cukrovkaReuters
StoryEditor

Aj edukácia pomáha v liečbe cukrovky

15.08.2019, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Pravidelná edukácia pre pacientov s diabetom znamená dobrú kompenzáciu ochorenia, čo vedie k lepšej kvalite života.

Súvislosť medzi kvalitným, pravidelným školením diabetikov a zlepšením ich dlhodobej metabolickej kompenzácie diabetu je známa. Cukrovka je nepríjemné, s vekom sa zhoršujúce ochorenie. Aby mal diabetik výsledky čím bližšie k norme, potrebuje sa naučiť mnoho vecí.

Musí pochopiť, že vplyv na hladinu cukru v krvi majú vždy viaceré skutočnosti, ktoré sa navzájom ovplyvňujú (pohyb, strava, liečba, choroba...).

Špecifické pri cukrovke je poškodenie očí, obličiek a nervov

Problém pri cukrovke vzniká vtedy, ak je hladina cukru v krvi dlhodobo vysoká. Cukor v takom prípade poškodzuje všetky štruktúry ľudského tela, najmä cievy a nervy.

Následne dochádza k poruche funkcie niektorých orgánov. Špecifické pri cukrovke je poškodenie očí, obličiek a nervov. Všetci máme vo svojom okolí ľudí, ktorí následkom diabetu oslepli, sú odsúdení chodiť doživotne na dialýzu či prišli o nohu. Diabetikov tiež častejšie a v nižšom veku postihnú náhle cievne mozgové príhody a infarkt myokardu.

Cukrovka je síce strašiakom, ale pri správnej edukácii, pravidelnom domácom sledovaní hladiny cukru v krvi a dodržiavaní základných zásad zdravého životného štýlu sa môžu diabetici dožiť v relatívnom zdraví toľko rokov ako ich rovesníci bez diabetu.

Nenahraditeľné je sledovanie hladiny cukru

Základom je rozpoznanie, ktoré potraviny obsahujú sacharidy (cukry) a ako rýchlo ovplyvňujú glykémiu (glykemický index). Diabetik musí vedieť, že sladké nápoje a džúsy sú povolené len na liečbu nízkej hladiny cukru v krvi (hypoglykémie). Piť treba vodu.

Mali by uprednostňovať celozrnné potraviny, strukoviny, orechy a zeleninu. Ovocie treba jesť s mierou, je veľmi kalorické a obsahuje veľa cukru.

Pravidelný pohyb slúži na udržiavanie primeranej telesnej hmotnosti, k dobrému stavu srdcovocievneho systému, ako aj na zníženie hladiny cukru v krvi (pohyb sa neodporúča, ak stúpne hladina cukru nad 15mmol/l alebo ak klesne pod 5mmol/l). Dodržiavanie predpísanej liečby je samozrejmosťou.

Diabetik sa potrebuje naučiť vyhodnotiť glykémiu

Pravidelné domáce sledovanie hladiny cukru v krvi (selfmonitoring glykémie) je absolútne nenahraditeľné. Diabetik sa potrebuje naučiť vedieť vyhodnotiť vysokú alebo nízku glykémiu, ktorú si nameria, a aké musí spraviť kroky, aby sa situácia v budúcnosti neopakovala.

Cieľom komplexnej starostlivosti o diabetika je dobrá kvalita života. V zlepšení dlhodobej kompenzácie cukrovky mu môžu pomôcť aj edukačné materiály firmy Roche, ktoré sa špecializujú na najčastejšie problémy, ktoré v rôznych etapách života postretnú ľudí s cukrovkou. Diabetik, ktorý vie najviac, žije najdlhšie.

MUDr. Barbora Zoboková, diabetológ

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 21:34