Dreamstime
StoryEditor

Slepota viac ohrozuje diabetikov

05.08.2021, 14:00
Autor:
(dia)(dia)
Diabetická retinopatia postihuje oči. Vo vyspelých krajinách je najčastejšou príčinou zhoršenia zraku u ľudí v produktívnom veku.

V prvotných štádiách nespôsobuje žiadne alebo len mierne ťažkosti, zmeny nastupujú postupne a nebolestivo. Môže sa vyvinúť u každého pacienta s cukrovkou a bez adekvátnej liečby vedie k slepote. Práve z tohto dôvodu by mal diabetik raz ročne absolvovať screeningové vyšetrenie očného pozadia.


Kompenzácia cukrovky

Ľudia s cukrovkou patria do skupiny so zvýšeným rizikom závažných ochorení vyvolaných koronavírusmi (COVID-19) a počas pandémie im je odporúčané dodržiavať prísne sociálne dištančné opatrenia.

Výsledky novej štúdie publikovanej King’s College v Londýne naznačujú, že ľudia s diabetickou retinopatiou majú päťnásobne vyššie riziko nutnosti intubácie, ak sú hospitalizovaní s ochorením COVID-19. To vytvára zložitú situáciu tak pre pacientov, ako aj pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Počas pandémie prišlo k narušeniu kontroly, ako aj liečby cukrovky.

Ako kľúčová sa v prevencii vzniku diabetickej retinopatie ukazuje kompenzácia cukrovky. Skorá kompenzácia diabetu je najúčinnejšou zbraňou jednak proti vzniku a jednak postupu tohto ochorenia.

Ideálna metabolická kompenzácia je hodnota glykovaného hemoglobínu HbA1c pod 45 mmol/mol. Ďalšími rizikovým faktormi vzniku retinopatie sú vysoký krvný tlak, ischemická choroba srdca, zvýšená hladina tukov v krvi (dyslipidémia), fajčenie a obdobie trvania cukrovky. Tehotenstvo spôsobuje rýchlejší postup DR a pri diagnostike zmien na očnom pozadí v zmysle diabetickej retinopatie je potrebné absolvovať kontrolu očného pozadia v každom trimestri.

Očné kontroly sú nevyhnutné

Ak ste sa práve začali liečiť na cukrovku, začiatok liečby a s tým spojené kolísanie hladiny cukru v krvi môže spôsobiť prechodné zhoršenie videnia v zmysle zahmlenia.

Ide o bežný prejav začiatku liečby cukrovky, nie o rozvoj diabetickej retinopatie. Trvalé postupne sa zhoršujúce zahmlievanie videnia u diabetikov môže spôsobiť aj rozvíjajúci sa sivý zákal (katarakta), ktorý sa u diabetikov vyskytuje oveľa častejšie. Absolvovať každoročné očné vyšetrenie sa stále odporúča.

Pacienti s počiatočným štádiom diabetickej retinopatie by mali chodiť na očné kontroly tak, ako majú odporúčané, a mali by sa hlavne sústrediť na optimálnu reguláciu cukrovky, krvného tlaku a telesnej hmotnosti.

Treba pokračovať v kontrolách a liečbe

Pacienti s pokročilým štádiom diabetickej retinopatie by mali pokračovať v stanovených pravidelných očných kontrolách a v zavedenej liečbe.

U pacientov s pokročilým štádiom diabetickej retinopatie a nutnosťou biologickej liečby antirastovými faktormi je odporúčané pokračovať v zavedenej terapii intravitreálnymi injekciami.

V prípade, že sa videnie zhorší alebo sa vyskytnú nové symptómy, je odporučené vždy najskôr telefonicky kontaktovať vášho očného lekára špecialistu.

V prípade symptómov ochorenia COVID-19 či kontaktu s osobou podozrivou z ochorenia COVID-19, sú pacienti povinní zostať v karanténe podľa platných odporúčaní hlavného hygienika SR.

V prípade akútneho zhoršenia eventuálne straty videnia počas karantény je odporúčané najskôr telefonicky kontaktovať vášho lekára špecialistu, aby bolo očné vyšetrenie vykonané za prísnych epidemiologických podmienok pre ochranu zdravia ostatných pacientov, ako aj zdravotníckeho personálu.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 11:19