StoryEditor

Chronické komplikácie – komplikácie nedostatočne liečenej cukrovky (2. časť)

21.09.2019, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Ak sa cukrovka dostatočne nelieči, spôsobuje množstvo komplikácií, ktoré môžu postihnúť prakticky akýkoľvek orgán v našom tele. Ide o závažné a niekedy dokonca život ohrozujúce dôsledky.

Ochorenie obličiek (diabetická nefropatia)


Jednou zo závažných komplikácií cukrovky je poškodenie obličiek, ktoré časom vedie k ich zlyhávaniu. Diabetes je v súčasnosti dokonca najčastejšou príčinou zlyhania obličiek s potrebou dialyzačnej liečby. Až 40 percent dialyzovaných sú diabetici.

Pri diabetickej nefropatii obličky strácajú svoju filtračnú schopnosť, keďže vysoké hladiny cukru poškodzujú ich bunky. Ak sa problém včas neodhalí a nelieči, dochádza k úplnému zlyhaniu funkcie obličiek a jedinou možnosťou liečby je dialýza alebo transplantácia.

Príznaky zlyhávania obličiek sa prejavujú až v pokročilých štádiách ochorenia a patria medzi ne pretrvávajúce opuchy horných alebo dolných končatín v dôsledku zadržiavania tekutín, spenený moč, prírastok na hmotnosti, strata chuti do jedla a celkový pocit slabosti. Zatiaľ čo včasné štádiá zlyhávania obličiek je možné ovplyvniť, zvrátiť ich rozvoj alebo aspoň spomaliť ich progresiu, pri pokročilejších štádiách je proces nezvratný. Preto je potrebné včasné odhalenie problému a včasná, intenzívna liečba.

Poškodenie zraku (diabetická retinopatia)


Diabetes môže spôsobiť čiastočnú stratu zraku a bez liečby viesť až k slepote. V súčasnosti je dokonca najčastejšou príčinou vzniku slepoty u dospelých vo veku 20 – 74 rokov. Preto by mali diabetici chodiť pravidelne aspoň raz za rok na očné vyšetrenie, a to aj vtedy, ak nepociťujú žiadne problémy. Štúdie dokazujú, že pravidelnou kontrolou zraku a včasnou liečbou prípadných problémov je možné predísť až 90 % prípadov slepoty súvisiacej s cukrovkou.

„Diabetický pacient má často pocit, že vidí perfektne. Diabetická retinopatia postihuje v počiatočných štádiách iba perifériu sietnice. Človek necíti subjektívne zhoršenie videnia, kontroly u očného vníma preto často ako zbytočnosť,“ upozorňuje na nedisciplinovaných pacientov primár bratislavského centra MUDr. Peter Böhm.

Keď sa však už príznaky prejavia, býva obyčajne neskoro. K ohrozeným skupinám patria mladí ľudia s diabetickým typom 1, ktorí sa na ochorenie diabetes melitus liečia od detstva. „V tínedžerskom veku je ich pozornosť zaplavená množstvom iných podnetov. Nemajú symptómy, pocitovo vidia výborne, zabúdajú tak na pravidelné kontroly. Práve im hrozí riziko straty videnia,“ vystríha Böhm.


Najhorší sú podľa neho nesystematickí pacienti, ktorí nedodržiavajú diétny režim. Stav môžu zhoršiť aj klasické neduhy ako alkohol, cigarety, hormonálna antikoncepcia či vysoký krvný tlak.
Pacient potrebuje dbať v prvom rade na to, aby mal stabilizované hladiny cukru, glykolyzovanému hemoglobínu a krvného tlaku. Kľúčovou je včasná a pravidelná diagnostika. Kontrola raz tri roky nestačí.

Sklon k infekciám

Diabetes znižuje schopnosť imunitného systému bojovať proti infekciám, čo zvyšuje riziko nákazy rôznymi ochoreniami, a aj ich priebeh je obyčajne u diabetikov ťažší ako u zdravej populácie. „Vysoká hladina cukru v krvi vedie k vysokým hladinám cukru aj v tkanivách, vďaka čomu môžu baktérie rásť a infekcie sa rozvíjajú rýchlejšie,“ vysvetľuje doc. MUDr. Emil Martinka, PhD., primár diabetologického oddelenia Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni.


