19.10.2015, 00:12

Starajte sa správne o glukometer

Poradíme vám, ako na to.

Starajte sa správne o glukometer
1. Glukometer, odberové pero a testovacie prúžky by ste mali mať vždy uložené v pôvodnom puzdre a obale, lebo len tam sú chránené pred zbytočným nárazom, zmenami teploty, vlhkosti a nečistotami z vonkajšieho prostredia (krv, prach, kontrolný roztok). V samostatnej časti puzdra majte uložené čisté tampóny, ktorými si po odbere zakryte prst, rezervné odberové lancety a výmenné nástavce. Glukometer, odberové pero, výmenné nástavce a puzdro zvonku čistite navlhčenou hygienickou vreckovkou, servítkou, mäkkou handričkou alebo dezinfekčným tampónom s prídavkom liehu. Glukometer a odberové pero by mala používať vždy len jedna osoba.

 

2. Odberovú lancetu po vpichu vymeňte. Ak nie po každom, tak určite po zatupení, znečistení alebo niekoľkých odberoch. Ak sa použitou odberovou lancetou omylom pichne iná osoba, treba vyhľadať lekára. Odberové pero dôkladne utrite a opláchnite pod tečúcou vodou, výmenné nástavce je vhodné na 30 minút ponoriť do vody s mydlom. Potom sa môžu vydezinfikovať liehom.

 

3. Do otvoru na prúžok a dátový port sa nesmie dostať žiadna nečistota z vonkajšieho prostredia, krv, prach, kontrolný roztok alebo iné tekutiny. Pri fotometroch dbajte aj na čistotu reagenčnej plochy priamo v glukometri. Otvor na prúžok, dátový port alebo reagenčnú plochu priamo v glukometri čistite navlhčenou hygienickou vreckovkou, servítkou, mäkkou handričkou bez chĺpkov alebo dezinfekčným tampónom s prídavkom liehu.

 

4. Vždy všetko dôkladne osušte a až potom zatvorte puzdro.

 

5. Pred každým odberom glykémie si dôkladne umyte ruky teplou vodou a mydlom a osušte si ich. Ruky pred odberom nikdy nekrémujte, prst nikdy nedezinfikujte ani liehom, ani iným dezinfekčným prípravkom, lebo tým dochádza k falošným výsledkom. Po odbere si prst neolizujte, ani neutierajte do oblečenia, prekryte si ho čistým tampónom a počkajte, kým sa zastaví krvácanie. Použitý tampón, odberovú lancetu a testovací prúžok zlikvidujte.

 

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.