lekár, pacient, choroba, prehliadka, ordináciaDreamstime
StoryEditor

Neodďaľujte návštevu lekára, sami si škodíte

03.09.2021, 11:08
Autor:
(dia)(dia)
Štatistiky nie sú veľmi priaznivé. Za posledné obdobie sa v dôsledku pandémie zhoršila dostupnosť zdravotnej starostlivosti.

Pre strach z nakazenia koronavírusom mnoho ľudí za posledný rok neabsolvovalo pravidelné prehliadky u svojho lekára. Potvrdzuje to aj prieskum, ktorý realizovala Asociácia na ochranu práv pacientov. Podľa neho len v 36 % prípadov sa pacienti dostanú až do ordinácie svojho všeobecného či špecializovaného lekára.

Pacienti zostávajú neliečení


Väčšina lekárov dnes pacienta vyšetrí fyzicky len v nevyhnutných prípadoch. Ako ukázal prieskum, „už pred príchodom koronavírusu museli mnohí pacienti čakať na zdravotnú starostlivosť. V dôsledku dlhých čakacích lehôt tak neraz zostávali neliečení, v bolestiach aj týždne či mesiace,“ hovorí prezidentka asociácie Mária Lévyová.

Prečo je dôležitá kontrola u diabetológa


„V poslednom období pozorujeme výrazne znižujúcu sa návštevnosť pacientov v diabetologickej ambulancii, a to nielen pre obavy pred pandémiou COVID-19, ale aj z dôvodu možnosti elektronického receptu,“ hovorí diabetológ MUDr. Juraj Gmitrov.


Tento nepochybne pokrokový fenomén v zdravotníctve má podľa neho aj svoju odvrátenú stránku.

„Čoraz častejšie sa stretávame s pacientmi, ktorí vynechávajú pravidelné kontroly, lebo uprednostňujú telefonické konzultácie s lekárom a predpisovanie liekov prostredníctvom elektronického receptu,“ vysvetľuje diabetológ.

Pacienti poškodzujú sami seba


MUDr. Gmitrov ďalej uvádza, že je viac ako pravdepodobné, že takéto správanie pacientov naštartovali obavy z nákazy vírusom COVID-19. „Zneužívaním pandemickej situácie či výhod elektronického receptu však pacienti poškodzujú sami seba. Urobia to i viackrát za sebou, a tak neprídu na kontrolu aj pol roka,“ konštatuje s tým, že lekár musí predpísať liek aj pre obavu, že dôjde k zhoršeniu glykémie s adekvátnymi následkami, a tým sa zbaví poslednej možnosti, ako dostať pacienta na kontrolné vyšetrenie.


Lekár podľa neho telefonicky nemôže odhadnúť závažnosť zdravotného stavu (ani klinicky, ani na základe svojej dlhoročnej skúsenosti), nemá v dispozícii ani biochemické vyšetrenia, a tak sa riadi iba na základe telefonicky oznámenej glykémie, meranej pacientom glukomerom, často nepresne alebo aj na základe vymyslenej glykémie, len aby „doktor napísal recept“.

Zdravotný stav pacienta sa tak medzičasom môže zhoršiť, napríklad:

  • zhorší sa funkcia obličiek,
  • inzulín alebo perorálne antidiabetiká sa neodbúravajú v dostatočnej miere,
  • bežné dávky lieku sa preto stanú nadmerne vysokými,
  • dôjde k poklesu cukru v krvi a pacient môže upadnúť do hypoglykemického stavu s možnými fatálnymi dôsledkami.

V ambulancii sa dodržiavajú predpisy


MUDr. Gmitrov zdôrazňuje, že návštevu diabetologickej ambulancie by určite nemal ovplyvňovať strach z pandémie COVID-19.

V ambulancii sú dodržiavané všetky predpísané predpisy na ochranu zdravia personálu aj pacienta. Pacient sa aj sám musí chrániť dodržiavaním hygienických pravidiel a platných protipandemických opatrení (napr. testovanie, očkovanie), a potom sa môže cítiť v ambulancii lekára určite rovnako bezpečne a možno aj bezpečnejšie ako napríklad pri bežnom nakupovaní či vo verejných dopravných prostriedkoch,“ dodáva.


Čo sa deje v ambulancii diabetológa?


• lekár zhodnotí záznamy v denníku diabetika
• skontroluje glykémiu a glykovaný hemoglobín, telesnú hmotnosť, krvný tlak, a ak je to potrebné, aj hodnotu krvných tukov
• zhodnotí záznamy selfmonitoringu glykémie, glykozúrie, acetonúrie
• zhodnotí záznamy monitoringu a liečby iných ochorení, napr. hypertenzie atď.
• zhodnotí diétu, prípadne navrhne zmeny v životospráve
• skontroluje nález na nohách, vhodnosť obuvi a starostlivosť o nohy

Čo hrozí bez dostatočnej liečby?


• ochorenie srdca, rozvoj srdcového zlyhávania
• ochorenie ciev
• zlyhanie obličiek
• amputácia končatín
• poškodenie zraku až slepota
• diabetická kóma

Srdce a cievy – najčastejšia komplikácia


Cukrovka totiž poškodzuje tepny, ktoré vyživujú jednotlivé orgány, a to najmä procesom aterosklerózy, ktorý vedie k ich zúženiu alebo aj „upchatiu“.

Ateroskleróza je mimoriadne nebezpečná, najmä ak postihne tepny srdca, mozgu, tepny dolných končatín alebo aortu. Môže viesť k akútnemu srdcovému infarktu, či dokonca k náhlej smrti spôsobenej poruchou srdcového rytmu pri nedokrvení srdcového svalu.

Hrozba srdcového infarktu


Diabetikom hrozí aj vyššie riziko chronického srdcového zlyhávania, pri ktorom srdce stráca schopnosť dostatočne sa plniť i pumpovať krv, čo môže spôsobiť hromadenie tekutiny v pľúcach a ťažkosti s dýchaním, ako aj zadržiavanie tekutín v dolných končatinách.

Riziko srdcového zlyhávania je u diabetikov trikrát vyššie a častejšie im hrozí aj srdcový infarkt. Podľa správy WHO až 65 percent úmrtí na diabetes u pacientov starších ako 65 rokov súvisí práve s poškodením srdca.

Dobrou správou je, že dnes máme na Slovensku lieky, ktoré nielen liečia cukrovku, ale súčasne aj chránia srdce a predlžujú život pacientov. To je v porovnaní s minulosťou obrovský pokrok v liečbe.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 08:48