Aj keď má väčšina ľudí fajčenie spojené predovšetkým s poškodením pľúc, veľmi negatívne sa podpisuje aj na vašom srdci. Tušili ste napríklad, že každé piate úmrtie v dôsledku srdcového ochorenia má súvislosť s fajčením? Odborníci uvádzajú, že u fajčiarov existuje dvakrát až štyrikrát väčšie riziko, že ich postihne infarkt (ak navyše užívate hormonálnu antikoncepciu, zvyšuje sa ešte viac). Navyše vykonané výskumy zistili, že ani nemusíte byť nijako náruživý fajčiar, aby sa fajčenie prejavilo na kondícii vášho srdca. Stačí jedna cigareta denne a už sa riziko kardiovaskulárneho ochorenia zvyšuje jedenapolkrát.Pixabay
StoryEditor

Chronické komplikácie – komplikácie nedostatočne liečenej cukrovky (1. časť)

19.09.2019, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Ak sa cukrovka dostatočne nelieči, spôsobuje množstvo komplikácií, ktoré môžu postihnúť prakticky akýkoľvek orgán v našom tele. Ide o závažné a niekedy dokonca život ohrozujúce dôsledky.


 Najčastejšie napáda srdce a cievy, oči, obličky, nervy a ústnu dutinu. Medzi najčastejšie komplikácie diabetu preto patria:
• ochorenie srdca
• problémy s trávením
• cievna mozgová príhoda
• erektilná dysfunkcia
• poškodenie nervov
• kožné problémy
• infekcie
• ochorenie obličiek
• problémy so zubami
• poškodenie zraku

Príčina vzniku komplikácií
Dlhodobo vysoké hladiny cukru v krvi výrazne poškodzujú cievy a nervy, a to vedie k vzniku ďalších problémov. Komplikácie diabetu sú teda spôsobené buď poškodením ciev, ktoré potom nedokážu dostatočne prekrvovať tkanivá a orgány, alebo poškodením nervov, alebo oboch.

Srdcovocievne ochorenia


Srdcovocievne ochorenia hrozia diabetikom 2- až 4-krát častejšie ako dospelým bez diabetu. Asi 70 % úmrtí na diabetes u pacientov starších ako 65 rokov súvisí práve s poškodením srdca. Pacientom s cukrovkou hrozí aj 2- až 4-krát vyššie riziko cievnej mozgovej príhody.

Najčastejšou príčinou je postihnutie väčších tepien, ktoré vyživujú orgány (napr. srdce alebo mozog), procesom aterosklerózy, ktorý vedie k zúženiu tepien a následne k nedokrveniu orgánov. Ateroskleróza je mimoriadne nebezpečná, ak postihne tepny srdca (= ischemická choroba srdca), mozgové tepny, tepny dolných končatín alebo aortu.

Poškodenie ciev vyživujúcich srdce môže viesť k akútnemu srdcovému infarktu či dokonca náhlej smrti spôsobenej poruchou srdcového rytmu pri nedokrvení srdcového svalu. Diabetikom hrozí aj vyššie riziko chronického srdcového zlyhávania, pri ktorom srdce stráca schopnosť dostatočne pumpovať krv, čo môže spôsobiť hromadenie tekutiny v pľúcach a ťažkosti s dýchaním, ako aj zadržiavanie tekutín v končatinách.
Prevencia by mala zahŕňať pravidelné cvičenie, zníženie telesnej hmotnosti, ale aj kontrolu stresu.

Najčastejšie srdcovocievne komplikácie

Najčastejšou príčinou srdcovocievnych komplikácií v dôsledku diabetu je postihnutie väčších tepien, ktoré vyživujú jednotlivé orgány, a to najmä procesom aterosklerózy, ktorý vedie k zúženiu alebo aj uzáveru tepien a následne dochádza k nedokrveniu orgánov.


Ateroskleróza je mimoriadne nebezpečná, ak postihne tepny srdca (= ischemická choroba srdca), mozgové tepny, tepny dolných končatín alebo aortu. Aterosklerotické zúženie tepien môže mať závažné dôsledky aj v oblasti dolných končatín.

Spočiatku sa ich postihnutie prejavuje bolesťami v lýtkach a chodidlách pri chôdzi, neskôr sa môžu objaviť aj v pokoji a v najťažších prípadoch dochádza k odumretiu časti končatiny, čo si môže vyžadovať až amputáciu.
Ischemická choroba srdca môže viesť k akútnemu srdcovému infarktu, či dokonca náhlej smrti spôsobenej poruchou srdcového rytmu pri nedokrvení srdcového svalu.


Chronické srdcové zlyhávanie – pri ktorom srdce stráca schopnosť dostatočne pumpovať krv, čo môže spôsobiť hromadenie tekutiny v pľúcach a ťažkosti s dýchaním, ako aj zadržiavanie tekutín v končatinách. „Srdcové zlyhávanie je v posledných rokoch najčastejšou príčinou hospitalizácií na interných oddeleniach v SR. Počet týchto hospitalizácií stále narastá. Máme tiež signály toho, že výskyt srdcového zlyhávania je v skutočnosti ešte vyšší, pretože nie je včas diagnostikované. Nie je vylúčené, že na týchto trendoch sa podieľa narastajúci počet diabetikov,“ upozorňuje primárka doc. MUDr. Eva Goncalvesová, CSc.


„Pacienti, ktorí trpia diabetom aj srdcovým zlyhávaním, majú pritom veľmi zlú prognózu, keďže priemerné prežívanie s týmto ochorením sú štyri roky,“ upozorňuje doc. MUDr. Emil Martinka, PhD., primár Národného diabetologického centra NEDÚ Ľubochňa.


