rodičovstvo, plánovanie rodičovstva, dieťa, narodenie dieťaťa, diabetikDreamstime.com
StoryEditor

Tehotenstvo s cukrovkou je potrebné plánovať

03.07.2019, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Cukrovka si nevyberá pacientov podľa veku, vyskytuje sa preto aj u mladých ľudí, ktorí si ešte len plánujú založiť rodinu. Názor, že tehotenstvo s cukrovkou predstavuje pre matku aj pre dieťa veľkú hrozbu a že cukrovka musí byť automaticky indikáciou pre prerušenie tehotenstva, je zastaraný. Jednoducho neplatí. Uvádza to MUDr. Peter Harbulák, PhD., vedúci lekár a garant centra pre gynekológiu, urológiu a asistovanú reprodukciu GYN-FIV. (2. časť)

Budúce mamičky prechádzajú náročným „prednastavením“, tento stav si vyžaduje maximálnu pozornosť a rozhodne spoluprácu špecialistov. Rozhodne však netreba hádzať flintu do žita. Názor, že tehotenstvo s cukrovkou predstavuje pre matku aj pre dieťa veľkú hrozbu a že cukrovka musí byť automaticky indikáciou pre prerušenie tehotenstva, je zastaraný. Jednoducho neplatí. Interklinická spolupráca špecialistov je v prípade páru s cukrovkou, ktorý sa snaží otehotnieť, nevyhnutná.

Včasná návšteva centra asistovanej reprodukcie zabezpečí, aby bol pár starostlivo pripravený na liečbu neplodnosti. Prísne sledovanie liečby hormonálnymi preparátmi u pacientov s cukrovkou pomôže eliminovať vedľajšie účinky hormonálnej liečby, predovšetkým hyperstimulačný syndróm. Po otehotnení sleduje pacientku gynekológ v poradni pre rizikovú graviditu v spolupráci s diabetológom.

Ako treba naplánovať tehotenstvo s cukrovkou?

Uvádzate, že je potrebné navštíviť centrum čo najskôr a v dostatočnom predstihu. Dá sa to nejako konkretizovať? Za predpokladu, že žena je dospelá, má stabilného partnera a plánujú v budúcnosti rodinu... Treba prísť rok alebo pol roka pred plánovaným počatím?
Každý pár, ktorému sa nedarí otehotnieť rok a dlhšie pri pravidelnom nechránenom pohlavnom styku, by mal konzultovať svoj zdravotný stav. Rovnako aj ženy s cukrovkou by v takomto prípade mali navštíviť svojho ambulantného gynekológa. V rámci tejto návštevy je možné zhodnotiť ovariálnu rezervu pacientky, vyšetriť hormonálny profil, partnera alebo manžela odoslať na vyšetrenie spermiogramu. Pri potvrdení anovulačných cyklov (pacientky s nepravidelnými menštruačnými cyklami, ktoré neovulujú) sa možno po potvrdení priechodnosti oboch vajcovodov a pri vyhovujúcom spermiograme partnera/manžela pokúsiť o indukciu (vyvolanie) ovulácie liekmi. Ambulantný gynekológ v indikovaných prípadoch odošle pacientku do centra asistovanej reprodukcie. V prípade veku ženy nad 35 rokov je vhodné vyhľadať odbornú pomoc už po 6 mesiacoch snaženia sa o otehotnenie.

Tiež sa hovorí, že pacientka musí stabilizovať svoje hodnoty cukru. Aké hodnoty cukru v krvi by mala mať pacientka, ak chce otehotnieť, a potom aj počas tehotenstva? Aké hodnoty sú žiadané?
Každý pacient s diabetom by sa mal snažiť mať hodnoty glykémie (hladiny cukru v krvi) v rozmedzí referenčných hodnôt. Niekedy však pacienti nižšie hodnoty glykémií netolerujú dobre a cieľovú hodnotu glykémie konzultujú so svojím diabetológom. Z hľadiska dlhodobého posúdenia stavu cukrovky je dôležité poznať hladinu glykovaného hemoglobínu v krvi, ktoré vyšetruje diabetológ. Každá žena plánujúca graviditu by mala mať glykovaný hemoglobín v rámci referenčných hodnôt, ako aj hladinu cukru v krvi pod kontrolou. Počas tehotenstva je každá žena s cukrovkou častejšie sledovaná gynekológom aj diabetológom.

Ako môže pomôcť umelé oplodnenie? Aké sú rizika kombinácií týchto dvoch liečob – liečba cukrovky a liečba neplodnosti – a ako vplývajú hormonálne lieky s inzulínom?
Pomôcť možno napríklad pacientkam so syndrómom polycystických ovárií a s anovulačnými cyklami, kde možno liekmi pri spolupráci s diabetológom navodiť ovuláciu a docieliť tehotenstvo. V iných prípadoch je možné využiť iné metódy asistovanej reprodukcie, ktoré sú pre daný pár najvhodnejšou cestou k otehotneniu. Pred samotnou liečbou je potrebné stanovisko diabetológa, ktorý sa vyjadruje k vhodnosti liečby aj prípadného tehotenstva. Liečba neplodnosti pri dobre manažovanom základnom ochorení by nemala ohroziť pacientku na zdraví.

Mária Halajová

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 04:05