Pixabay
StoryEditor

Ako sa lieči cukrovka?

20.07.2019, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Počet diabetikov v SR sa za posledných dvadsať rokov výrazne zvýšil. K príčinám nárastu tohto ochorenia patria genetické faktory, nesprávny životný štýl, najmä nedostatok pohybu, nevhodná strava, stres a obezita. Až 8 z 10 prípadov diabetu 2. typu by bolo možné zabrániť zmenou životného štýlu. Aké sú ďalšie možnosti liečby?

Ako sa lieči cukrovka prvého typu?
Pri liečbe diabetu (cukrovky) 1. typu je liečba inzulínom nevyhnutná, keďže pankreas nevytvára žiadny inzulín.


Ako sa lieči cukrovka druhého typu?
Najdôležitejším cieľom liečby je znížiť hladinu cukru v krvi na normálne hodnoty – normoglykémiu s hodnotami glykémie 4,5 až 7,5 mmol/l.


• Strava (diétne opatrenia)
Základom diétnych opatrení musí byť racionálna, pestrá a vyvážená strava. Odporúčanú stravu je nutné upraviť podľa veku, typu práce, náplne voľného času, pohybových zvyklostí, ostatných chorôb aj rodinných stereotypov.


• Pohybové a režimové opatrenia
Fyzická aktivita a pohyb by mali byť pre diabetikov samozrejmou súčasťou životosprávy. Treba vyberať aktivity, ktoré sú vhodné vzhľadom na celkový zdravotný stav, zdatnosť, šport by sa mal podieľať na dosiahnutí čo najlepšej glykémie.

Vo všeobecnosti sa diabetikom odporúčajú cvičenia, ktoré zaťažujú veľké svalové skupiny a prevláda v nich vytrvalostná (aeróbna) športová aktivita. Ich časové rozmedzie by mohlo trvať 30 až 60 minút + 5 až 10 minút rozcvičenie a vyklusanie. Pohyb zaraďte podľa vašich možností najmenej 3-krát do týždňa, v ideálnom prípade denne.


• Lieky (medikácie, terapie)
Podľa súčasných odporúčaní odborných spoločností je nevyhnutné začať s liečbou metformínom hneď pri zistení cukrovky 2. typu. Dnes existuje mnoho skupín liekov na diabetes 2. typu, ktoré je možné rôzne kombinovať. Nenahraditeľnou možnosťou liečby sú rôzne druhy inzulínu, ktoré sa aplikujú raz, dvakrát či niekoľkokrát denne.

Včasná inzulínová liečba diabetu 2. typu

Inzulín si pravidelne aplikuje 30 – 40 percent pacientov s cukrovkou 2. typu. Odborníci však tvrdia, že by táto liečba prospela oveľa väčšiemu počtu týchto diabetikov. Už niekoľko výskumov preukázalo, že včasný začiatok terapie inzulínom pomáha lepšie upravovať hladinu glukózy a dokonca aj zachovávať časť beta buniek, ktoré v pankrease hormón inzulín produkujú.

Cieľom liečby diabetu je zníženie hladiny cukru v krvi, pričom každý typ liečby funguje iným spôsobom. U pacientov, u ktorých je funkcia pankreasu čiastočne zachovaná, teda produkcia inzulínu je prítomná, i keď v zníženom množstve, je možné podávať lieky, ktoré ovplyvňujú sekréciu a účinok inzulínu.


 U pacientov s nedostatočnou činnosťou pankreasu je potrebné chýbajúci inzulín podávať injekčne. V súčasnosti je pre diabetikov 2. typu dostupný aj najnovší typ liečby, a to podávanie analógu hormónu GLP-1. Analóg GLP-1 okrem znižovania hladiny cukru v krvi priaznivo ovplyvňuje aj ostatné rizikové parametre, napríklad vysoký krvný tlak a telesnú hmotnosť. Na aplikáciu inzulínu sa používajú pumpy a perá.


Čo je to selfmonitoring?
Doslova to znamená monitorovanie seba samého, alebo tiež vlastné sledovanie, a malo by byť súčasťou liečby každého diabetika. Ide o pravidelné meranie hladiny cukru v krvi a ketolátok glukometrom. Pomocou diagnostických prúžkov prítomnosť glukózy a ketolátok v moči. (Ani jedno by za normálnych okolnosti v moči nemalo byť.) Pacient by si tiež mal kontrolovať hmotnosť (BMI a obvod pásu), krvný tlak. Tiež by mal mať prehľad o hodnotách, akými sú glykovaný hemoglobín, cholesterol, triglyceridy (teda tuky), kreatinín kvôli činnosti obličiek. Tiež by mal vedieť, v akom stave má oči, cievy.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 21:31