Cievna mozgová príhoda


Rovnako ako ochorenia srdca hrozí pacientom s cukrovkou aj 2- až 4-krát vyššie riziko cievnej mozgovej príhody, keďže ateroskleróza často postihuje aj tepny vyživujúce mozog. Preto by pacienti s diabetom mali poznať varovné príznaky a ak by sa objavili, okamžite vyhľadať lekára.

Patria medzi ne náhla slabosť, krátkodobé straty vedomia, ochabnutie jednej strany tváre či tela, znecitlivenie tváre, ruky či nohy, prechodné ochrnutie končatín, poruchy reči, náhle zhoršenie zraku na oboch očiach a závraty. Riziko „porážky“ zvyšuje fajčenie, vysoký krvný tlak, ale aj vysoké hladiny cholesterolu. Keď sa ich darí dostatočne kontrolovať, klesá aj riziko mozgovej príhody.

Poškodenie nervov (diabetická neuropatia)


Jednou z častých komplikácií diabetu je poškodenie nervov, ktoré sa prejavuje stratou citlivosti postihnutej oblasti (obyčajne sa začína v prstoch na nohách), strnulosťou, pocitom pálenia i bolesťou. Až okolo 60 – 70 % pacientov s cukrovkou má nejakú formu poškodenia nervov, a to bez ohľadu na typ diabetu.


Cukrovka môže poškodiť nervy, ktoré vedú do končatín, ale aj tie, ktoré vysielajú signály do srdca, žalúdka, močového mechúra alebo pohlavných orgánov. Preto môže neuropatia spôsobiť aj problémy s trávením, vyprázdňovaním či v intímnom živote.


Veľkým problémom je vznik hnisavých rán na končatinách. Keď je totiž koža v dôsledku neuropatie znecitlivená, pacient si nemusí všimnúť drobné ranky, ktoré sa bez povšimnutia zväčšujú a môžu spôsobiť vážne komplikácie. V najhorších prípadoch môže spočiatku drobný problém viesť až k amputácii končatiny.


Ľudia s cukrovkou by si preto mali pravidelne a dôsledne kontrolovať chodidlá a ruky, či sa na nich neobjavilo začervenanie, mozole, praskliny či akékoľvek iné ranky a kožné defekty.
Vyššie riziko vzniku neuropatie majú pacienti, u ktorých sa nedarí hladinu cukru kontrolovať, rovnako tí, ktorí trpia cukrovkou viac rokov, ako aj diabetici s nadváhou, vysokou hladinou tukov v krvi, fajčiari a tiež pacienti, ktorí pijú väčšie množstvo alkoholu.

Syndróm diabetickej nohy


Tzv. diabetická noha vzniká ako dôsledok poškodenia nervov alebo poškodenia tepien a prejavuje sa infekciami, vznikom vredov alebo deštrukciou tkanív nohy. Prináša riziko tvorby rôzne hlbokých infikovaných rán a môže prerásť až do gangrény (odumieranie tkaniva), ktorá sa nezriedka končí amputáciou.

Diabetické komplikácie nohy sú v rozvinutých krajinách najčastejšou príčinou amputácií na dolných končatinách z iných ako poúrazových príčin, pričom riziko amputácie nohy u diabetikov je 15- až 40-krát vyššie než v bežnej populácii.

Na Slovensku bolo v roku 2016 kvôli cukrovke vykonaných takmer 4-tisíc amputácií. V porovnaní s Českom, kde od roku 2013 do roku 2016 klesol počet amputácií z 11 168 na 9 969, zaznamenávame na Slovensku opačný trend. A to napriek tomu, že súčasná medicína s využitím najmodernejších poznatkov a inovatívnych zdravotníckych technológií dokáže riziká amputácie končatín odvrátiť.

Možnosti liečby diabetickej nohy


Zatiaľ čo zdravotné poisťovne vykazujú nárast výdavkov na liečbu pacientov s cukrovkou, u ktorých sa ochorenie vyvinulo až do štádia tzv. diabetickej nohy, narastajúce čísla o amputáciách v dôsledku diabetickej infikácie napovedajú o stále nedostatočnej dostupnosti revaskularizačnej terapie a terapie hojenia rán.

„Dôležitá je najmä osveta a informovanosť pacienta o možnostiach liečby tzv. diabetickej nohy. Zefektívnením prístupu pacientov k zdravotníckym pomôckam a inováciám, dôslednými preventívnymi opatreniami či včasnou diagnostikou základných faktorov diabetických faktorov je možné u diabetikov zredukovať počet amputácií končatín,“ hovorí MUDr. Tibor Balázs, intervenčný rádiológ a primár endovaskulárneho programu kliniky CINRE v Bratislave.


Endovaskulárne metódy spočívajúce vo vystužení cievy stentom či cievne rekonštrukcie dnes dokážu zachrániť končatinu pred amputáciou až v 92 % prípadov. V záujme zastavenia negatívneho trendu, čo sa týka vývoja počtu amputácií, by malo byť prioritou zdravotných poisťovní a ministerstva zdravotníctva zefektívniť manažment pacientov tak, aby mali prístup nielen k revaskularizačnej terapii, ale aj ku komplexnému procesu hojenia rán.

„Práve včasné zachytenie zdravotného problému a správne indikovaná liečba hojenia rán môže výrazne napomôcť pacientom stabilizovať ich zdravotný stav a minimalizovať riziká vzniku ťažkých infikácií na končatinách,“ hovorí MUDr. Marián Rošák, MPH, chirurg Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 08:27