Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Dodajme telu potrebné minerálne látky (1. časť)

19.08.2021, 14:00
Autor:
(dia)(dia)
Jedným z riešení je cesta do lekárne a kúpiť si voľnopredajné výživové doplnky. Je len však na nás, či nezájdeme radšej do predajne ovocia a zeleniny.

K tomu je potrebné vedieť, čo všetko jednotlivý druh zeleniny alebo ovocia telu dodá, koľko môže diabetik z danej potraviny zjesť a ako mu to ovplyvní glykémiu.


Vyzdvihnúť dôležitosť niektorého druhu zeleniny alebo ovocia a potlačiť význam a prospešnosť iného, to by bolo nesprávne. Mali by sme jesť všetko striedmo a stravovať sa pravidelne. Spestriť si jedálny lístok, zasýtiť sa a zároveň posilňovať svoje zdravie a imunitu.

Zamerať sa na podporu imunity, dodať telu potrebné vitamíny, minerálne látky, zdravo sa stravovať a zdravo žiť...

Zelenina má pozitívne účinky na podporu imunitného systému pre svoje protizápalové účinky. Niektoré druhy dokonca pomáhajú pri regulovaní krvného tlaku, aktivujú látkovú výmenu, znižujú cholesterol v krvi a tiež pomáhajú vyrovnať hladinu cukru v krvi. Porcia zeleniny, keď pri konzumácii neprevýši hmotnosť 200 g, glykémiu výrazne nezvýši a bráni prudkému zvýšeniu po zjedení potravín s vyšším glykemickým indexom (GI). Aj preto sa odporúča zjesť pred dezertom, aj keď je bez cukru, malú porciu zeleniny, napr. kúsok šalátovej uhorky.


Ako posilníme imunitný systém

Predpokladá sa, že zdravý životný štýl úzko súvisí s imunitným systémom. Obranou organizmu zvládnuť infekcie. To môže byť motivácia pre človeka zamerať svoju pozornosť na skvalitňovanie života, napríklad aj stravovaním.

K zdravému životnému štýlu patrí pravidelná konzumácia zeleniny a ovocia, ale aj pohyb a cvičenie, otužovanie, prechádzky na čerstvom vzduchu, dostatok kvalitného spánku. Naproti tomu je potrebné sa vyhnúť stresu, fajčeniu a tiež pravidelnému pitiu alkoholu. Nielenže môže diabetikovi spôsobiť problém s nízkou hladinou krvného cukru, ale aj oslabuje imunitu.

Zvýšiť odolnosť proti infekciám – to je pre organizmus človeka životne dôležitou súčasťou, ktorá mu umožňuje žiť v nesterilnom prostredí, čeliť pôsobeniu mikroorganizmov a brániť sa možnému ochoreniu. Súčasné rýchle životné tempo, nadbytok stresu, nezdravé stravovanie, nedostatok pohybu a znečistené životné prostredie však náš imunitný systém oslabujú.

Oslabený organizmus je náchylnejší na mnohé ochorenia a každá choroba predstavuje pre telo veľkú záťaž.

Šetrnejšie a výhodnejšie je teda ochoreniam predchádzať a o imunitný systém sa starať a podporovať ho. V dnešných uponáhľaných časoch je posilňovanie imunitného systému nutnosťou a malo by byť bežnou súčasťou zdravého životného štýlu.

Ktorými vitamínmi si môžeme pomôcť?

Zeleninou, ktorá je prirodzeným zdrojom vitamínov a potrebných minerálnych látok, ktoré pomáhajú zvládať stres, lebo ten telo oslabuje. Na podporu imunitného systému potrebujeme prísun hlavne vitamínu C, B, E a ďalšie.

  • Vitamín C

Paprika pre svoj vysoký obsah vitamínu C neutralizuje voľné radikály a posilňuje schopnosť organizmu brániť sa infekčným chorobám. Zamyslime sa nad svojou stravou, či nezabúdame na pravidelnú konzumáciu čerstvej zeleniny, šalátov a ovocia. Keď sme dôslední a záleží nám na svojom súčasnom, ale aj budúcom zdraví, deficit napravíme čím skôr. Budeme sa cítiť zdravo, zbadáme to na vitalite, kvalite pokožky alebo vlasov. Budú nás obchádzať choroby dýchacích ciest, zlepší sa naše trávenie a vyprázdňovanie, imunitou posilníme zdravie a preventívne zabránime ochoreniam, ktorým sa môžeme vyhnúť.

  • Vitamín B

Syry, mlieko, mäso a vajcia sú hlavnými zdrojmi vitamínov skupiny B. Béčko tiež môžeme získať aj z rastlinných potravín, z celozrnných obilnín, zo pšeničných klíčkov, strukovín, z paradajok a z listovej zeleniny, zo zeleného hrášku, ale aj z banána, orechov a zo semienok.

  • Vitamín E

Ďalším zaujímavým vitamínom, ktorý má silné antioxidačné účinky, je tiež vitamín E, ktorý pomáha telu bojovať s infekciou. Prijmeme ho konzumáciou špenátu, strukovín, paradajok, obsahujú ho orechy, sója, vajcia a tiež oleje lisované za studena. Nielen vitamíny, ale aj minerálne látky potrebuje naše telo, aby sa bránilo infekciám. Potrebný je zinok, selén, horčík, železo. Zmiešaná strava zo zeleniny, z ovocia, ale aj z mäsa a rýb dodá telu všetko potrebné na podporu imunitného systému.

Štefáková Mária
Národný endokrinologický a diabetologický ústav, Ľubochňa

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 04:00