StoryEditor

Pozrite sa na novú inzulínovú pumpu s revolučnou technológiou

23.09.2015, 00:14
Autor:
(dia)(dia)
Revolučná technológia prinesie spokojný spánok nielen rodičom diabetických detí, ale aj dospelým, ktorí trpia syndrómom neuvedomenia si hypoglykémií

Ide o úplne nový rad inzulínovej pumpy s funkciou SMARTGUARD.


Nový dizajn
Už pri prvom pohľade zistíte, že vývojári inzulínovej pumpy MiniMed 640G sa pohrali nielen s funkčnosťou, ale aj s dizajnom. Ovládacie tlačidlá pripomínajú ovládanie MP4. Automatický zámok klávesov eliminuje riziko svojvoľného podania bolusovej dávky, či už podvedome, v spánku alebo počas dňa nechceným tlakom na inzulínovú pumpu.
Väčší, prehľadnejší displej ponúka najčastejšie používané funkcie Bolus a Bazál hneď na základnej obrazovke. Len jedným klikom máte možnosť pracovať s bolusovými dávkami a táto výhoda je zachovaná aj pri bazáli. Pohľadom na obrazovku dostávate pomocou farebných ikon celkový prehľad o stave batérie, inzulínu v zásobníku, ale aj o používanom zvuku.
Novinkou je neustále zobrazovanie stavu aktívneho inzulínu. Nameranú hodnotu aktuálnej glykémie vidíte na obrazovke 12 minút.


Zdokonalená ochrana
Používatelia kontinuálneho monitoringu majú stavový riadok rozšírený o informáciu o prepojení senzora a inzulínovej pumpy, o stave senzora. Aj keď sa môže zdať, že ikona znázorňujúca čas do ďalšej kalibrácie, nie je až taká potrebná, používatelia kontinuálneho monitoringu budú vedieť oceniť jej pridanú hodnotu.
Čo je vlastne funkcia SMARTGUARD? Keď si to preložíte z angličtiny, zistíte, že je to „šikovný strážca“. Úlohou tejto funkcie je
strážiť dávkovanie bazálnej dávky tak, aby glykémia neklesla pod stanovenú hranicu – hranicu hypoglykémie. Ak Smartguard zaznamená hodnotu glykémie, ktorá sa približuje k rizikovej hranici, zastaví dávkovanie bazálnej dávky. Samozrejme, že to dokázala inzulínová pumpa VEO, no MiniMED 640G vie viac. Dokáže opätovne spustiť dávkovanie bazálnej dávky, ak hodnota glykémie začala stúpať od hraničného limitu. Tento spôsob „stráženia“ glykémie predchádza rizikovým hypoglykémiám, ale aj
následným hyperglykémiám.


Osobné nastavenia
Pomocou ôsmich samostatných bazálnych dávok dokáže pokryť reálne potreby inzulínu pri rôznorodých aktivitách detí. Telesná výchova vždy v iný čas, prestáva byť strašiakom rodičov. Veľmi oceňujem, že je možné jednotlivé bazálne dávky
kopírovať, čo odstraňuje chybovosť pri ich definovaní. Nastavenie dočasnej bazálnej dávky je oveľa jednoduchšie aj pre matematicky menej zdatných používateľov. Výhodou je, že je možné si ich dopredu nastaviť a použiť v budúcnosti. Tí, ktorí mali doteraz rešpekt pred použitím kombinovaného alebo rozloženého bolusu pre percentuálny prepočet, môžu zahodiť svoj strach. Používateľ priamo pri definovaní percentuálnych hodnôt vidí nastavenie dávkovania bolusovej dávky.


Aj pre starších

Páči sa mi, že pri koncipovaní funkcionality inzulínovej pumpy sa myslelo aj na skôr narodených. Ich bolusové dávky sú väčšinou stabilné, v rovnakej hodnote. Inzulínová pumpa MiniMed 640G umožňuje preddefinovať bolusové dávky na hlavné a aj doplnkové jedlá. Výhodou je aj možnosť nastaviť si rýchlosť podávania inzulínu. Pri vyšších bolusových dávkach je to veľká pomôcka. Spomeniem už iba nový glukomer Controur Plus Link 2.4. Jeho dizajn nezaostáva za inzulínovou pumpou.
Samozrejmosťou je prenos nameranej glykémie do inzulínovej pumpy. Okrem toho skrýva v sebe aj diaľkový ovládač na podávanie bolusovej dávky a zároveň slúži aj ako USB kľúč na prenos dát do CareLink Personal. Jednoducho 3 v 1.
Myslím si, že inzulínová pumpa MiniMed 640G má všetky predpoklady stať sa hitom medzi malými aj skôr narodenými diabetikmi.


Ľubica Pilková
OZ diabetikinfo

01 - Modified: 2007-09-21 11:40:00 - Feat.: 0 - Title: Česi posielajú do boja o Oscara Anglického kráľa
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 00:07