StoryEditor

Dôležitosť liečby inzulínom

22.07.2014, 00:30
Autor:
(dia)(dia)
Medzi najzávažnejšie nevyliečiteľné ochorenia patrí aj diabetes, ktorý sa najmä chronickými komplikáciami podieľa na mortalite svetovej populácie.

Ak diabetes nie je dostatočne liečený, hodnoty glykémií nie sú dostatočne kontrolované, skracuje sa dĺžka života o 25 až 30 percent. Neustále treba apelovať na to, že diabetes musíme liečiť tak, aby sme dosiahli čo najlepšiu metabolickú kompenzáciu a aby sme predišli vzniku chronických komplikácií.

 

V našej populácii sa ľudia boja liečby inzulínom. Myslia si, že inzulín je už na celý život, čo v prípade diabetikov 2. typu nemusí byť pravda. Názor na liečbu inzulínom ovplyvňujú psychologické faktory. Pacienti sa domnievajú:

že inzulín si nedokážu pichnúť,

že im to môže komplikovať život,

že môžu mať časté poklesy cukru – hypoglykémie,

že im to obmedzí či skomplikuje pracovný život.

 

Odďaľovanie na úkor zdravia

Pri diabete 2. typu postupne dochádza k zhasínaniu produkcie beta buniek, ktoré produkujú inzulín. Čím dlhšie má človek cukrovku, tým je vyššia pravdepodobnosť, že pacient by mal po viac rokoch prejsť na liečbu inzulínom, samozrejme, s ohľadom na výsledky jeho glykémií.

Väčšina diabetikov sa snaží aplikáciu inzulínu čo najviac odďaľovať. Sú ochotní jesť obrovské množstvo tabletiek, pričom nedosahujú také hodnoty glykémie, aké by mali mať. Úlohou lekára - diabetológa je prestaviť pacienta včas na liečbu inzulínom. Samozrejme, nemožno na neho ísť takzvaným „hurá systémom“. Najskôr mu treba vysvetliť a odôvodniť, prečo je tento krok nevyhnutný a že je to dôležité pre zlepšenie jeho zdravotných výsledkov.

 

Zbytočné obavy

Inzulín je v našej populácii braný ako strašiak. Ľudia si myslia si, že už majú cukrovku takú zlú, že musia prejsť na inzulín a už je s nimi amen. Inzulín považujú za posledné štádium ochorenia. Ale inzulín je liek, ktorý treba zaradiť včas, aby sme predišli chronickým komplikáciám, aby sme dosiahli čo najlepšiu metabolickú kompenzáciu, aby nebolo priveľa komplikácií diabetu a aby nebola taká vysoká úmrtnosť. Treba zdôrazniť, že inzulín nie je liekom poslednej voľby. Inzulín je liekom, ktorý prichádza na rad, keď zlyhá liečba tabletkami, kombinačná liečba tabletkami a keď vo vzťahu ku glykovanému hemoglobínu nedosahujeme dostatočnú metabolickú kompenzáciu. Prechod na liečbu inzulínom pomôže čo najrýchlejšie dostať dôležité parametre na takú úroveň, aby bol diabetik ochránený pre možnými chronickými komplikáciami.

 

Dômyselné pomôcky

Dnes je liečba inzulínom zabezpečená na najvyššej úrovni. Pacienti dostávajú inzulínové perá, technika aplikácie je veľmi jednoduchá. Zo zdravotného poistenia majú nárok na glukometer, takže selfmonitoring je zabezpečený a ľudia nemusia mať obavu z toho, že padnú do hypoglykémie.

Výber inzulínov je rôzny, vieme uprednostniť takzvaný bazálny režim, takže pacient si môže na začiatku pichať inzulín s 24-hodinovým účinkom iba 1x denne. K tomu na vyrovnanie pridávame buď metformínovú látku, alebo inú tabletku, v závislosti od profilu pacienta. Pacientom treba vysvetliť možnosti. Inzulín si môžu pichať 1x denne, prípadne môžeme využiť premixované inzulíny, ktorá sa aplikujú 2x denne, ale zabezpečujú účinnú a dostatočnú metabolickú kompenzáciu.

 

Čo najlepšie výsledky

Počet aplikácií nie je znakom závažnosti cukrovky, ako sa ľudia mylne domnievajú. Liečba inzulínom sa nastavuje prísne individuálne s cieľom dosiahnuť do najlepšie výsledky. Ak je pacient dobre kompenzovaný, v dobrom slova zmysle mu to ovplyvní aj iné ochorenia, ako sú napríklad kardiovaskulárne, nehovoriac o polyneuropatii.

MUDr. Jaroslav Fábry

Diabetologická a metabolická ambulancia Bratislava

01 - Modified: 2006-08-11 05:21:51 - Feat.: 0 - Title: Černá chystá ďalší bestseller
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 14:12