StoryEditor

Máte diabetes? Na toto nezabudnite, ak sa chystáte na dovolenku

12.06.2015, 00:33
Autor:
(dia)(dia)
Vedzte, že aj s diabetom sa dá dovolenka stráviť kvalitne a príjemne, len sa na ňu musíte dostatočne pripraviť. Na čo všetko nezabudnúť?

Ak rozmýšľate, či na dovolenku vôbec vycestovať, pretože vy alebo niekto z vašej rodiny má diabetes, určite neváhajte. Samozrejme, pod podmienkou, že máte túto diagnózou pod kontrolou a glykémiu si viete nastaviť do optimálnych hodnôt. „Aj diabetik sa môže vrátiť z dovolenky zdravší a vitálnejší, dokonca sa môže naštartovať na lepšie zvládnutie svojho ochorenia,“ hovorí diabetologička MUDr. Katarína Černá.

 

Potvrdenie od diabetológa

V prvom rade pred vycestovaním navštívte svojho diabetológa a vypýtajte si od neho potvrdenie, ktoré by malo obsahovať aktuálne informácie o vašej chorobe a liečbe. „Mali by tam byť aj informácie o druhu lieku s účinnou látkou, pretože nie všetky lieky sú dostupné pod rovnakým názvom v rôznych krajinách. Samozrejmou súčasťou potvrdenia by mali byť aj informácie o dávke lieku a inzulínu. Toto potvrdenie by malo byť napísané v angličtine alebo v jazyku krajiny, ktorú diabetik plánuje navštíviť,“ upozorňuje MUDr. Černá.

 

Spíšte si zoznam

Či už budete tráviť dovolenku na Slovensku alebo v zahraničí, mali by ste si urobiť zoznam liekov a zdravotníckych pomôcok, ktoré si potrebujete zobrať so sebou. Ich balenie si nenechávajte na poslednú chvíľu. „Diabetikom odporúčam, aby si vopred spočítali dávku inzulínu, liekov, testovacie prúžky a pre prípad ich straty alebo poškodenia si ich pribalili naviac. Všetko by si mali uložiť do príručnej batožiny, nie do batožiny, ktorú odovzdávajú na letisku alebo v autobuse. Ampulky s inzulínom sa môžu rozbiť alebo sa môže stratiť kufor. Diabetik na inzulínovej pumpe by si mal zobrať aj inzulín, ktorý sa dá podať inzulínovým perom,“ radí diabetologička.

 

Dobrý výber

Rozhodne si vyberte krajinu, kde je zabezpečená dostatočná hygiena a prístup k zdravotnej starostlivosti. Ak patríte medzi cestovateľov do exotickejších krajín, kde je nutné alebo odporúčané očkovanie, dajte sa zaočkovať. MUDr. Katarína Černá radí, aby ste sa vyhýbali adrenalínovým destináciám, hlavne zaostalým a rozvojovým krajinám. Myslite tiež na to, ako dlho budete do vysnívanej krajiny cestovať. „Dlhá cesta lietadlom je pre diabetika so závažným poškodením sietnice oka alebo po nedávnej operácii oka nebezpečná. Rovnako neodporúčame dlhý let diabetikom s častými hypoglykémiami.“

 

Voda a minerálky

Ďalší bod, na ktorý by ste sa mali pripraviť, je dostatočný príjem tekutín a jedla. „Priebežne počas celého dňa v aute, autobuse či v lietadle by mali všetci cestujúci piť tekutiny. Odporúčam vyhýbať sa sladeným nápojom a alkoholu. Ideálne sú minerálky, avšak s nižším obsahom sodíka,“ hovorí MUDr. K. Černá. V dovolenkovej destinácii si v obchodoch, aj v reštauráciách kupujte len vodu v uzavretých fľašiach.

