Jednou z vecí, na ktorú sa zameriavajú lekári pri diagnostikovaní PAD, je zmena farby pokožky nôh. Keď nohy zdvihnete a máte nebezpečne vysoký cholesterol, pokožka na nich môže byť biela, pretože prietok krvi je obmedzený. Keď sú končatiny vo zvislej polohe, môžu zase zmeniť farbu na červenkastú alebo dokonca až na bordovo-fialovú, pretože telo nútene rozširuje cievy, aby sa zvýšil prietok krvi v nohách. U niektorých ľudí s PAD môžu mať v sede chodidlá nôh až svetlomodrý odtieň.Flickr
StoryEditor

Neuropatia má viac prejavov

04.07.2019, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
V dnešnej časti sa budeme venovať tomu, aké formy diabetickej neuropatie poznáme. Aj keď termín neuropatia sa najčastejšie používa na označenie postihnutia nervových zakončení dolných končatín, u diabetika môže mať iné prejavy vyplývajúce z postihnutia rozličných nervov v tele.

Z hľadiska toho, v akej forme sa neuropatia u pacienta prejavuje, rozlišujeme subklinickú a klinickú neuropatiu.

Subklinická neuropatia znamená, že pacient nemá prítomné klinické príznaky a diagnóza neuropatie sa zistí „len“ pri vyšetrení, napr. pri elektromyografickom vyšetrení (EMG) sa zistí spomalenie vodivosti motorických aj senzitívnych nervov, zvýšený prah citlivosti. V prípade, že sa neuropatia u pacienta prejavuje (diabetik má nejaké ťažkosti), hovoríme o klinickej neuropatii.

Tú ešte v medicíne rozlišujeme na viaceré typy:
• difúznu – symetrickú, t. j. rozptýlenú, ktorá môže by akútna alebo chronická
• fokálnu – asymetrickú t. j. miestnu, ložiskovú
• zmiešanú

Akútna difúzna – symetrická neuropatia
Táto forma neuropatie vzniká rýchlo, ale je možné ju aj rýchlo zvrátiť. Patrí sem zriedkavá inzulínová neuritída – bolestivá neuropatia vyvolaná začatím liečby inzulínom, pri rýchlej úprave glykémie. Bolesť býva lokalizovaná v dolných končatinách okrajovo, ale aj centrálne a v dolnej časti trupu, hlavne v noci a po fyzickej aktivite. Pacienti niekedy pociťujú bolesti v mieste dotyku kože s oblečením alebo s posteľnou bielizňou. Druhý zriedkavý stav, najmä u pacientov s DM 1. typu, je hyperglykemická reverzibilná neuropatia, ktorá sa prejavuje veľkou stratou telesnej hmotnosti, depresiami, impotenciou, ťažkou, pálivou bolesťou nôh (prevažne v noci). Po úprave glykémie (po začatí liečby DM) tieto symptómy miznú.

Chronická difúzna – symetrická neuropatia (senzomotorická a autonómna)
Najčastejšou formou diabetickej neuropatie je symetrická senzomotorická neuropatia, ktorá postihuje senzitívne a motorické nervové vlákna. Poznáme nebolestivú formu neuropatie (môže sa prejaviť až komplikáciami – diabetická noha). Bolestivá forma neuropatie sa prejavuje bolesťami, ktoré môžu byť tupé, kŕčovité, pálivé, bodavé, zdrvujúce a zhoršovať sa môžu aj v nočných hodinách.
K chronickým neuropatiám patrí aj tzv. autonómna neuropatia, nezápalové poškodenie funkcie a štruktúry periférneho autonómneho nervového systému, ktorý inervuje hladké svaly vnútorných orgánov, endokrinných a exokrinných tkanív.

Fokálna, multifokálna (asymetrická) neuropatia
Pri fokálnej neuropatii je výrazné poškodenie jedného alebo viacerých nervov hlavy, trupu alebo končatín. Vzniká väčšinou vo veku viac ako 50 rokov v skupine pacientov s dlhším trvaním DM. Môžu byť postihnuté nervy horných a dolných končatín, ktoré sú vystavené vonkajšiemu tlaku. Postihnuté svaly bolia, vznikajú čiastočné straty hybnosti a úbytok svalovej hmoty.

Doc. MUDr. Peter Jackuliak, PhD., V. interná klinika Lekárskej fakulty UK a Univerzitnej nemocnice Bratislava

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 00:10