Shutterstock
StoryEditor

Diabetická noha nemusí skončiť amputáciou. Ako jej predísť?

31.08.2021, 11:26
Autor:
(dia)(dia)
Jednou z vážnejších komplikácií cukrovky môže byť takzvaná diabetická noha. Niekedy sa nazýva aj syndróm diabetickej nohy.

Je spojený s tvorbou otvorených rán a vredov, ktoré sa tvoria najčastejšie na chodidle alebo obecne na dolnej končatine.

Pretože sa u diabetika môžu tvoriť rozsiahle a otvorené rany na nohách v dôsledku zhoršeného prekrvovania, existuje tu riziko zavlečenia infekcie alebo rozvoj nekrózy (odumreté tkanivo). Tá máva spravidla závažné dôsledky v podobe nevyhnutnej amputácie končatiny. Ako môže sám diabetik proti týmto nezvratným zmenám bojovať preventívne?

 

Všeobecná charakteristika diabetickej nohy: Prečo vzniká?

 

 Príčinou vzniku diabetickej nohy býva bezpochyby zle liečená cukrovka. To znamená, že pacient má opakované a neriešené hyperglykémie (vysoké hladiny cukru v krvi). Tento stav následne spôsobí takzvanou neuropatiu, ktorá je spojená so zhoršeným cítením na nohách. V podstate sa v tejto súvislosti zhoršuje vnímanie bolesti, chladu i tepla, čo je zásadný problém, pretože hrozí zvýšené riziko poranenia kože.

Ďalšou komplikáciou môže byť i nedostatočné prekrvovanie končatín. Následkom toho dochádza k pomalému a nedostatočnému hojenie rán. Hrozbou je už spomínaná infekcia.

 

Ako sa diabetická noha diagnostikuje a lieči?

 

V prvom rade by mal diabetik ihneď navštíviť svojho lekára, pokiaľ zaznamená neobvyklé zmeny na dolných končatinách. Odborník urobí klinické vyšetrenie, ktoré je spojené v tomto prípade s pohmatom aj pohľadom, skúma sa vzhľad kože na nohách, ich teplota, citlivosť a možný výskyt rán.

 

Ďalej pacient zdieľa s lekárom aj subjektívne problémy, ktoré vzhľadom k zmene zdravotného stavu pociťuje.

Ide o takzvané zisťovanie anamnézy. Liečba potom spočíva v dôkladnom zahojení rán a rôznych poranení, ktoré sa už na nohách objavili. Pri rozvoji infekcie sa okrem iného predpisujú aj antibiotika. Vhodné je postihnutú nohu veľmi nezaťažovať, pacient s cukrovkou by si mal dopriať pokojnejší režim.

 

Možnosti prevencie diabetickej nohy

Čo môže človek s cukrovkou urobiť pre svoje zdravie? Dekompenzovaný diabetes spolu s neriešenými ranami na nohách môže spôsobiť jedine to, že si daný jedinec koleduje o amputáciu dolnej končatiny a tým výrazné zníženie svojej mobility.

Na Slovensku sa podľa Národného centra zdravotnícky informácii vykoná ročne cez 4-tisíc amputácii. Väčšina z nich sú pacienti s cukrovkou.

Taká strata nie je potom len fyzického charakteru, ale trpí aj psychika. Ide o moment, kedy je človek nútený úplne zmeniť svoj životný štýl. Preto je jednoduchšie dodržiavať preventívne opatrenia.

 

Preventívne opatrenia

 

  • Majte svoj diabetes pod kontrolou. To znamená, že by ste mali dodržiavať prísne diabetickú diétu a tiež užívať lieky alebo inzulín podľa predpisu lekára.
  • Zásadná je i starostlivosť o nohy. To znamená, umývajte si ich každý deň teplou vodou a jemným mydlom. Pokiaľ máte problémy s citlivosťou nôh, otestuje radšej teplú vodu lakťom. Po kúpeli si nohy starostlivo osušte, predovšetkým medzi prstami. Hydratujte vhodnými krémami a masťami.
  • Nohy si kontrolujte každý deň. Pozorujte, či sa vám na nich netvoria pľuzgiere, mozole, začervenané škvrnky, vriedky či prasklinky. Akonáhle spozorujete niečo neobvyklého, ihneď kontaktujte svojho lekára, prípadne podiatra.
  • Priebežne odstraňujte zatvrdnutú kožu na chodidlách. Používajte pemzu, nohy zmäkčujte pílingom a hydratačnými krémami.
  • Kontrolujte si aj svoje nechty.
  • Snažte sa chodiť len v obuvi s uzatvorenou špičkou. Nenoste sandále a nechoďte po byte bosí.
  • Noste vhodné ponožky alebo pančuchy, ktoré na nohy dobre padnú. Nemali by sa zosúvať a tlačiť.
  • Kupujte si vhodnú obuv. Ideálnym materiálom je prírodná koža alebo plátno.
  • Vzhľadom na to, že ako diabetik môžete mať zníženú citlivosť voči teplotám, chráňte dôsledne svoje nohy pred veľkým teplom i chladom. V lete noste topánky aj na pláži či horúcej dlažbe. V zime nezabúdajte na ponožky.
  • Prestaňte fajčiť. Fajčenie prekrvovanie končatín iba zhoršuje.
  • Pravidelne navštevujte prehliadky u svojho diabetológa a podiatra.

 

(diastyl.cz, dia)

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 03:12