Pixabay
StoryEditor

Sprievodca diabetom 1. typu

09.04.2021, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Tento typ predstavuje približne 10% všetkých prípadov cukrovky. Postihuje všetky vekové skupiny, no prejavuje sa hlavne u deti.

Ak máte cukrovku 1. typu, váš pankreas nedokáže vytvárať inzulín. Tento životne dôležitý hormón pomáha bunkám premieňať cukor na energiu. Bez neho sa cukor hromadí v krvi a môže dosiahnuť nebezpečnú hladinu. Aby sa predišlo život ohrozujúcim komplikáciám, musia ľudia s cukrovkou 1. typu užívať inzulín celý život.

1. Aké sú varovné príznaky


Majú tendenciu objavovať sa náhle a môžu zahŕňať:
väčší smäd ako obvykle
neutíchajúci smäd
suché ústa
acetónový dych
časté močenie

2. Zvýšte pozornosť


Pretože hladina cukru v krvi zostáva vysoká, cukrovka 1. typu často vedie k:
výraznej strate váhy
väčšiemu apetítu
nedostatku energie, ospalosti, únave

3. Problémy s pokožkou


Mnoho ľudí s diabetom 1. typu má nepríjemné kožné problémy, vrátane:
bakteriálnych infekcií (napríklad zápal močových ciest a pod.)
plesňových infekcií
svrbenia, suchej pokožky
dievčatá majú väčšiu pravdepodobnosť genitálnych kvasinkových infekcií

4. Nebezpečné komplikácie


Ak nie je kontrolovaná hladina cukru v krvi, môže cukrovka spôsobiť vážnejšie príznaky, ako napríklad:
necitlivosť alebo mravčenie v nohách
rozmazané videnie
bolesť v hrudi
omdlievanie
ak je hladina cukru v krvi príliš vysoká alebo príliš nízka, môže osoba upadnúť do diabetickej kómy

5. Ketóny a ketoacidóza


Bez liečby cukrovka 1. typu pripravuje bunky o cukor, ktorý potrebujú na energiu. Telo namiesto toho začne spaľovať tuky, čo spôsobuje hromadenie ketónov v krvi. Ide o kyseliny, ktoré môžu otráviť organizmus. Ak sa pridružia ešte ďalšie zmeny v krvi, môže vyvolať život ohrozujúci stav nazývaný diabetická ketoacidóza. Je potrebná okamžitá návšteva lekára alebo pohotovosti.

6. Cukrovka 1. typu vs. 2. typu


Pri cukrovke typu 1 imunitný systém ničí bunky v pankrease, ktoré vytvárajú inzulín. Pri cukrovke typu 2 nie je pankreas napadnutý. Spravidla vytvára dostatok inzulínu, ale telo ho nevyužíva správne. Príznaky týchto dvoch foriem sú podobné, ale zvyčajne sa objavia rýchlejšie u ľudí s typom 1.

7. Čo spôsobuje cukrovku 1. typu


Pri cukrovke typu 1 u človeka vzniká stav absolútneho nedostatku inzulínu na základe rozbehnutia tzv. autoimunitného procesu, pri ktorom sa v organizme ničia vlastné zdravé bunky. Žiaľ, zatiaľ nikto nevie s istotou povedať, prečo tento proces vzniká. Je viacero teórií.
Prvá predpokladá, že to môže byť dôsledkom vírusového ochorenia (pôsobenie vírusu naštartuje začatie tohto procesu). Iná teória zasa uvažuje nad silným stresom, ktorý môže byť rozbiehajúcim faktorom tohto procesu.

8. Kto môže dostať cukrovku 1. typu


Môže sa objaviť kedykoľvek počas života, bez ohľadu na vek. Väčšinou sa však diagnostikuje deťom pred 19. rokom. Ovplyvňuje rovnako chlapcov aj dievčatá, je častejšia u bielych, ako u iných etnických skupín. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO je cukrovka 1. typu zriedkavá u väčšiny Afričanov, pôvodných Američanov a Ázijcov.

9. Ako sa diagnostikuje


Lekár pravdepodobne najskôr zistí hladinu cukru v krvi. Pri cukrovke býva vysoká. S odberom na glykémiu zrealizuje aj odber krvi na hodnoty acidobázickej rovnováhy (ABR), čo je ukazovateľ pacientovho vnútorného prostredia.

10. Dlhodobé problémy


Dlhodobo vysoká hladina cukru v krvi môže poškodiť mnoho systémov v tele. Pri cukrovke sa zvyšuje pravdepodobnosť niektorých zdravotných komplikácií:
srdcové choroby, mŕtvica či infarkt
zlyhanie obličiek
slepota alebo iné problémy so zrakom
ochorenie ďasien a strata zubov
poškodenie nervov rúk, nôh a iných orgánov

11. Liečba inzulínom


Každý, kto má cukrovku 1. typu, musí brať inzulín. Väčšina ľudí si ho aplikuje formou injekcie viackrát denne. Lekár by mal každému vysvetliť, ako si upraviť množstvá inzulínu podľa nameranej hodnoty. Cieľom liečby je zabránenie vzniku akútnych aj chronických komplikácií a zlepšenie kvality života.


12. Ako spozorujem hypoglykémiu


To sa stane, keď inzulín zníži hladinu cukru v krvi na nebezpečnú hladinu (pod 3,5 mmol/l). Môže ísť o mierne príznaky, stredné až po ťažké stavy.
Varovné príznaky zahŕňajú:
prílišné vyčerpanie
neschopnosť jasne hovoriť
nesústredenosť
strata svalovej koordinácie
potenie, kŕče, tras, bledosť
záchvaty
strata vedomia

13. Ako liečiť hypoglykémiu


Cieľom je rýchla obnova hladiny glykémie. Hypoglykémiu je potrebné riešiť hneď, pričom najvhodnejšia je kombinácia jednoduchých a komplexných sacharidov (potraviny s vysokým glykemickým indexom ako hroznový cukor, nápoj s obsahom cukru, cukor, k tomu rožok alebo krajec chleba so syrom a pod.).
Základom prevencie je správne poučenie pacienta a jeho príbuzných, pravidelné sledovanie glykémie s úpravou režimu a liečby podľa aktuálnych potrieb pacienta.

POTRAVINY S OBSAHOM 10 – 15 g CUKRU (sacharidov)
150 g hrušky, banánu, cereálna tyčinka, 1,5 dl čokoladového mliečneho nápoja alebo prírodnej ovocnej šťavy, 1 jogurt, 20 g suchých keksov, 30 g čokolády

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 01:55