StoryEditor

Diabetici v ohrození - príliš studené, horúce, sladké či tvrdé môže poškodiť ústnu dutinu

17.11.2015, 23:44
Autor:
(dia)(dia)
Ústna dutina je jedným z miest otvorenej komunikácie nášho organizmu s okolitým prostredím a plní niekoľko mimoriadnych funkcií.

Najväčšie fyzikálne, chemické a biologické nároky na ústnu dutinu kladie príjem, rozdrobovanie a úvodná fáza trávenia potravy.

Zvýšené fyzikálne a/alebo chemické zaťaženie (napr. príliš horúce, studené, tvrdé, kyslé, slané, sladké jedlá a pod.) môže priamo poškodiť štruktúry ústnej dutiny pri jednorazovom i opakovanom kontakte. Väčšinu týchto záťaží možno regulovať 

vlastným rozhodnutím. V porovnaní s tým kolonizácia ústnej dutiny mikroorganizmami prebieha trvalo a nezávisle od našej vôle. Preto je ústna dutina po celý život prirodzene infekčným prostredím.


Znížená odolnosť
Diabetes mellitus (cukrovka) je ochorenie, ktorého podstatou je porucha metabolizmu sacharidov. V dôsledku dlhodobo zvýšených hladín glukózy (hyperglykémie) tvorí telo diabetika namiesto bežných produktov (bielkovín a tukov) také, na ktoré sú nezvratne nadbytočne naviazané molekuly cukru. Takto pozmenené molekuly sa súhrnne označujú skratkou AGE (odborne
advanced glycation end-products). Tieto molekuly môžu priamo spôsobovať zápaly. Diabetici majú preto v porovnaní so zdravými osobami zníženú odolnosť voči infekciám a zároveň sa im poranenia hoja pomalšie.
Klinické štúdie dokladajú, že najmä diabetici 2. typu častejšie trpia zápalmi ďasien (gingivitídou) a podporných mäkkých tkanív (parodontitídou), zubným kazom a poruchami funkcie slinných žliaz.

 

Základnými funkciami ústnej dutiny sú:
rozoznávanie chutí,
príjem potravy (žuvanie, trávenie s pomocou slín, prehĺtanie),
dýchanie,
reprodukcia hlasu a reči,
nadmerná fyzická či športová záťaž


Vplyv na kompenzáciu
Úzky vzájomný vzťah medzi zdravotným stavom ústnej dutiny, kontrolou diabetu a celkovou prognózou sa preukázal opakovane. Zle kompenzovaný diabetes vedie v krátkej dobe k zhoršeniu parodontitídy a nekontrolovaná parodontitída zvyšuje inzulínovú rezistenciu a zhoršuje kontrolu diabetu. Pozitívnym zistením je fakt, že to platí aj opačne. Najmä v prípade diabetikov 2. typu má preliečenie parodontitídy priaznivý vplyv na kontrolu diabetu. Úspešná dlhodobá kompenzácia diabetu potom znižuje riziko výskytu množstva ďalších závažných komplikácií, a to najmä kardiovaskulárnych a obličkových.


Dôsledná starostlivosť
Pre pacientov s diabetom platí naliehavé odporúčanie venovať zvýšenú pozornosť hygiene ústnej dutiny. Sklon k pomalšiemu hojeniu poranení nabáda k zvýšenej opatrnosti pri používaní mechanických prostriedkov ústnej hygieny (zubná a medzizubná kefka, dentálne nite) a k potrebe zvládnuť správne techniky práce s týmito pomôckami.

Zvýšenú pozornosť zo strany diabetikov si zaslúžia aj ďalšie prostriedky ústnej hygieny ako zubné pasty a ústne vody. Komplexná stomatologická intervencia a úspešné preliečenie zápalov v oblasti ústnej dutiny môžu diabetikovi 2. typu stabilizovať a zlepšiť kompenzáciu diabetu dokonca až do takej miery, ako keby k doterajšej liečbe začal užívať ďalšie antidiabetikum.

Diabetes mellitus je nepochybne závažné ochorenie, spojené s mnohými komplikáciami a rizikami. Ak k jeho kontrole a k zlepšeniu celkovej prognózy môžeme prispieť takou základnou vecou akou je zlepšenie ústnej hygieny, nemali by sme túto možnosť nechávať nevyužitú.

01 - Modified: 2007-11-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Redingová skúša Kroesovej model
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 01:24