Pixabay (ilustračná)
StoryEditor

Komentár Zuzany Hercegovej: Hypoglykémia nie je príležitosťou zamaškrtiť si

09.05.2021, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Každý z nás diabetikov pozná ten pocit, keď zrazu zoslabne. Keď pocíti, že sa mu ruky akosi jemne trasú, zadýcha sa na prvých schodoch a zatočí sa mu hlava. A každý z nás by mal vedieť, čo sa v tej chvíli deje...


Pokles cukru v krvi, hypoglykémiu, už každý z nás zažil a mal by na ňu správne reagovať. No okrem toho by to mal vysvetliť aj svojim blízkym, spolužiakom, priateľom...

Je dôležité povedať, že príznaky hypoglykémie sa prejavujú u každého diabetika inak a, žiaľ, viacero z nás má aj tzv. syndróm neuvedomovania si hypoglykémií. Práve u takýchto diabetikov je extrémne dôležité dbať o to, aby ich najbližší vedeli, ako aplikovať injekciu glukagónu, alebo ako i krabičkový džús môže kamarátovi, ktorý inak bežne vyzerá úplne zdravo a normálne, zachrániť život.


Tento článok však nemá strašiť


Povedzme si úprimne, nestalo sa vám niekedy, že ste si z celej duše priali, aby ste mali hypo práve v tej chvíli, keď na oslave priniesli plnú tácku koláčov? Nestalo sa vám niekedy, že ste si zmerali glykémiu a vďaka nízkemu výsledku ste si dopriali po obede aj dezert?

Síce som zástankyňou toho, že diabetik môže jesť všetko, len si to musí vykompenzovať pohybom, správnou dávkou inzulínu a ďalšími okolnosťami. Ale aj ja som ako malá behala hore-dole po schodoch s vidinou, že si tým privodím hypo a budem si môcť dať na desiatu čokoládovú tortu, ktorú sme ako prváci ZŠ vyhrali za zber papiera.

Už dlho viem, že to nie je správne riešenie. A s čistým svedomím môžem povedať, že som si už nikdy nechcela hypo privodiť umelo. Nikdy som si naschvál nedopichla inzulín len kvôli tomu, aby som si zamaškrtila. A je mi ľúto, že som už viackrát počula o tomto trende, najmä medzi tínedžermi. Tí si totiž často neuvedomujú, o aký závažný stav ide.

Situáciu treba riešiť ihneď!


Diabetik musí situáciu riešiť ihneď a nepodceňovať ju. Ide predsa o akútny stav, pri ktorom môže upadnúť aj do bezvedomia. Naopak, ak je pripravený na takúto možnosť, má pri sebe vždy sladký nápoj, hroznový cukor alebo iný zdroj rýchlo pôsobiaceho cukru, takže to môže zvládnuť bez akejkoľvek pomoci ďalšej osoby.


A čo z tohto vyplýva? Majte pri sebe vždy a za každých okolností niečo sladké. Vy už viete, čo zaberá na hypoglykémiu najlepšie.

Netrýznite sa, ale doprajte si sladkú horalku pred plánovanou turistikou na desiatu, dajte si s kamarátmi pri letných aktivitách zmrzlinu, snažte sa vždy vykompenzovať stravu pohybom a inzulínom. Nestojte v kúte a neodopierajte si zážitky, ktoré majú ostatní naokolo.

No radšej ich všetkých naučte, ako vám môžu v prípade potreby zachrániť život a pomôcť. Snažme sa teda spoločne viesť šťastný plnohodnotný život, v ktorom sa vyhýbame hyper- i hypoglykémiám.

Držím nám palce!

Vaša Zuzka

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
27. apríl 2024 05:12