Väčšinu jedálnička a samotných pokrmov tvorí práve zelenina. Ako príloha, ale aj ako samotný chod. Zelenú listovú zeleninu môžete jesť každý deň bez obmedzenia. Základom šalátov, ktorých by ste mali mať veľké porcie, môžu byť reďkovky, kel a špenát. Ideálnou zeleninou je uhorka. Tvorí ju predovšetkým voda, bez žiadnych kalórií navyše. „Sú ale druhy zeleniny, ktoré sú bohaté aj na cukry, a ktoré teda je možné zaraďovať príležitostne. Je to napríklad kukurica, fazuľky či hrášok. Šaláty tiež budú strácať svoj zmysel s najrôznejšími vylepšeniami. Napríklad v podobe majonézy, kupovaných dresingov, omáčok, dochucovadiel, vyprážaného mäsa alebo vyprážaných krutónov," upozorňuje Mgr. Zuzana Bohátová, hlavná nutričná poradkyňa NATURHOUSE, https://www.naturhouse.sk/.Flickr.com
StoryEditor

Zelenina glykémiu nezvýši

18.02.2021, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Glykémiu si môžeme rozhádzať rovnako chlebom, zemiakmi, ryžou, cestovinami, ale aj ovocím. Je potrebný čas pre spoznávanie potravín a ich množstvo s obsahom sacharidov.

Preto sa počítajú sacharidové jednotky v jedle, aby to mal diabetik ľahšie. Aby si vedel potraviny podľa potreby zameniť. Keď zje napr. 1 celozrnný rožok, ktorý zodpovedá 2 SJ, inokedy môže zjesť 40 g chleba alebo 2/3 z malej bagety.

Na desiatu si diabetik môže 1 SJ bieleho jogurtu zameniť za pohár mlieka alebo kefíru. Môže zjesť 1 malé jablko alebo pomaranč či malú hrušku, ale už si to nemôže zameniť za 1 banán alebo 1 grapefruit, lebo to sú už 2 SJ a glykémiu by mal pravdepodobne cca o 2 mmol/l vyššiu.

Prílohy k hlavnému jedlu môže tiež zamieňať

Pri obede si započíta do počtu SJ polievku za 0,5-1-2 SJ. Porciu mäsa pri obede alebo večeri nepočíta do počtu SJ a neočakáva vyššiu glykémiu, keď si k nemu nepridá šťavu, ktorá bola zahustená škrobovinou, či je to múka, zemiakový alebo kukuričný škrob.

Prílohy k hlavnému jedlu môže tiež zamieňať. Dva malé zemiaky za 4 lyžice udusenej ryže alebo varených cestovín, čo sú 2 SJ. Veľkosť porcie prispôsobí svojmu počtu SJ určených na hlavné jedlo a dávke inzulínu.

Zelenina je zdravá a patrí do jedálneho lístka každého stravníka

Šalát hlávkový, uhorkový alebo napríklad kapustový mu nezvýši glykémiu. Zelenina je zdravá a patrí do jedálneho lístka každého stravníka.

Zohráva pozitívnu úlohu pri glykémii a tiež pomáha pri chudnutí pre jej nízku energetickú hodnotu. Glykémiu zvýši len mrkva, cvikla, kukurica a hrášok.

Niektorý diabetik má jesť jedlo v troch hlavných jedlách, iný 5-6 porcií jedla počas dňa. Aj diabetik, ktorý má jesť len 3 hlavné jedlá a je liečený inzulínom, pri neplánovanej fyzickej aktivite sa musí včas dojesť sacharidovou potravinou, aby mu glykémia neklesla.

Na hodinu pracovnej činnosti pridať 1-2 SJ a glykémia môže byť v norme aj pri športovaní alebo inej pracovnej činnosti.


Mária Štefáková,
Národný endokrinologický a diabetologický ústav, Ľubochňa

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:58