Jedlo s obsahom vlákniny drhne zuby, podporuje slinenie.Pixabay
StoryEditor

Príbeh pani Anny (62): Cukrovka sa dá poraziť stravou

30.12.2020, 06:00
Autor:
(dia)(dia)
Mala si pichať inzulín, no namiesto toho sa pustila do boja. Zmenila jedálny lístok aj prístup k sebe a k ochoreniu. Pomohol jej NFI protokol. Dnes je bez liekov na cukrovku a už to nechce meniť.

Cukrovku pani Anne (62) definitívne potvrdili po tom, čo ju s problémami doviezla záchranka do nemocnice. Hodnota cukru v krvi bola 24. (Cukor v krvi ukazoval hodnoty 24 alebo 27.)

„Bolo mi veľmi zle a dosť som schudla. V nemocnici mi urobili všetky možné vyšetrenia a okamžite mi začali pichať inzulín, aby som sa z toho nejako dostala,“ hovorí Anna.

Postupne sa jej zdravotný stav stabilizoval a inzulín bolo možné nahradiť liekmi na cukrovku. Po prepustení z nemocnice začala pravidelne užívať lieky a navštevovať diabetologickú ambulanciu.

Začalo sa to tehotenskou cukrovkou...


Prvým signálom na vznik ochorenia bola už tehotenská cukrovka, a to pri prvom aj druhom dieťati. „Už vtedy ma lekárka upozornila, aby som si dávala pozor na stravu, pretože mi hrozí cukrovka. Mala som 22 rokov, takže som sa nad jej slovami veľmi nezamýšľala. Cukor som mala 5,4, bola som vysmiata, tak aké opatrenia?“ spomína dnes.

Stav sa nezlepšoval, pribúdali tabletky


Pri liečbe cukrovky sa odporúča aj zmena stravovania. „Diéta mala spočívať vo vážení jedál, v jedení tmavého pečiva, vyhýbaní sa všetkému, čo je cukrom sladené, koláčom, jedení len lyžičky zemiakov či tmavej ryže,“ vymenúva.


Všetky informácie, ako by mal vyzerať jedálniček, si našla na internete, ale nikdy ho nedodržiavala a stravovala sa podľa jej slov otrasne. „Namiesto piatich rožkov z bielej múky na ráno som si dala dva, čo aj tak bola obrovská chyba. Vôbec som sa nestravovala zdravo. Neuvedomovala som si, že si škodím,“ spomína s odstupom času.


Zdravie sa jej zhoršovalo, diagnostikovali jej sivý zákal a vysoký krvný tlak. Keď prišla na kontrolu k lekárke, len jej zvyšovala dávky liekov. Nakoniec celkovo užívala 5 liekov denne. Ráno tri a večer dve tabletky.

„Keď som si ráno merala cukor, mala som hodnotu 17(!) a myslela som si, že takto to je v poriadku,“ uvádza s tým, že sa stále cítila unavená, nič sa jej nechcelo. „Prikladala som to veku. Mám 62 rokov. Ale teraz vidím, že to nie je pravda,“ tvrdí dnes.

Znížil sa jej tlak aj cukor, necítila sa unavená


Keď pani Anne na začiatku tohto roka hrozilo, že by si mala začať pichať inzulín, zľakla sa. „Od lekárky som sa dozvedela o NFI protokole. Keď mi pani doktorka Lejavová hovorila o výsledkoch iných pacientov, že by som sa prípadne zbavila všetkých liekov, tak som jej neverila. Mala som pocit, že cukrovka sa nedá vyliečiť, aj keď si upravíte stravu. Povedala som si, že nemám čo stratiť, a tak som do toho išla a neľutujem,“ hovorí.


NFI protokol je stravovací program, ktorý využíva chemické reakcie medzi jednotlivými zložkami potravín.

Konzumuje sa hlavne zelenina, huby, ryža, obilniny, žiadne mäso... A tak rezne a veterníky pani Anna vymenila za brokolicu a avokádo. Za pol roka sa jej zdravotný stav zmenil k lepšiemu. Znížil sa jej tlak aj cukor, necítila sa unavená a hlavne už neberie žiadne lieky na cukrovku. „Neverila som, že sa to dá,“ myslí si dnes Anna, ktorá tiež zhodila 5 kilogramov. Z konfekčnej veľkosti 44 prešla na nižšie. Dnes bez problémov oblečie 40-ku.

