StoryEditor

Glukagón majte vždy poruke

23.07.2015, 00:16
Autor:
(dia)(dia)
Poistka pre prípad závažnej hypoglykémie.

Glukagón je prirodzený hormón, ktorý má v ľudskom tele opačný účinok ako inzulín. Je antagonistom inzulínu, teda pôsobí proti jeho účinkom. To umožňuje premenu glykogénu na glukózu v pečeni. Glukóza sa potom uvoľňuje do krvného obehu. Tento hormón sa používa pri liečbe závažnej hypoglykémie, ktorá môže postihnúť najmä diabetikov liečených inzulínom, zvlášť diabetikov 1. typu.

 

Glukagón v injekčnej forme s obsahom 1 mililiter v kompaktnom balení je dnes súčasťou výbavy každého detského pacienta s diabetom 1. typu. Je vlastne akousi poistkou pre prípad ťažkej hypoglykémie, ktorej sa obávajú najmä rodičia detí s diabetom.

Podľa primára Detského diabetologického centra SR pri DFNsP v Bratislave MUDr. Ľubomíra Baráka, CSc. je príznačné prirovnanie jedného z rodičov dieťaťa s diabetom, že glukagón je ako požiarnici. Keď nehorí, nemajú čo robiť, ale keď horí, zachraňujú životy. „Glukagón možno rodičia či blízki dieťaťa s diabetom nepoužijú niekoľko rokov, no zrazu dieťa dostane hypoglykémiu a glukagón mu zachráni život,“ hovorí Ľ. Barák.

 

Nie cukor, ale hormón

Väčšina rodičov si pri prvej zmienke o glukagóne myslí, že ide o silne koncentrovaný cukor, ktorý ich dieťaťu pomôže. Rýchlo si ale osvoja informáciu, že majú k dispozícii hormón, ktorý pôsobí proti inzulínu. Ak je inzulínu v tele veľa, vznikne hypoglykémia, ktorej glukagón zabráni. Vnútorné zdroje v tele dieťaťa nie sú dostatočné, preto sa musí podať zvonku. Ide o situáciu, keď dieťa už nie je schopné prijať sladký roztok cez ústa. V stave vážnej hypoglykémie sa organizmus snaží zachovať životne dôležité funkcie, takže dýchacie cesty zostávajú otvorené, nie však cesty tráviace. Tie sa v tomto stave zatvoria a dieťa by sa pri pokusoch dostať mu do úst sladkú tekutinu mohlo zadusiť.

 

Režimové chyby

Prečo vlastne závažná hypoglykémia vzniká? „Môže ju spôsobiť režimová chyba. Málo stravy a viac pichnutého inzulínu, alebo veľmi intenzívny pohyb, či veľká fyzická záťaž. Ale niekedy môže byt príčina nejasná, keď dôjde v tele k odbúraniu protilátok proti inzulínu. Táto situácia sa nijako nedá predvídať, ale vzniká skôr raritne,“ vysvetľuje Ľ. Barák.

U mladých ľudí s diabetom sa môže závažná hypoglykémia prihlásiť aj po požití alkoholu. Glukagón je v takých prípadoch naozaj nutný, ale zväčša sa po ňom siaha pri režimovej chybe. Stáva sa, že dieťa si ráno pichne inzulín a ešte na chvíľu zaspí bez toho, aby sa najedlo. To je príklad situácie, kedy príde rad aj na glukagón.

 

Vhodné skladovanie

Odborník je jednoznačne za to, aby si dieťa pri manifestácii diabetu pri odchode z nemocnice so sebou odnášalo aj recept na glukagónový hypokit. Rodičia sa predtým počas edukácie dozvedia, ako a kedy ho použiť, ale aj ako ho správne skladovať. Uzatvorené balenie musí byť chránené pre svetlom a teplom, preto je dôležité uložiť ho do chladničky s teplotou v rozmedzí od 2 do 8 stupňov. Mraznička nie je vhodné miesto. Presné usmernenie rodičov, ako a kde glukagón odložiť, neraz pomôže lekárovi, aby ich v prípade potreby usmernil. „Stane sa, že skôr, než rodičia glukagón použijú, mi zavolajú v panike, že dieťa je v hypoglykémii. Ja ich navigujem k chladničke a potom už situáciu zvládnu,“ konštatuje Ľ. Barák.

 

Aplikácia do svalu

Dávkovanie glukagónu sa odvíja od hmotnosti a veku dieťaťa. Malému dieťaťu, spravidla pod 25 kilogramov stačí podať 0,6 mililitra, deťom starším ako 6 až 8 rokov, rest. s váhou nad 25 kilogramov možno podať celú dávku. Aplikácia glukagónu sa vykonáva do svalu, preferuje sa aplikácia do gluteálnej oblasti (sedacia časť), alebo do stehna. Ak to nejde inak, injekciu je možné aplikovať aj cez oblečenie. „Keď sa dieťa z hypoglykémie preberie, môže pociťovať isté nežiaduce účinky. Patrí k nim nutkanie na zvracanie, ktorý spravidla do 10 minúť ustúpi. Dieťa môže aj zvracať, vtedy treba pre istotu zavolať sanitku,“ odporúča Ľ. Barák.

 

Nie je to luxus

Injekciu s glukagónom využije podľa Ľ. Baráka približne 10 percent detských pacientov s diabetom. V minulosti sa objavili diskusie o tom, či to nie je zbytočný luxus. Cena ľudského života je ale nevyčísliteľne väčšia, preto balenie glukagónu nevyhnutne patrí k výbave detského diabetika. Hoci jeho aplikácia nebýva častá, jeho existencia je dôležitá. Svoj význam má dokonca aj tesne pred expiráciou. „Keď nám rodičia prinesú balenie glukagónu dva mesiace pre expiráciou, vieme ho využiť na diagnostické účely pri deťoch s poruchami rastu. Po expirácii ho používame na edukačných stretnutiach s novo zistenými diabetikmi 1. typu a ich rodičmi, keď im vysvetľujeme aplikáciu. Dá sa povedať, že ani jedno balenie neskončí bez využitia,“ vysvetľuje Ľ. Barák.

(red.)

01 - Modified: 2007-07-24 08:37:00 - Feat.: 0 - Title: Slovenská mena posilňuje, českí turisti miznú
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 03:00