V skratke ide skôr o to, aby ste kožu odstránili po tom, ako jedlo tepelne pripravíte. Počas varenia sa odporúča nechať kožu na kurati. Takže keď pripravujete kuracie prsia s kožou a odstránite ju až po varení, bude mať mäso menej tuku. Ako je to možné? Je to jednoduché: ak pripravujete kuracie prsia s kožou, tuk, ktorý sa pri varení z mäsa uvoľňuje vsiakne do kože, ktorú potom odstránite. Ak tak neurobíte, tuk ostáva v mäse.Pixabay
StoryEditor

Strava ovplyvňuje kolísajúce glykémie

17.02.2021, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Glykémia je ukazovateľ, ktorý je signálom toho, či je všetko v poriadku, alebo je potrebné sa ňou zaoberať. Keď ide o opakovane nižšie alebo vyššie glykémie nad primeranú hodnotu, je potrebné hľadať príčinu.


Každé ochorenie postihne rodinu, nielen toho, koho sa diagnóza týka, ale aj tých, ktorí s ním žijú. Nie je to o ľutovaní, ale o snahe pomáhať a byť tam, kde je to potrebné. Diabetes môže postihnúť človeka v každom veku. Či je to malé dieťa, mladý človek, dospelý alebo senior. Aj do vašej rodiny môže vstúpiť nežiadaný hosť so sladkým menom, ale s trpkou príchuťou, nazývaný cukrovka.

Život s cukrovkou nie je jednoduchý ani pre samotného diabetika, ale ani pre tých, ktorí s cukrovkárom žijú v spoločnej domácnosti.

Glykémia je ukazovateľ, ktorý je signálom toho, či je všetko v poriadku, alebo je potrebné sa ňou zaoberať.

Ale situácia sa dá zvládnuť. Treba len vedieť o cukrovke čo najviac. Mať zodpovedný prístup k ochoreniu a dodržiavať všetky usmernenia a pravidlá, ktoré cukrovka vyžaduje. Spolupracovať s lekárom a nepodceniť nič, čo je dôležité a pri liečbe cukrovky nevyhnutné.

Glykémia je ukazovateľ, ktorý je signálom toho, či je všetko v poriadku, alebo je potrebné sa ňou zaoberať. Keď ide o opakovane nižšie alebo vyššie glykémie nad primeranú hodnotu, je potrebné hľadať príčinu. Informácie diabetik získa aj u svojho diabetológa.

Ako upraviť klesajúce glykémie

Hypoglykémia je najčastejšou akútnou komplikáciou predovšetkým u diabetikov liečených inzulínom alebo perorálnymi antidiabetikami. Príčin môže byť niekoľko. Od neprimerane vyššej dávky liečby cez nedostatočný alebo oneskorený príjem jedla, neplánovanú fyzickú aktivitu alebo konzumáciu väčšieho množstva alkoholu.

Každý diabetik mal by mať stále pri sebe pohotovostný balíček, napr. sladký nápoj, hroznový cukor alebo iný zdroj rýchlo pôsobiaceho cukru, ako sú sladké cukríky, piškóty alebo keksík, aby si klesajúcu glykémiu včas upravil.

Zároveň je vhodné do budúcnosti sa poučiť zo zlyhania, aby sa podobná situácia nezopakovala.

Príčiny kolísavej hladiny cukru v krvi

Potrebné je tiež rovnako poznať príčinu, prečo sú glykémie niekedy neposlušné a dostávajú sa nad normálnu hodnotu. Dôvodov je tiež niekoľko, ale najčastejšie je zapríčinená:

  • konzumáciou väčšieho množstva jedla v danom čase
  • väčším obsahom prijatých sacharidov v jedle
  • nesprávnou skladbou stravy
  • nedostatkom pohybu

Naučiť sa s cukrovkou žiť a mať glykémie pod kontrolou sa dá zvládnuť. Len to potrebuje čas a trpezlivosť.

Strava je dôležitou súčasťou liečby diabetu

Aby boli splnené všetky požiadavky na zdravú stravu, má mať všetky živiny zastúpené v správnom pomere a kvalite. Najvýraznejšie ovplyvňujú glykémiu sacharidové potraviny.

Celozrnné potraviny, aj napriek tomu, že ovplyvňujú glykémiu pomalšie, môže diabetik prijať len v takom množstve, aby mal glykémiu stále pod kontrolou.


Starší diabetici s nadváhou sú často liečení len úpravou stravy. Odporučí sa im úmerne znížiť energetický príjem jedlom a zvýšiť výdaj energie pohybom.

Pri liečení tabletkami

Ďalší sú liečení tabletkami (antidiabetikami) a iní inzulínom. Potrebné je zamerať sa na redukciu telesnej hmotnosti, lebo práve nadváha a obezita môžu byť príčinou cukrovky. Schudnúť pomaly, zdravo, nebyť hladný a dodržiavať zásady zdravého stravovania. Zásah do zabehnutého stravovacieho denného rituálu je pre niekoho na prvý pohľad ťažké, ale zvládnuť sa to dá, keď je pevná vôľa a dôvod, prečo na svojej hmotnosti pracovať. Diabetes je jeden z nich.

Glykémiu si môžeme rozhádzať chlebom, zemiakmi, ryžou, ale aj ovocím

Tieto informácie sú opakovaním pre tých diabetikov, ktorým bola diagnostikovaná cukrovka len nedávno. Sú ešte neskúsení a začínajú sa postupne učiť s cukrovkou žiť.

Keď predpokladáme, že sa všetci v rodine dosiaľ stravovali zdravo, neprejedali sa, neplytvali sladkosťami, pripravovali stravu v jednoduchej kuchynskej úprave a jedli pravidelne zeleninu, ovocie, ryby, obmedzovali živočíšne tuky a jedli zdravé potraviny s vlákninou, potom je potrebný malý zásah do stravovania celej rodiny a pre diabetika sa problém do istej miery vyrieši.

Jednoducho pokračovať v zdravom stravovaní aj naďalej. Diabetik bude pre seba počítať sacharidové jednotky (SJ) v jedle a porcie jedla prispôsobí odporúčanej liečbe.

Glykémiu si môžeme rozhádzať rovnako chlebom, zemiakmi, ryžou, cestovinami, ale aj ovocím. Je potrebný čas pre spoznávanie potravín a ich množstvo s obsahom sacharidov. Preto sa počítajú SJ v jedle, aby to mal diabetik ľahšie. Aby si vedel potraviny podľa potreby zameniť. Keď zje napr. 1 celozrnný rožok, ktorý zodpovedá 2 SJ, inokedy môže zjesť 40 g chleba alebo 2/3 z malej bagety.


Mária Štefáková,
Národný endokrinologický a diabetologický ústav, Ľubochňa

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
15. apríl 2024 17:28