StoryEditor

Poradíme vám, čo robiť, aby sa vám miesto vpichu nezapálilo

06.08.2015, 00:01
Autor:
(dia)(dia)
Koža diabetika je viac ohrozená vznikom mnohých ochorení ako koža zdravého človeka.

Navyše v prípade „pumpákov“ je neustále dráždená každým vpichom zavádzajúcej ihly inzulínovej pumpy. V mieste vpichu sa totiž môže objaviť podráždenie, ktoré môže prerásť do závažného zápalového štádia. Ako tomu zabrániť a ako odstrániť drobné infekcie?

 

V súvislosti s novými a modernými liečebnými postupmi, medzi ktoré patrí liečba kontinuálnou podkožnou infúziou inzulínu - inzulínovou pumpou, sa niektorým diabetikom na koži v mieste vpichu alebo v okolí objavuje podráždenie, začervenanie, zahnisanie alebo až absces (dutina vzniknutá v dôsledku zápalu vyplnená hnisom). Najčastejšie ide o kontaktnú dermatitídu, infekciu alebo alergickú reakciu na materiál zavádzajúcej ihly, mäkkej kanyly, samolepiacej časti infúzneho setu alebo hadičky, a to aj napriek veľmi kvalitným a zdravotne nezávadným materiálom. Tieto problémy trápia nielen diabetikov, ale aj diabetológov.

 

Koža je citlivý samostatný orgán ľudského organizmu. Plní niekoľko funkcií:

kryciu

ochrannú - pred poranením, prenikaním mikroorganizmov, vysušením, stratami tekutín, atď.

metabolickú - výmenu kyslíka, vylučovanie odpadových produktov metabolizmu,   vstrebávanie látok z vonkajšieho prostredia, atď.

termoregulačnú - odovzdávanie tepla následkom zmien v prekrvení pokožky

imunitná - aktivizuje vitamín D a podieľa sa na činnosti imunitného systému

zmyslovú – senzorický orgán hmatu

podieľa sa na regulácii hospodárenia s vodou - tepelné (vylučovanie potu) a vodné (vylučovanie tekutín a minerálov potom)


Mikroorganizmy sú všade

V prvom rade dodržiavajte vlastnú hygienu a hygienu prostredia. Je šokujúce vidieť výmenu infúzneho setu napríklad na plavárni, kúpalisku po celodennom máčaní a krémovaní sa, po športovom výkone či „za pochodu“ v centre mesta a prostriedkoch verejnej hromadnej dopravy. Ešte stále sa stáva, že výmena infúzneho setu prebieha na okne v toalete alebo je celý set voľne rozsypaný na jedálenskom či kancelárskom stole. Mikroorganizmy a choroboplodné zárodky naozaj nevidno, no sú všade a veľmi ľahko sa môžu dostať do organizmu.

 

Minimalizujte možnosť kontaminácie

Infúzny set vymieňajte až po skutočne dôkladnej očiste tela, t. j. po kúpaní alebo sprchovaní sa, v čistom prostredí a čistými rukami. Ideálne je pracovať s infúznym setom napríklad na čistej servítke a obsah kompletnej sady vyberať zo sterilného obalu postupne podľa potreby. Tak výrazne zminimalizujete možnosť kontaminácie ešte pred zavedením zavádzajúcej ihly a mäkkej kanyly. Miesto vpichu dezinfikujte liehom alebo napusteným dezinfekčným tampónom len jediným zotretím zhora dole a nechajte niekoľko sekúnd pôsobiť. Až potom zaveďte ihlu a mäkkú kanylu.

 

Použite ochranný film

Ďalšou možnosťou je chrániť pred kontamináciou priamo miesto vpichu. Umožňujú to ochranné filmy, ktoré vyrábajú poprední svetoví výrobcovia pod rôznymi obchodnými názvami a v rôznych veľkostiach.

Ochranný film je priehľadný, tenký, hypoalergénny, transparentný, polopriepustný, priliehavý obväz, ktorý neprepúšťa vírusy a baktérie. Umožňuje však, aby koža dýchala, vymieňala plyny a odparovala vodu. Transparentná polyuretánová fólia potiahnutá akrylátovým lepidlom koži vôbec neškodí. Minimalizuje mechanické poškodenie a podráždenie miesta vpichu, ale umožňuje sledovať ho, čo je v prípade liečby inzulínovou pumpou veľkým plusom.

