StoryEditor

Pozor! Očné komplikácie prichádzajú bez sprievodných prejavov

19.02.2015, 23:04
Autor:
(dia)(dia)
Najzávažnejšia komplikáciou, ktorá vám hrozí, ak krvnému cukru popustíte uzdu, sa nazýva diabetická retinopatia.

Pod vplyvom hyperglykémie dochádza v oku k zmenám, ktoré sa v neskoršom štádiu už často zvrátiť nedajú. To platí pre diabetikov 1. aj 2. typu. „Čím je hladina glykovaného hemoglobínu vyššia, tým väčšie poškodenie oka hrozí. Rovnako môže byť postihnutá predná i zadná časť oka, dúhovka, sklovec a sietnica,“ upozorňuje očná lekárka MUDr. Veselina Turanská. „Poškodenie sietnice spočíva v tom, že ukladaním cukru v krvi dochádza k poškodeniu ciev, akoby k „nahlodávaniu“ ich stien, v dôsledku čoho vznikajú rôzne výdute, tzv. mikroaneuryzmy. Cez takto poškodené cievy dochádza k presakovaniu ich obsahu, čo je najnebezpečnejšie.“ Dochádza totiž k ťažkému poškodeniu sietnice.

 

Náhodné zistenie

Očné komplikácie sa v začiatočných štádiách objavujú bez sprievodných prejavov. Vy vidíte dobre, no v oku môžu prebiehať zmeny dávno predtým, ako si čo i len niečo všimnete, alebo dávno predtým, ako vám zistia cukrovku. Áno, čítate dobre. Neraz sa totiž stáva, že vám diabetickú retinopatiu ako dôsledok diabetu, o ktorom ani len netušíte, že ho máte, zistia na náhodnom očnom vyšetrení. „Keď má človek roky zvýšenú hladinu krvného cukru, okolo 7 až 8 mmol/l, nemusí vôbec pociťovať prejavy diabetu, no v organizme a konkrétne aj v očiach dochádza k poškodeniu. Tým, že sú cievy sietnice poškodené, sietnica nemá dostatočnú výživu, trpí nedostatkom kyslíka a vzniká ischémia. Práve v jej dôsledku sa postupne tvoria nové cievy, ktoré nie sú plnohodnotné a tým pádom praskajú a prepúšťajú krv do sklovca,“ vysvetľuje oftalmologička.

 

Horšie videnie

Vtedy sa už objavia aj prvé prejavy diabetickej retinopatie. „Človek zo dňa na deň výrazne horšie vidí, sťažuje sa na zníženú zrakovú ostrosť. V dôsledku presakovania krvi vzniká opuch žltej škvrny (edém makuly) a vtedy už ide o pokročilejšie štádium diabetickej retinopatie. Prognóza je oveľa horšia, aj keď v jednotlivých štádiách sa dá vždy niečo urobiť,“ hovorí MUDr. V. Turanská. Najviac ohrozujúce je to, keď sa okolo nových ciev vytvorí fibrotické tkanivo. To ťahom pôsobí na sietnicu, následkom čoho môže dôjsť k trakčnému odlúpeniu sietnice a človek môže oslepnúť.

 

Je vaša glykémia dlhodobo v norme? Ak áno, diabetickej retinopatii sa obávať nemusíte.

 

Chodievajte na kontroly

Práve pre hrozby, ktoré na vás číhajú, by ste preventívne kontroly u očného lekára podceňovať nemali. „Diabetika by mal diabetológ na kontrolu očného pozadia posielať raz ročne. Ak zistíme, že sa v oku objavili počiatočné štádiá, napríklad drobné bodky, tzv. bodkovité hemoragie, ide o prvý znak, že sa v oku niečo deje. Vtedy by mal diabetik chodiť na kontrolu raz za 9 mesiacov. V prípade, že nájdeme väčšie zakrvácanie, nejaký edém makuly, teda nález, ktorý je nutné liečiť laserom (laserkoaguláciou), diabetik by mal chodiť na kontroly raz za štyri až šesť mesiacov,“ radí MUDr. V. Turanská. Vďaka preventívnym prehliadkam môžete predísť ďalšiemu poškodeniu. „Kontroly sú veľmi dôležité. Keď vidíme, že sa v oku niečo deje, vieme okamžite zasiahnuť a zastaviť tvorbu ďalších nekvalitných ciev v sietnici. Nedôjde tak k ďalšiemu poškodeniu, k sekundárnemu glaukómu či k trakčným zmenám.“