Najčastejšie napádajú močový mechúr, obličky, pošvu, ďasná, chodidlá a kožu. Dôležité je liečiť ich včas, a tak zabrániť vzniku závažnejších komplikácií.

Napríklad aj priebeh chrípky býva u diabetikov ťažší, častejšie a závažnejšie sú aj komplikácie chrípky. Martinka ďalej tvrdí, že prítomnosť chrípkového ochorenia zasa zhoršuje glykemickú kontrolu, glykémie sú vysoké, rozkolísané, ťažšie sa korigujú.

Zvyšuje sa tiež riziko akútnych komplikácií aj výskyt infarktov a porážky u diabetikov je 2- až 4-násobne vyšší počas chrípkových epidémií, úmrtnosť dokonca o 5 až 15 percent.

Diabetická gastroparéza (ochrnutie žalúdka)


Gastroparéza je veľmi nepríjemná porucha vyprázdňovania žalúdka. Vzniká ako dôsledok poškodenia nervov, ktoré vedú do žalúdka a prestanú správne fungovať.

Žalúdku potom trvá veľmi dlho, kým spracuje svoj obsah, čo navyše komplikuje aj udržiavanie správnych hladín glukózy. Najčastejšou príčinou gastroparézy je práve cukrovka, ktorá spôsobuje až tretinu všetkých prípadov tohto ochorenia. Väčšinou postihuje pacientov s diabetom 1. typu, ktorí trpia cukrovkou aspoň 10 rokov, no môže sa objaviť aj pri cukrovke typu 2.


Paleta príznakov je pomerne pestrá, najčastejšiu sú opisované pocity plnosti, nevoľnosť, zvracanie. Niektorí pacienti sa sťažujú na časté pálenie záhy či pocit ťažkého trávenia. Klesá aj chuť do jedla, kolíše hmotnosť.

Stav diabetika s gastroparézou môže pozitívne ovplyvniť výber správnej stravy a načasovanie jedál. Vhodné je dať prednosť potravinám s nízkou hladinou sacharidov a nízkym glykemickým indexom.

Erektilná dysfunkcia


Nekontrolovaný cukor v krvi a vysoký krvný tlak, ktorým diabetici často trpia, môžu viesť k poškodeniu ciev a nervov v penise, čo prináša vyššie riziko impotencie či problémov s erekciou.

Podľa odhadov trpí nejakým stupňom erektilnej dysfunkcie asi 35 – 75 % diabetikov. Tiež sa u nich môžu problémy s erekciou vyvinúť o 10 – 15 rokov skôr ako u mužov bez diabetu. U niektorých mužov stačí na vyriešenie problému zdravší životný štýl – skoncovať s fajčením, pravidelne cvičiť a znížiť stres.

Kožné problémy (diabetická dermopatia)


Až u tretiny diabetikov vzniknú niekedy počas života kožné problémy súvisiace s cukrovkou. Vysoká hladina cukru v krvi totiž môže narušiť ozdravovacie mechanizmy nášho tela a je živnou pôdou pre baktérie a plesne. Diabetici sa o svoju kožu musia starať dôslednejšie ako zdraví ľudia, inak hrozí, že aj z drobnej ranky vznikne problém, ktorý môže mať závažné dôsledky.

Problémy s ústnou dutinou a so zubami


Ľuďom s cukrovkou hrozí vyššie riziko infekcií a iných vážnych problémov so zubami a s ústnou dutinou. Preto by mali diabetici chodiť na kontroly k zubnému lekárovi častejšie ako zdraví ľudia a mali by viac dbať na ústnu hygienu. Medzi najčastejšie problémy s ústnou dutinou u diabetikov patrí sucho v ústach, zápal ďasien, zlé hojenie tkanív v ústach, afty, pocit pálenia v ústach a/alebo na jazyku.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 14:58