Manipulácia s ním je veľmi jednoduchá. Po vybratí zo sterilného obalu ho prestrihnite po dĺžke na polovicu, odstráňte strednú ochrannú fóliu, aplikujte strednú časť na samolepiaci ovál infúzneho setu tesne ku plášťu kanyly tak, aby sa dala spojovacia časť so spojovacou ihlou v prípade potreby kedykoľvek pohodlne odpojiť. Odstráňte obidve zostávajúce ochranné fólie a tenký film dôkladne prilepte. Zaguľatené rohy zabraňujú odlepeniu tenkého filmu a uľahčujú jeho odstránenie pri ďalšej výmene infúzneho setu.

 

Antiseptikum zaúčinkuje

V prípade, že je miesto vpichu alebo okolie po vybratí mäkkej kanyly podráždené, začervenané alebo zahnisané, preliečte ho obväzmi s povidone-jódom. Je to 9,5 cm x 9,5 cm primárny, antiseptický, nepriliehavý obväz, napustený vo vode rozpustnou polyetylénovou glukózovou bázou, ktorá obsahuje 10 % povidone-jódu.

Povidone-jód je baktericídne antiseptikum so širokým spektrom účinku. Zatiaľ pri jeho použití nebola zistená žiadna rezistencia. Molekula povidonu zabezpečuje rovnomerné uvoľňovanie jódu. Polyetylénglykol (makrogol 400) poskytuje vhodné prostredie na to, aby sa jód dostal priamo k baktériám. 10 % povidone-jódu je ekvivalentom k 1 % voľného jódu.

Manipulácia s obväzom je tiež veľmi jednoduchá. V sterilnom obale je chránený dvoma bielymi fóliami pred kontamináciou pri vyberaní. Po očistení a usušení miesta vpichu a okolia a vybratí zo sterilného obalu odstrihnite trochu väčší kúsok ako je veľkosť miesta, ktoré chcete liečiť. Po odstránení jednej ochrannej fólie obväz priložte na miesto a zároveň odstráňte druhú ochrannú fóliu. Miesto ošetrené obväzom prekryte ešte ochranným filmom, aby ste mohli pozorovať zlepšenie. Zmena farby obväzu (vyblednutie) indikuje stratu antiseptickej schopnosti. Vtedy ho odstráňte alebo vymeňte.

Obväz s povidone-jódom nesmú používať ľudia, ktorí majú alergiu na jód, liečia sa alebo plánujú liečbu rádiojódom, majú ochorenia štítnej žľazy, herpetickú dermatitídu, počas tehotenstva a laktácie.

Prípadné zafarbenie kože a bielizne sa dá ľahko umyť vodou a mydlom.

Ochranné filmy a obväzy s povidone-jódom si môžete voľne kúpiť v lekárni alebo nechať predpísať na Poukaz na zdravotnícku pomôcku a zdravotnícku potrebu. Sú však preskripčné obmedzené a predpísať ich môžu len príslušní špecialisti (angiológ, dermatológ, chirurg, cievny chirurg alebo plastický chirurg).

Uchovávajte ich na suchom a tmavom mieste v pôvodných krabičkách a sterilných obaloch pri teplote do 25 stupňov Celzia.

Len intenzívna prevencia a správna liečba môžu odstrániť problémy s drobnými infekciami po vpichu. Avšak aj o ich vzniku a liečbe vždy informujte diabetológa a dohodnite sa s ním na správnom postupe.

Andrea Bukovská, farmaceutický laborant - špecialista, Martin

01 - Modified: 2007-08-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dotazník: Môj pracovný deň trvá 24 hodín
01 - Modified: 2022-12-01 14:30:15 - Feat.: - Title: Školáci s diabetes mellitus 02 - Modified: 2022-11-10 08:00:00 - Feat.: - Title: Inzulínová pumpa – predvoj umelého pankreasu 03 - Modified: 2015-10-19 22:27:01 - Feat.: - Title: Sneží vám na plecia? Vieme, ako na lupiny 04 - Modified: 2015-10-14 22:07:01 - Feat.: - Title: Inzulínová pumpa nemusí byť prekážkou v sexuálnom živote 05 - Modified: 2015-09-22 22:14:01 - Feat.: - Title: Pozrite sa na novú inzulínovú pumpu s revolučnou technológiou
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 12:39