačí, že si prestanete sladiť kávu alebo čaj a vzdáte sa čokolády. Uvidíte, že frekvencia infekcií sa zníži.

4. Používajte iba neparfumované vložky a toaletný papier.

5. Vyhýbajte sa tampónom. Použite ich iba v nevyhnutných situáciách, ako je cestovanie, plávanie či tanec. Tampón by ste si mali vymieňať tiež častejšie, nie každé tri či štyri hodiny, ako sa dočítate v letáku, ale každé dve hodiny. Tampóny sa totiž okamžite osídľujú  mikróbmi, takže k premnoženiu dochádza veľmi rýchlo.

6. Intímne partie udržiavajte v suchu.

7. Vyhýbajte sa verejným bazénom, najmä s termálnou vodou a saune. V bazénoch sa používajú dezinfekčné prípravky, ktoré narúšajú prirodzenú rovnováhu v pošve. Naopak, morská voda pôsobí liečivo.

8. Gynekológovia počas liečby mykózy odporúčajú vyhnúť sa sexuálnemu styku. Pri mechanicky dráždenej pošvovej sliznici sa infekcie budete zbavovať oveľa dlhšie. Tiež zabudnite na kondóm s latexom, ktorý podľa gynekológov podporuje množenie kvasiniek.

9. Dočasne, aspoň na pol roka až rok vysaďte hormonálnu antikoncepciu. Pomôže vám to kvasinkovú infekciu dôkladne preliečiť a zabrániť tak jej opakovaniu.

10. Uprednostňujte cereálne pečivo, nelúpanú ryžu, pohánku, ovocie či biely jogurt.

11. Užívajte prípravky na posilnenie imunity, napríklad probiotiká.

12. Rozhodne sa vyhnite samoliečbe, spojenej s aplikáciou probiotických jogurtov a zakysaných mliečnych výrobkov priamo do pošvy!

Jana Matisová

01 - Modified: 2007-12-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Teplo znížilo Gazpromu zisk
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2023-10-22 12:19:08 - Feat.: - Title: Krivé zuby môžu viesť k chronickým bolestiam hlavy. Vedeli ste to? 04 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 05 - Modified: 2024-03-25 13:53:56 - Feat.: - Title: Chrípka dokáže ohroziť na živote
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:27