Začiatky neboli jednoduché


Samozrejme, že nie všetko jej pri tomto stravovacom programe chutilo. „Na ráno sa pripravujú ovsené vločky so sójovým mliekom. Keď som si dala prvú lyžicu, tak som si myslela, že to nezvládnem. Naučila som sa ich potom pripravovať tak, že ich pomeliem a jem ich bez problémov. Pridám si k nim ešte chia a ľanové semienka,“ priznáva.

Zažila aj silný pocit hladu a mala deň, keď by zjedla aj klince. Bolo to kvôli práci. „Vydala som veľmi veľa energie, mala som veľa behačiek a vybavovačiek, prešla som veľmi veľa kilometrov,“ konštatuje s tým, že to sa jej stalo iba raz, inak nikdy nebola hladná. „NFI jedlá sú sýte, skôr sa mi stalo, že som nedokázala dojesť danú porciu.“ Taktiež ju prepadol pocit chuti na sladké, ale odolala. „Povedala som si nie! Nedám si!“

"Tohto jedla sa nevzdám,“ hovorí o novej strave


Dnes tvrdí, že sa dá zdravo stravovať, aj keď predtým tomu neverila, a to aj pri rôznych príležitostiach. „Idete opekať? Existujú vhodné zdravšie alternatívy – grilovaná zelenina, zemiaky. Baklažán s cícerom budem jesť do smrti. Tohto jedla sa nevzdám,“ hovorí o novej strave. Quinoa jej nejako zvlášť nechutí, ale keď si do jej prípravy pridala zeleninový bujón, tak sa ju naučila jesť. Jedlá sú hotové do pol hodinky a všetky potraviny sa dajú nakúpiť v obchodných reťazcoch.


„Dnes viem, že nikdy nebudem jesť biely chlieb, cestoviny... Keď zjete bielu cestovinu, máte cukor 16 ako vyšitý. Ak ju vymeníte za celozrnnú, cukor máte na úrovni 9,“ dodáva s tým, že keď to teraz vidí s odstupom času, je hrôza, ako sa stravovala. „Všetci hovoria o diéte pri liečbe cukrovky, ale nikto nepovie, čo to je. Chýba tu osveta,“ hovorí. Pri NFI protokole si pacienti osvoja nové stravovacie návyky a aj po skončení programu vedia, čo je pre nich zdravé.

Pokles glykémií nastáva už v priebehu prvých dní


Názor odborníka
MUDr. Janka Lejavová, diabetológ

NFI protokol je nový prístup k liečbe cukrovky 2. typu. Na základe vstupných údajov konkrétneho diabetika 2. typu (vek, pohlavie, hmotnosť, výška, základné biochemické laboratórne parametre, medikamentózna liečba, potravinové alergie a intolerancie) je vypracovaný stravovací protokol. Pacient dostane presný stravovací plán na 14 dní, po 14 dňoch sa musia znovu aktualizovať údaje pacienta (mení sa hmotnosť a glykémie) a vykalkulovať nový protokol.

Chemické reakcie, ktoré nastanú medzi jednotlivými potravinami v tele pacienta, vedú k zlepšeniu glykémií. Pokles glykémií nastáva už v priebehu prvých dní na NFI protokole. Veľmi často je preto nutné už v priebehu prvých 2 týždňov mierne zredukovať liečbu cukrovky.

Stabilizácia hladín cukru sa odrazí na hodnote glykovaného hemoglobínu, pri diabetologickej kontrole po skončení NFI protokolu je jeho hodnota v pásme veľmi dobrej kompenzácie. Súčasne je u väčšiny pacientov možné výrazne znížiť dávku liekov na cukrovku alebo inzulínu. U časti pacientov je možné liečbu cukrovky ukončiť úplne. Sekundárnym efektom NFI protokolu je redukcia telesnej hmotnosti. V závislosti od vstupnej hmotnosti pacienti dokážu redukovať hmotnosť aj o 20 – 30 kg.

Aktuálne je NFI protokol využívaný vo viacerých diabetologických ambulanciách po celom Slovensku. NFI protokol bol vyvinutý na liečbu cukrovky 2. typu, ale je veľmi vhodný aj na liečbu obezity u nediabetickej populácie.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 14:50