 

Časový posun

Trápia vás otázky, ako zladiť stravovanie a aplikáciu inzulínu v prípade, že cestujete do krajiny s časovým posunom? „Diabetik by sa mal riadiť hodinkami, na ktorých má nastavený domáci čas až do času v mieste pobytu. Ak bude prechádzať menej ako šesť časovým pásiem, mal by si aplikovať inzulín približne v tom istom čase ako doma. Pri posune času šesť a viac hodín by mal prejsť na miestny čas od rána nasledujúceho dňa,“ odporúča MUDr. K. Černá a dodáva: „Samozrejme, mal by si intenzívnejšie sledovať hladiny cukru v krvi.  Hyperglykémiu treba riešiť aktuálne dopichovaním rýchleho inzulínu a  s aplikáciou dlhého inzulínu je potrebné radšej vyčkať. V prípade, že diabetik užíva perorálne antidiabetiká, mal by na miestny čas v krajine prejsť ihneď.“ Ak vám letecké spoločnosti ponúkajú aj diabetickú stravu, objednajte si ju vopred. Inzulín v lietadle používajte vtedy, keď sa podáva jedlo.

 

Pozor na hypo

Horúce dni si dosýta ožívajte, no uvedomte si, že úmerne so zvyšovaním teploty vzduchu stúpa aj spotreba cukru. „Telo vtedy potrebuje viac energie a diabetik môže pociťovať slabosť, nevoľnosť, únavu, ktoré môžu prejsť do hypoglykémie. Zdôrazňujem, že treba piť dostatok tekutín, jesť ľahko stráviteľné jedlá a zeleninu, vyhýbajte sa ťažkým, vyprážaným jedlám a alkoholu,“ upozorňuje diabetologička.

 

Inzulín v termoske

Viete, ako zaobchádzať s inzulínom pri tropických horúčavách? „Inzulín sa prehriatím môže ľahko znehodnotiť, preto ho treba skladovať v tmavej miestnosti alebo v chladničke. Pri bazéne a na pláži je vhodné použiť malú termosku so širším hrdlom ako na zmrzlinu alebo špeciálne chladiace tašky a puzdrá,“ radí lekárka. Myslite tiež na glukometer, pri vyššej teplote sa totiž môže pokaziť, preto by ste si ho mali odložiť v tieni alebo v tmavšej a chladnejšej miestnosti.

 

Kartička v angličtine

Ak sa nebodaj vyskytnú počas vášho pobytu nejaké komplikácie, dehydratácia, teplota, tráviace ťažkosti, vyhľadajte ihneď pomoc lekára. Podľa odporúčaní MUDr. K. Černej je veľmi dobré, keď budete mať pri sebe malú kartičku v angličtine s informáciami, že ste diabetik a ako sa liečite.  „Dôležitá je však častá samokontrola glykémií glukometrom, dodržiavanie hygieny, dostatok tekutín a počas dlhšieho výletu je nutné, aby mal diabetik so sebou vždy niečo pod zub.“

 

Do príručnej batožiny:

inzulín

testovacie prúžky na vyšetrenie cukru v krvi a v moči

inzulínové perá

inzulínové striekačky

ihly na odber krvi z prsta

ihly k inzulínovému peru

príslušenstvo k inzulínovej pumpe

glukometer

perorálne intidiabetiká

glukagón

kocky cukru

 

Ak ste diabetik, na dovolenku radšej necestujte osamote.

 

Som diabetik

Letušky a personál na palube lietadla informujte vopred o tom, že ste diabetik. Túto informáciu podajte takisto delegátovi, sprievodcovi a na recepcii hotela. Hneď po ubytovaní si zistite, kde nájdete lekára a ako ho môžete v prípade potreby kontaktovať.

 

Počas letu pite dostatok tekutín, precvičujte si nohy, hýbte sa. Každú nevoľnosť, ktorú pocítite, ihneď nahláste.

 

(ivk)

01 - Modified: 2007-06-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Údajný svedok v kauze Hedviga
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 19:34