 

To, či sa vo vašich očiach prejavia známky diabetickej retinopatie, závisí od dĺžky trvania diabetu a od hodnoty glykovaného hemoglobínu.

 

So špeciálnou šošovkou

Na bežnej preventívnej kontrole v očnej ambulancii vás podľa MUDr. Turanskej čaká základné vyšetrenie zrakovej ostrosti, vyšetrenie predného segmentu a najdôležitejšie vyšetrenie očného pozadia. „To vyšetrujeme štrbinovou lampou so špeciálnou šošovkou, ktorá pozadie niekoľkonásobne zväčší. Vďaka tomu vidíme celú sietnicu, cievy, zrakový nerv a makulu. Akonáhle zaregistrujeme zmeny, používame ďalšie vyšetrovacie metódy, ktoré nám bližšie určia, o aké poškodenie ide. V prípade, že objavíme makulárny edém, pošleme pacienta na OCT makuly, ktoré nám ukáže, akého rozsahu je opuch a na základe toho zvolíme ďalší postup.“

 

Priamo do oka

OCT metóda patrí v súčasnosti medzi novšie a moderné metódy, uplatňuje sa však len pri poškodení makuly. „Ďalšou metódou je tzv. fluorangiografia, kedy sa do žily pichá kontrastná látka a tá nám ukáže miesta, kde dochádza k presakovaniu z poškodenej cievy,“ vysvetľuje lekárka.

V niektorých prípadoch sú pri edéme makuly indikované antirastové faktory, tzv. antiVEGF, ktoré sa aplikujú priamo do oka. „Majú veľmi dobré výsledky. Pri diabetickej retinopatii však najčastejšie využívame laser (laserkoagulácia), a to už v počiatočných štádiách.“

 

Vo vašich rukách

Pripravte sa však na to, že liečba je individuálna u každého pacienta a dlhodobá. Ako hovorí oftalmologička, niekomu zaberie výborne, inému nie. Všetko závisí hlavne od nastavenia diabetu. „Hovorí sa, že diabetes je ochorenie, ktoré má človek v rukách. On drží kormidlo a je len na ňom, či si vstúpi do svedomia a bude sa snažiť o optimálnu kompenzáciu diabetu. Dôležitá je, samozrejme, fyzická aktivita a pravidelné kontroly u diabetológa.“

 

Predchádzajte komplikáciám:

nezanedbávajte liečbu diabetu

pravidelne kontrolujte glykémiu

zdravo sa stravujte

dodržiavajte rady a inštrukcie diabetológa

chodievajte na preventívne prehliadky

športujte

 

Štádiá diabetickej retinopatie (DR):

neproliferatívna DR

neproliferatívna DR s makulárnym edémom

proliferatívna DR s neovaskularizáciou, teda s tvorbou nových ciev

 

Ak chcete riešiť diabetickú retinopatiu, základom pre efektívnu liečbu je znormalizovanie vašej glykémie.

 

Vedeli ste, že...

zvýšený cukor v krvi „nasáva“ šošovka a to môže mať vplyv aj na výšku dioptrii?

 

(ivk)

01 - Modified: 2007-03-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stredoeurópske akciové trhy
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2023-10-22 12:19:08 - Feat.: - Title: Krivé zuby môžu viesť k chronickým bolestiam hlavy. Vedeli ste to? 04 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 00:44